VALIKKO
22.3.2018 08:53

Kosmetiikka tappaa

Kerron tulevan kosmetologin (sekä kuluttajan) näkökulmasta kosmetiikasta. Tämä tieto pohjautuu täysin ihmisen anatomian, fysiologian, raaka-aineopin ja kosmetiikan tuntemiseen.

Tällä hetkellä puhutaan paljon kosmetiikan parabeeneista, muovirakeista, väriaineista, hajusteista ja säilöntäaineista. Kosmetiikasta, joka aiheuttaa syöpää. Kosmetiikasta, joka on vaarallista. Kosmetiikasta, joka voi jopa tappaa. Vai voiko sittenkään?

Luonnonkosmetiikka on tänä päivänä yhä enemmän ja enemmän kasvava trendi. Luonnonkosmetiikka on valmistettu serftioiduista kasvilajeista ja kaikki raaka-aineet ovat luonnollisia eikä tuotteissa ole käytetty säilöntäaineita tai mitään synteettisesti ihmisen tekemiä raaka-aineita. Luonnonkosmetiikka on eläinkokeetonta, mutta ei täysin vegaanista! Esimerkiksi monissa huulituotteissa käytetään mehiläisvahaa, jotta huulipunan rakenne saadaan oikeanlaiseksi.

Kun luonnonkosmetiikan suosio kasvaa kovaa vauhtia ja ihmiset ovat yhä enemmän kiinnostuneita kemikaaleista, joita ihminen iholle päivittäin laittaa, alkaa ”tavallinen” kosmetiikka syrjäytyä ja se koetaan enemmän vaarallisena uhkana kuin turvallisena vaihtoehtona ihonhoidolle. On olemassa sovelluksia (esimerkiksi CosmEthics), joiden avulla voi katsoa raaka-aineiden turvallisuuden. Sanon sen kuitenkin sinulle suoraan, on hyvin epätodennäköistä, että kosmetiikka tappaisi (tai jos tappaa, niin sitä käyttää selvästi vääriin tarkoituksiin). Seuraavaksi perustelen miksi.

Aloitetaan tutkiminen perusasioista eli ihon rakenteen tutkimisesta. Sen syvällisemmin asiaan menemään tiivistän ihon rakenteen lyhyesti ja ytimekkäästi. Iho koostuu kolmesta kerroksesta: epidermiksesta, dermiksesta ja subcutiksesta. Kosmetologi ja kuluttuja voi vaikuttaa kosmetiikalla ainoastaan kahteen ylempään kerrokseen ja lääkärillä on mahdollisuus (ja oikeus) vaikuttaa ihon alimpaan kerrokseen.

Yksi ihon tärkein tehtävä on suojata kudoksia ulkoista ympäristöä ja sen vaikutuksia vastaan. Me kaikki tiedämme, että esimerkiksi vesi ei imeydy ihon sisälle. Tästä syystä vedellä läträäminen ei suinkaan kosteuta ihoa, vaan kuivattaa sitä. Sen sijaan veden sisäinen nauttiminen kosteuttaa ihoa tehokkaasti. Toinen ihon tärkeä tehtävä on suojata kudoksia UV-säiteilyltä tuottamalla melaniinia. Ja auringosuojalliset voiteet edesauttavat tätä ilmiötä entisestään. Kolmas ihon tärkeä tehtävä on tuottaa D-vitamiinia auringonvalon avulla. Väite, että kosmeettiset aineet imeytyvät ihon pinnalta kudoksiin, verenkiertoon ja sitä kautta elimistöön aiheuttaen syövän, ovat hieman ristiriitaisia sen tosiasian kanssa, että ihon tärkein tehtävä on nimenomaan suojata kudoksia ja elimistöä.

On kuitenkin totta, että toiset aineet imeytyvät syvemmälle ihoon kuin toiset. Tähän vaikuttavat lähes täysin aineiden kemiallinen koostumus, aineen sähkövaraus, aineen koko, liukoisuus ja tuotepohjan koostumus. Esimerkiksi seerumi imeytyy syvemmälle kuin kosteusvoide, joka hoitaa vain ihon pintaa. Sen enempää myöskään kemialliseen koostumukseen menemättä totean, ettei aineilla ole mahdollisuutta imeytyä syvemmälle ihon pintaan kuin ihon toiseen kerrokseen eli dermikseen.

