VALIKKO

Lukio vs amis

Vaikka yhteishaut ovat jo menneet muutamia viikkoja sitten, niin ajattelin silti kirjoittaa omista kokemuksistani, kumpi on parempi valinta lukio vai amis. Olen itse siis valmistunut ylioppilaaksi viime keväänä ja syksyllä aloitin amiksessa kosmetologiopinnot. Tällä hetkellä tavoitteena on hakea yliopistoon opiskelemaan ravitsemustieteitä, joten tässä monen oven välissä seilaan, mutta mielestäni uusien asioiden opiskelua ei voi koskaan olla liikaa.

Kokemukseni lukiosta

Itse ylä-asteen jälkeen valitsin lukion, koska en ollut varma mitä haluan tehdä tulevaisuudessa ja lisäksi silloin jotenkin koin, että lukio on se ainoa ”oikea” vaihtoehto. Ja toisaalta halusin myös kokea wanhat, penkkarit ja valmistua ylioppilaaksi. Pähkinänkuoressa lukio oli mielestäni kokemuksen arvoinen. Opin siellä paljon uusia asioita, tutustuin uusiin ihmisiin, löysin uusia kiinnostuksen kohteita, epäonnistuin ja lopulta selvisin kirjoitukset kunnialla lävitse.

Lukiossa miinusta oli toisinaan aika pitkät ja puuduttavat koulupäivät, kun ei ensimmäisenä vuotena ymmärtänyt, ettei lukujärjestystä kannata tumpata täyteen. Myös ensimmäisenä vuotena halusi olla kympin oppilas, kuten ylä-asteella, mutta lukiossa aineet olivatkin paljon vaikeampia. Toisaalta mietin, miksi otin pitkän matikan, koska olin siinä todella surkea ja en sitä lopulta kirjoittanut. Mutta meidän opettaja oli aivan huippu ja ainakin jaksoin sinnitellä kaikki kurssit läpi. Lukiossa oli välillä ehkä puuduttaa sellaiset aineet, joista ei yhtään pitänyt ja kun niitä oli vaikka kolme kurssia samassa jaksossa. Toisaalta lukiossa rakastuin ruotsin kieleen ja opin sen hyvin. Aloin myös pitämään liikunnasta ja rupesin harrastamaan salilla käyntiä. Joten niistä inhokkiaineistakin tuli kivoja.

Mielestäni lukiossa oli myös kivaa koeviikot, sellaisina kuin ne olivat ennen. Oli vain koe ja sai mennä sen jälkeen kotiin lukemaan seuraavan päivän koitokseen. Mutta nyt se järjestelmä on muuttunut jotenkin aivan oudosti. Minulla on oikeastaan vain lämpimiä muistoja lukiosta, vaikka joskus on ollut huonojakin päiviä. Minua kyllä hieman harmittaa, kun löysin unelma-ammattini vasta kirjoitusten jälkeen ja en ollut lukenut kemiaa kuin yhden kurssin. Joten sitä on tässä yritetty päntätä monta kuukautta itsekseen.

Itse kävin Cygnaeus-lukion ja hyviä puolia juuri siinä lukiossa oli se, että yhteishenki oli todella vahva ja hyvä. Kaikki tulivat toimeen keskenään ja meillä oli usein teemapäiviä, jolloin sai pukeutua eri tavalla. Lukiossa soi koko ajan musiikki ja ihmiset olivat samanhenkisiä. Ehdottomasti parhaimmat muistot ovat wanhat ja penkkarit. En kadu, että menin lukioon ja mielestäni se oli hyvä päätös. Vaikka ei minusta valmistunut kuin ylioppilas, niin minä en ainakaan vaihtaisi kokemusta mihinkään.

 

Kokemukseni amiksesta

Lukion jälkeen ajattelin, että haluaisin kuitenkin opiskelemaan johonkin, jos en pääse yliopistoon. Olen aina pitänyt kauneudesta, joten valitsin kosmetologiopinnot ja olin iloinen, että pääsin sisään. Lukioon verrattuna opinnot ovat todella leppoisia, mutta samalla nopeita. Viikossa saattaa oppia enemmän kuin lukiossa kahdessa tai kolmessa viikossa.

Amiksessa on se hyvä puoli, että emme pänttää kirjoja, vaikka joskus teoriakokeitakin on, vaan teemme koko ajan asioita. Olen ainakin itse oppinut todella nopeasti, kun olen saanut tehdä käsilläni töitä enkä lukenut vain kirjasta. Kosmetologiopinnoissa parasta on se, että saa itse hoitoja ja harjoitella niitä myös usein. Minulla kyllä iho on reagoinut hoitoihin hieman huonosti, mutta kyllä hemmottelu on välillä kivaa. Ja minusta on ihanaa oppia aitoa vuorovaikutusta ja asiakaspalvelua koulussa. Sellaisia taitoja ei lukiossa ollut laisinkaan. Amiksessa oleminen on kyllä mielestäni halvempaa, vaikka kesällä ajattelin, että mistä revin rahat kaikkiin hankintoihin, mutta lukiossa sain enemmän rahaa haisemaan, kuin olen nyt amiksessa kuluttanut.

Amiksessa huono puoli on ehkä se, että teoria ei oikein innosta, koska sitä on hyvin harvoin ja on oppinut nyt opiskelemaan vain tekemällä. Lisäksi jos vertaan lukion kokeita ja näyttöjä, niin näytöt tuntuvat haastavimmilta, koska niissä pitää muistaa niin monta asiaa, mutta kokeessa riitti, kun osasi kirjan ulkoa ja vähän soveltaa tietoa. Amiksessa on kanssa se huono puoli, että lukujärjestys on melkein joka päivä erilainen ja olen monesti mennyt liian aikaisin kouluun, kun en ole muistanut tarkistaa. Ja siihen liittyen joskus on koulupäiviä klo 18 asti ja joskus loppuu jo 11:30. Ja meillä on aika paljon sellaisia tunteja, että ei tehdä yhtään mitään ja silloin vain miettii, miten senkin ajan voisi käyttää paremmin. Mutta jos mietin, että olisinko mielummin lukion englannin tunnilla vai amiksessa tunnilla, jossa ei tehdä mitään järkevää, niin valitsen jälkimmäisen.

Jos minun pitäisi näistä kahdesta päättää, niin kyllä lukio ehkä oli parempi, vaikka amiksessa ei sinällään mitään vikaa ole. En kuitenkaan usko, että kosmetologin töitä ammatikseni tekisin, koska unelmani ovat jossain muualla. Mutta opiskelu kannattaa aina ja siitä ei koskaan voi olla haittaa.

Mihin sinä hait tänä keväänä ja miksi?

xoxo, Jenna

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.
Stoorin bloggaaja? Kirjaudu sisään tästä.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.