VALIKKO
29.10.2017 19:19

Lähtikö viikonloppuna mopo käsistä?

Jaahas. Se olisi taas viikonloppu takana ja mites meni taas noin niin kuin omasta mielestä? Päätyikö suuhun herkkuja tai tuliko vaihdettua salitreenit löhöleffailuun? Sitä se elämä välillä on. Välillä sitä mopo lähtee aivan käsistä, kun oikein innostuu viikonlopusta, jolloin ei ole mitään velvollisuuksia eikä välttämättä tiukkaa linjaa itsensä kanssa. Niin siinä vain joskus käy.

Joillakin ihmisillä on sellainen periaate, että arkisin pitää vetää treenit ja kaikki tosi täysillä ja ruokavaliosta pidetään tiukasti kiinni. Sitten viikonloppuna itselle sallitaan rentoutusta, vapautusta treeneistä ja sallitaan ehkä myös löyhempi syöminen. Kana-riisimössöt saattaa vaihtua pieneen herkutteluun, jossa on kuitenkin vaarana se, että homma vain leviää käsiin. Niin kävi minulle tänä viikonloppuna. Minulla lähti mopo aivan käsistä.

Tarkoitukseni oli vain rentoutua ja lähteä arkea pakoon kylpylälomalle. No kuinkas siinä kävikään, kun tämä neiti pääsi buffettipöytään. Siellä tuli vedettyä sellaiset ähkyt, että koko loppuillan vain vaikeroin ruokakoomassa sängyssä. No ei se hupi tähän loppunut. Hyvien yöunien jälkeen oli aika suunnata aamiaiselle ja tämä neiti sekosi, kun näki pekonia. No kerrankos sitä kylpylälomalla ollaan ja pekonia syödään aamupalaksi, niin että korvista tulee ulos. Mutta ei ollut mopon vielä aika jarruttaa. Seuraavana päivänä vietettiin sitten kummipojan synttäreitä ja mitäs muutakaan niiltä voisi odottaa kuin sokerihumalaa? Tattista! Onneksi tarjolla oli muutamia salaatinlehtiä niin en tuntenut itseäni aivan herkkuperseeksi.

Joskus se mopo vain lähtee käsistä. Jotkut väittää, että viikonloppuna sitä vain ei jaksa olla niin ankara ja itsekurinen. Paskat! Kyllä sitä jaksaa ja on, jos vain niin itselleen sanoo. Se on vain korvien välissä. Itse sitä päättää, mitä ruokaa syö ja sitten myöhemmin saa kärsiä vatsakivuista. Kannattiko? No oikeastaan eipä kaduta. Kyllä se hyvä ruoka ja herkuttelu kuuluu rentoutumiseen. Ainakin välillä, kunhan ei muutu tavaksi.

Mutta jos sinulla on jokaisena viikonloppuna tapana vetää ruokaöverit tai antaa itsellesi lupa herkutella, niin mietipä uudelleen. Onko se kaikki sen arvoista? Jos haluaisit päästä tästä tavasta eroon, niin jaan sinulle omat vinkkini, miten viikonloppuisin mopo pysyy käsissä ja miten terveellisestä elämäntavasta voi pitää kiinni.

  1. Herkutella voi myös terveellisesti. Oikeastaan kaikesta epäterveellisestä ruuasta voi tehdä terveellistä. Pizzan tai hampurilaiset voi tuunata terveellisemmäksi. Sipsit voi korvata lehtikaalisipseillä ja makeanhimon hedelmillä tai proteiinisnäkseillä.
  2. Ole itsekurinen! Ei tähän oikeastaan sen parempaa neuvoa ole kuin, että päätä itse mitä teet ja miten syöt. Jos haluat pysyä kunnossa ja näyttää hyvältä, niin älä sitten lipsu ruokavaliosta. Jos välillä haluat herkutella, niin älä myöskään hanki siitä pahaa omatuntoa.
  3. Älä kiellä itseäsi. Usein, kun kiellämme itseltämme tiettyjä asioita, niin silloin usein enemmän ajattelemme niitä. Esimerkiksi jos kieltää itseltään suklaan syömisen, niin silloin sitä himoitsee kaupassa tai työpaikan kahvipöydässä. Ole itsellesi lempeä sen sijaan, että kieltäisit kaiken.
  4. Älä mene nälkäisenä kauppaan tai hamstraa herkkuja kaappiin jemmaan! Näitä kahta virhettä ei kannata koskaan tehdä. Kaikki tietävät, että siitä ei seuraa mitään hyvää. Itse huomasin, että minulla on kaapissa aikamoinen herkkujemma, vaikkakin kaikki herkut kyllä ovat proteiinisnäksejä, mutta silti. Joskus se himo varmasti yllättää ja olen vetänyt ähkyt.
  5. Mikset palkitsi itseäsi jotenkin muuten kuin herkuilla? Uskon, että herkut ovat jokaiselle ihmiselle nautinnon lisäksi enemmänkin palkinto hyvin tehdystä työstä tai rankasta viikosta, mutta voisit palkita itseäsi muillakin tavoilla kuin suklaalla tai viinillä. Mene vaikka rentouttavaan hierontaan tai kasvohoitoon.
  6. Juo vettä. Varma vinkki makeanhimoon. Toisilla se toimii, toisilla ei. Minä ainakin muistan, että viime vuonna kun toiset söivät massunsa täyteen suklaakakkua ja sipsiä, niin minä katsoin vierestä ja kittasin ainakin kaksi litraa vettä kurkustani alas. Tässäkin kohtaa se päättäväisyys ja edessä olevat tavoitteet ovat enemmän mielessä kuin herkullinen suklaakakku.
  7. Mieti, mitä sinä haluat ja miksi sinä haluat sitä. Jos sinä haluat elää terveellisesti ja olla syömättä herkkuja, niin pysy tavoitteessasi. Jos sinä haluat joskus rentoutua viinilasin äärellä, niin rentoudu. Ei kukaan sinua siitä syytä.

Tämän postauksen ideana ei ollut osoittaa teitä kaikkia herkkupehvoja syyttävällä sormella, sillä yhtä hyvin voisin laittaa sen osoittamaan omaan lättyyni, jos haluaisin tuntea silloin tällöin herkuttelusta syyllisyyden tuskia. Mutta kysyn silti, lähteekö sinulla usein mopo käsistä? Miten kävi tänä viikonloppuna?

xoxo, Jenna

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.