On hyvä kuitenkin muistaa, että terve iho suojaa kudoksia ja on tehokas läpäisyeste. Me kaikki tiedämme, että jos kädessä on haava ja siihen tarttuu toisen verta, on aika todennäköistä, että taudit tarttuvat. Tämä pätee myös ihonhoidossa. Jos jostain syystä epidermiksen muodostuminen on häiriintynyt, se ei hoida suojatehtäväänsä normaalisti. Esimerkiksi atooppinen iho ohuempi, sillä keramideja (eli ihon alla olevia rasva-aineita) ei ole riittävästi ja tämä aiheuttaa sen, että ihoon voi imeytyä aineita, joilla ei ole mahdollisuutta imeytyä terveeseen ihoon. Terve iho on siis suoja ja takaa sen, ettei ihoon pääse aineita, jotka eivät sinne kuulu.

Se miten paljon kuluttuja ja kosmetologi voi vaikuttaa ihon läpäisevyysesteeseen on tietysti asia erikseen. Tavallinen kuluttaja ei pysty millään tavoin aiheuttamaan itselleen vahinkoa käyttämällä kosmeettisia tuotteita ja heikentämään ihon luontaista puolustuskykyä, jos iho on terve. Kosmetologi kuitenkin sen voi tehdä. Erilaiset kasvoille tehtävät laitehoidot, kuten mikroneulaus ja iontoforeesi vaikuttavat läpäisyesteeseen ja parantavat aineiden imeytymistä. Ja nämä laitehoidot ovat täysin turvallisia ammattilaisen tekemänä.

Entä sitten ne kuuluisat parabeenit ja säilöntäaineet?

Säilöntäaineita ei lisätä turhan takia kosmetiikkaan. Ne ymmärrettävästi ovat ihmisen synteettisesti valmistavia raaka-aineita, mutta niilläkin on selkeä tarkoitus tuotteessa. Säilöntäaineiden tehtävä kosmeettisissa tuotteissa on ehkäistä mikrobien syntyä ja pitää tällöin tuote turvallisena käyttää. Säilöntäaineet eivät ole turhia aineita eivätkä vaarallisia, mutta ne voivat olla voimakkaasti allergisoivia ja siitä syystä niiden käyttöä on vähennetty.

Juuri allergisoivista syistä parabeenit ovat nousseet tapetille viimeisten vuosien aikana. Parabeeneja ei kuitenkaan käytetä enää kovin paljon kosmetiikassa, mutta parabeenit aina korvataa uusilla säilöntäaineilla (jotka voivat olla yhtä allergisoivia, sillä niitä ei ole tutkittu ihmisillä läheskään niin paljon).

Sitä en kuitenkaan kiistä etteikö kaikki kosmetiikassa käytettävät raaka-aineet olisi ihmisen iholle hyödyksi. Ketään pelottelematta myönnän sen, että osa raaka-aineista ovat ”vaarallisia” ja luokiteltu karsinogeenisiksi (syöpää aiheuttaviksi). MUTTA kaikilla kosmetiikassa käytettävissä olevilla raaka-aineilla on tarkasti määritetty raja-arvot kuinka paljon kyseistä ainetta tuotteeseen voidaan laittaa. Joten mikään kosmetiikassa käytettävä raaka-aine ei ole ihmiselle vaarallinen, jos ihminen vain käyttää sitä oikein ja asianmukaisesti. Eli osaa lukea päiväysmerkintöjä, käyttää tuotteita hygieenisesti ja juuri siihen tarkoitukseen mihin ne ovat tarkoitettu.

Kaikista eniten olisin huolissani tuotteista, joita ihmiset käyttävät suun ja silmien ympärillä: huulipunat, hammastahnat, silmämeikit ja meikinpoistoaineet. On varmasti oltava hieman varpaillaan, kun ajattelee, mitä kaikkea ihminen tiedostamattaan voi syödä vuosien aikana kosmetiikan mukana. Eräässä amerikkalaisessa tutkimuksessa todettiin, että vuodessa ihminen syö jopa 2kg huulipunasta tulleita raaka-aineita! Suurena huulipunan kuluttujana tämä sai minut hieman varpailleni. Mitä kaikkea verenkiertoni ja elimistöni voikaan sisältää! Mutta myös tässä asiassa kannattaa panostaa tuotteisiin, joiden laadun valvonta ja raaka-aineiden tuntemus on laadukasta.

Vaikka luonnonkosmetiikka onkin suurimmaksi osaksi eettinen valinta ja ekologisempaa ja säilöntäaineita kartetaan niiden allergisoivien ominaisuuksien ja vähäisen tietouden vuoksi, niin valitettavaa on ettei luonnonkosmetiikka käy kaikille. Luonnonkosmetiikka sisältää usein voimakkaita tuoksuja ja raaka-aineita, jotka voivat olla yhtä (tai pahemmin) allergisoivia kuin synteettisesti valmistetut säilöntäaineet.

