VALIKKO
20.6.2017 09:42

Miksi herkutteluun pitää nykyään kysyä lupa?

Olen tässä viime aikoina seuraillut aika paljon muiden ihmisten elämää, joiden haaveena on elämäntaparemontti. Olen huomannut yhden erittäin huolestuttavan ja oudonkin asian, jota melkein jokainen laihduttaja tai ihan vain terveellisesti elävä ihminen kysyy – lupaa herkutteluun. Voiko suklaata enää syödä ilman, että tulee huono omatunto?

Tänä päivänä grillimakkara nuotiolla on jotenkin todella iso juttu ja suklaalevyä ei enää osteta kaupasta tai jos se ostetaan, se piilotetaan kaikkien salaattien alle niin ettei kukaan huomaa. Herkuttelusta ja ”huonon” ruuan syömisestä on tullut kiellettyä. Mutta todellisuudessa suurin osa ihmisistä sitä tekee. Mutta jos nyt puhun niistä ihmisistä, joiden tavoitteena on pitää mielensä kurissa ja elää terveellisesti. Heille herkuttelu on jotakin myrkkyä.

Nämä ihmiset, jotka haluavat herkutella, mutta samalla myös haluavat todistella muille ihmisille, että he ovat muuttaneet elämänsä suunnan, tulevat usein kysymään sitä varovasti: ”Onko nyt ok, jos syön tämän kurkun ja pienen kanapalan ja sitten vedän pari palaa suklaata?”. Usein siihen vastataan: ”Totta kai. Ei muutamassa suklaapalassa ole mitään vikaa tai vedä vaikka koko levy” tai sitten tulee niitä ”superfoodterveysguruja”, jotka pelottelevat kaikilla tieteellisillä tutkimuksilla, miten suklaa, sokeri ja rasva aiheuttavat syövän, diabeteksen ja reuman ja kaikki maailman sairaudet yhtä aikaa. Tässä asiassa ollaan aina joko puolesta tai vastaan.

En kuitenkaan ihmettele, miksi niitä herkkuja tekee mieli, jos ihmiset eivät syö kunnolla ja tarpeeksi. Minun ei ainakaan tee mieli mitään makeaa tai suolaista, jos olen syönyt kunnollisen ja täyttävän aterian. Tätä kokonaisuutta pitäisi tarkastella omalta lautaselta. Ainakin omasta mielestäni lautasmallin mukainen ateria on paljon maittavampi kuin lounaaksi joku pieni salaatti ja sen päällä kuivat kanapalat. Kyllä niitä herkkuja haluaisi syödä, kun maha alkaa muutaman tunnin päästä kurnia. Sitten kahvitauolla mielummin syö munkin kuin vaikka täyttävän leivän. Koska se on vain helppoa ja nopeaa. Ihmisellä on luontainen kyky pitää makeasta ja rasvaisesta. Siksi herkuttelusta irti päästäminen on vaikeaa.

Mutta miksi siihen herkutteluun pitää kysyä lupa? Jos mennään vuosi tai kaksi vuotta takaperin, niin ei silloin kukaan tullut kysymään lupaa siihen, saako nyt kaupasta ostaa suklaata ja sipsiä, vaan ne herkut ostettiin ja ne syötiin ihan hyvillä mielin ja sen jälkeen ehkä käytiin vetämässä lenkki. Ei minua se haittaa ja ihmetytä, mitä ihmiset syövät (jokainen, kun on itse vastuussa siitä, mitä suuhunsa laittaa) vaan se, miksi se muiden mielipide on niin tärkeä?

Minä kuitenkin ymmärrän niitä ihmisiä, jotka vaativat herkutteluun luvan. Minä itse olen ollut se ihminen joskus, joka boikotoi kaikkea roskaa ja halusi elää vain rahkalla ja kanalla. Minä olin se, joka kieltäytyi jopa tavallisesta jauhelihakeitosta, koska siinä ei ollut tarpeeksi proteiinia ja perunassa oli liikaa hiilihydraatteja. Minä olin se, joka ei voinut syödä suklaata, koska sen jälkeen tuli vain paha olo. Mutta vuosien mittaan olen vain ymmärtänyt, että se suklaapatukka kerran kuussa ei ole maailmanloppu. Eikä ruuasta tai herkuttelusta todellakaan kannata stressata. Jos mieli tekee, niin antaa mennä vain.

Seuraavan kerran, kun sinulle tulee tunne, että kysynpä nyt naapurin Pirkolta lupaa herkutteluun, niin älä kysy. Kysy itseltäsi onko tämä todella sitä, mitä tarvitsen ja haluan ja jos vastauksesi on kyllä, niin syö herkkuja vaikka kaksin käsin, mutta varo sokerikrapulaa, se on pirullinen vaiva se. Jos kuitenkin päätät olla syömättä, niin uskon, että kehosi kiittää sinua siitä.

Minä en ainakaan kysy keneltäkään lupaa yhtään mihinkään. Minä vain syön. Harvoin kyllä herkkuja, mutta silloin tällöin niitäkin. Tee sinä samoin. Koska ruoka on aika hemmetin hyvää.

xoxo, Jenna

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.