Kuten alussa totesin, luonnonkosmetiikka ei ole sama asia kuin vegaanisuus. On tietysti totta, että luonnonkosmetiikan puolelta löytyy myös täysin vegaanisia tuotteita. Mutta niitä löytyy myös tavallisen kosmetiikan puolelta. Eläinkokeet Suomessa on kielletty 2003 ja EU on asettanut vuonna 2013 eläinkokeiden kiellon koko EU:n alueella. Mutta jos matkataan maailmaa pidemmälle ja erityisesti Kiinaan, niin siellä KAIKKI kosmetiikka testataan eläimillä ennen kuin ne päätyvät kuluttajien käyttöön. Mutta valitettava totuus on se, kun tuotteita on kehitetty vuosikymmenia sitten, jossakin vaiheessa kaikkia raaka-aineita on testattu eläimillä. Joten sellaisen raaka-aineen löytämistä, jota ei missään prosessin vaiheessa ole testattu eläimillä on lähes mahdotonta löytää, mutta uskon, että tälläisiä raaka-aineita on olemassa. Raaka-aineopin tunteminen ja tutkiminen on siis hyvin monimutkaista.

Monilla ihmisillä on yhä myös uskomuksia, että meikki tukkii ihohuokosia ja on iholle vaarallista. Tämä kyseinen uskomus on todella kivikautinen ja väärä. Päinvastoin meikin tarkoitus on suojata ihoa eikä ainoastaan tehdä kauniiksi. Erityisesti talvella ulkoillessa pakkasvoide, värivoide ja irtopuuteri luovat erinomaisen mekaanisen suojan iholle. JOS meikit puhdistaa aina asianmukaisesti ja kunnolla, niillä ei ole mitään mahdollisuutta tukkia ihohuokosia ja huonontaa ihon kuntoa (paitsi jos käytössä on iholle vääränlaiset tuotteet).

JOS JOKU VIELÄ EPÄILEE TÄTÄ ASIAA, ON HYVÄ KUITENKIN MUISTAA…

Että suuremmalla todennäköisyydellä syövän ja kuoleman saa aikaiseksi ympäristöstä ja elintavoista. Aurinko, runsas päihteiden käyttö, ruoka ja monet monet muut seikat vaikuttavat PALJON enemmän kuin kosmetiikan käyttö. Jo syömässämme ruoassa on älyttömästi haitallisia ja vaarallisia vierasaineita ihan luonnostaan ja ruoan prosessointi ei niitä tuhoa, vaan voi tuoda niitä jopa lisää. Lihan paistaminen lisää karsinogeenisiä yhdisteitä. Monet kasvikset sisältävät paljon luonnostaan haitallisia myrkkyjä. Järvien petokaloissa on elohopeaa. Puhumattakaan ruoan lisäaineista ja prosessoidusta ruoasta. Tämä on siis monen tekijän summa, eikä syövältä ja kuolemalta voi välttyä. On vain tehtäviä juuri itselleen sopivia ja oikeita valintoja.

Palatakseni vielä luonnonkosmetiikkaan, niin en todellakaan halua tällä tekstilläni sanoa, että luonnonkosmetiikka ei olisi niin hyvää kuin kosmetiikka, jossa on jotain synteettisesti valmistettua. Minun mielestäni on hienoa, että ihmiset ovat yhä enemmän tietoisia siitä, miten paljon erilaisia kemikaaleja käytämme päivittäin tai olemme käyttämättä. Ekologisuus on ihana asia. Maapallon pelastaminen on hyvä asia. Ja onneksi jokaisella on oikeus valita millaista kosmetiikkaa haluaa käyttää.

Toivon, että tämän tekstin myötä valaisin edes hieman ihmisten käsityksiä kosmetiikasta ja sen ”vaarallisuudesta”. Kanssani saa olla eri mieltä. Kerro siis, mitä mieltä sinä olet kosmetiikasta.

Lue myös tämä

Miksi ihmevoiteet eivät poista ryppyjä?

 

xoxo, Jenna

Kommentit

 • Elli Leppiniemi

  Huh, tosi mielenkiintoinen postaus! Tässä oli mulle ihan hurjasti uutta tietoa, ja täytyy varmaan tulla lukemaan tämä joskus tulevaisuudessa vielä uudelleenkin että varmasti sisäistän tämän kaiken 😀 Mä en ole tosiaankaan ollut kovin tietoinen kosmetiikasta, ja satunnaisesti olen käyttänyt luonnonkosmetiikkaa ja yleisemmin synteettistä, enkä ole koskaan ajatellut näitä juttuja sen syvemmälle (vaikka ehdottomasti olisi hyvä tietää kosmetiikasta tarkemminkin!). Mutta sen olen huomannut, että varsinkin pakkasella mä meikkaan todella mielelläni, koska musta tuntuu että iho on tavallaan suojassa sen meikin alla ja omassa naamassa on tuolloin parempi fiilis 😀

   1
  • Jenna

   Mahtavaa, jos sait tästä paljon irti! Ja kieltämättä suuri tietopaketti tämä olikin, mutta enemmänkin asiasta olisi voinut kirjoittaa, jos vain olisi antanut sormien naputella. 😀
   Hienoa kuulla, että pidät talvella erityisesti meikkiä, sillä se suojaa ihoa! 🙂

    0
 • Ansku

  Itse olen perehtynyt ihoon ja sen toimintaan atoopikkolapsen myötä. Tietämykseni on siis hyvin vähäistä ja rajallista, mutta olen vähän eri mieltä. Esimerkiksi lapsilla runsas hydrokortisonin käyttö voi vaurioittaa lisämunuaisia. Juu, kyseessä on lääkeaine, mutta ihon kautta se elimistöön kulkeutuu. Miksei siis muut kemikaalit voisi tehdä samaa?

  Mielummin siis itse ainakin olen liian varovainen ja vältän käyttämästä mitään ylimääräistä kosmetiikkaa päivittäin ihollani.

  Erityisen herkkäihoisille tai allergiselle luonnonkosmetiikka ei tosiaan ole välttämättä sen parempi vaihtoehto. Allergisoivia ainesosia on monissa tuotteissa. Ja itselleni suurimman ongelman aiheuttavat voimakkaat tuoksut, myös ne luonnolliset.

  Mutta kuten sanoit, onneksi jokainen saa tehdä omat valintansa tässäkin asiassa.

   1
  • Jenna

   Lääkeaineiden vaikutukset ovat tosiaan asia erikseen kuin tavallisen kosmetiikan. Mutta kuten tekstissäni mainitsin, niin atooppinen iho on ohut ja rasva-aineiden määrä ihon alla on vähäinen, tästä syystä iho ei ole terve ja sen läpäisevyyseste on heikentynyt. Tässä tapauksessa siis uskon vahvasti, että kortisolivoiteella voi olla vaikutusta lisämunuaisiin, sillä ihoon pääsee aineita, jotka eivät sinne kuulu.

   Mutta ei sekään ole väärin, jos ei kosmetiikkaa halua käyttää tai sitä haluaa käyttää mahdollisimman vähän. Myös iho tiedostaa sen eikä vaadi yhtään sen enempää kuin sille antaa. 🙂

   Hajusteet ovat kyllä yksi allergisoivimmista aineista kosmetiikassa, sillä ympäristössä käytetään koko ajan enemmän ja enemmän kemikaaleja ja sitä mukaan herkkyysreaktioita syntyy samaa vauhtia.

   Hienoa kuitenkin, että olet löytänyt oman tiesi kosmetiikan viidakossa 🙂 !

    0
 • Minna Rajala

  Tosi mielenkiintoinen postaus! On kyllä hyvä, että kuluttajista tulee entistä tietoisempia. Mun on pitänyt käydä kosmetiikka-arsenaalini sisällöt läpi, mutta toistaiseksi oon vaan tyytynyt käyttämään niitä loppuun ja valitsemaan vähän paremmin seuraavalla kerralla.

  Oon kanssa lukenut luonnonkosmetiikan haittapuolista, että osa saattaa olla jopa haitallisempia, kuin jotkin tavalliset markettikosmetiikkatuotteet. Oli myös hyvä, kun toit esiin sen, että ei tarvitse liikaa stressata näistä.

   1
  • Jenna

   Mukava kuulla, että postaus oli mielenkiintoinen ja se herätti ajatuksia! 🙂

    0
 • Nimetön Henna

  Mielenkiintoinen ja kattava postaus! Omaa mielipidettä asiaan en oo kerennyt tutkia, sillä asia ei kosketa itseäni. Oon jättänyt meikit laiskuuden ja muovittomuuden vuoksi, mutta edelleen meikkipussista löytyy niille päiville arkimeikit, kun haluan meikata. Tarkoituksena ei oo ostaa uusia niiden loppuessa, joten en oo alkanut edes selvittelemään, mitä kyseiset meikit sisältää 🙂 tää postaus kyl avas paljon ylipäätänsä!

   1
  • Jenna

   Tosi hienoa kuulla, että tämä postaus oli hyödyllinen ja antoi uutta tietoa. Mukavaa myös että olet löytänyt oman tapasi käyttää kosmetiikkaa. 🙂

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.