VALIKKO
27.1.2018 17:52

Miksi ihmevoiteet eivät poista ryppyjä?

Moni varmasti haaveilee täydellisen kuulaasta ja virheettömästä ihosta. Monet luottavat kosmetiikan voimaan ja ostavat kaapit täyteen ihmevoiteita, joilla ihosta tulee sileä kuin vauvan peppu ja rypyt häviävät hetkessä. Mutta todellisuudessa kosmetiikalla voidaan vaikuttaa ihon kuntoon vain hyvin pieni määrä.

Mitkä kaikki tekijät sitten vaikuttavat ihon kuntoon?

Geenit. Toisilla vain sattuu olemaan rasvaisempi hipiä kuin toisilla ja se näkyy niin rasvoittuvina hiuksina kuin epäpuhtauksina ihossa, ja toiset kärsivät ympäri vuoden kutiavan kuivasta ihosta ja päänahasta. Geenit vaikuttavat paljon siihen, millainen ihotyyppi ihmisellä on.

Ruokavalio. Kaikista tärkein tekijä ihon kunnolle on ruokavalio ja erityisesti suoliston toiminta. Suolisto on meidän toiset aivot ja samalla myös kehomme peili. Se, mitä laitamme suuhumme, näkyy kyllä ihosta. Kun keho ei saa riittävästi puhdasta ja ravinnerikasta ravintoa, se näkyy ihossa puutostiloina ja väsymyksenä. Vääränlainen ruokavalio myös saattaa aiheuttaa ei-toivottuja muutoksia iholla. Usein gluteeni ja maitotuotteet (kokemuksen, ei pitkän näytön tutkimusten perusteella) saattavat olla yksi syy aknen tai epäpuhtauksien säilymiseen iholla ja niiden ruoka-aineiden poisjättäminen voisi olla parannuskeino ilman lääkkeitä.

Vedenjuonti! Kuten vanha kansa sanoo: ”Vesi vanhin voitehista”, on se pätevä lause edelleen ihonhoidossa. Ihminen on suurimmaksi osaksi vettä ja vettä tarvitaan erilaisiin elimistön toimintoihin. Vesi puhdistaa kehoa, pitää ihon terveenä ja kimmoisana sekä kosteuttaa sisältä ulospäin. Jo 2 litraa vettä päivässä antaa näkyviä tuloksia!

Hormonitoiminta. Ihon kuntoon vaikuttaa merkittävästi hormonit. Erityisesti stressihormoni usein häiritsee suoliston toimintaa, jolloin vastustuskyky heikkenee ja stressi vaikuttaa ihon kuntoon usein epäpuhtauksien puhkeamisena. Myös naisilla raskaus tai kuukautiset laittavat hormonitoiminnan sekaisin ja se näkyy ihossa usein epäpuhtauksina.

Tunteet. Kaikki lähtee suolistosta ja uskokaa ja älkää myös tunteilla ja suolistolla on yhteys. Suolisto erittää luontaisesti aivoille mielihyvähormonia, serotoniinia,  joka lisää ihmisellä hyvän olon ja onnellisuuden tunnetta. On tutkittu, että huonosti voiva suolisto voi aiheuttaa psyykkisen sairauden, kuten masennuksen. Masennus saa ihon näyttämään harmaalta ja väsyneeltä. Mutta toisaalta nauru taas lisää juonteita silmien ja suun ympärille, mutta onko se sitten hyvä vai huono asia, on jokaisen oma mielipide. On myös tutkittu, että erityisherkillä ihmisillä on iho, joka reagoi ulkoisiin ärsykkeisiin voimakkaammin kuin ihmisillä, joiden herkkyystaso on normaali.

Liikunta. Liikkuminen on yksi tärkeimmistä tekijöistä hyvinvoivassa, terveessä ja kauniissa ihossa. Liikunta pitää aineenvaihdunnan liikkeellä, vähentää selluliittia, poistaa nesteitä kehosta ja pitää stressin loitolla. Ulkona liikkuminen tuo myös elimistölle ja aivoille elintärkeää happea.

Ilmasto. Siihen ei voi vaikuttaa, millainen sää meillä täällä Suomessa on, mutta vaikuttaa voi siihen, miten usein antaa iholle lämpötilanvaihteluita. Kaikille saunominen ei sovi, varsinkaan couperosa-iholle. Joillekin avantouinti on ratkaisu kaikkiin ongelmiin, mutta kaikkien elimistö ei ole luotu sitä varten. Liiallinen auringonotto vanhentaa ihoa nopeammin ja pakkasessa ihoa usein kiristää ja kutittaa. Tärkeää on muistaa suojata ihoa oikein, kun se joutuu ympärisölle alttiiksi.

Tavat ja tottumukset. Ihon kuntoon vaikuttaa hyvin vahvasti se, miten ihoa on oppinut hoitamaan, sillä iho usein vaatii sen millaisia rituaaleja sille antaa. Jos joku on koko ikänsä pessyt kasvot vain vedellä ja ihon kunnossa ei ole moittimista, niin silloin iho on vain tottunut siihen, ettei se saa ylimääräisiä aineita. Jos taas käyttää paljon kosmetiikkaa ja jostain syystä haluaa pitää tauon, niin iho voi reagoida kuivuutena tai talin erityksen lisääntymisenä, kun ihonhoitorituaalit muuttuvat. Myös liian kovakouraiset ja väärät ihonhoitotottumukset (esimerkiksi väärien tuotteiden käyttö, liiallinen kuoriminen, liiallinen vedenkäyttö kasvojen pesussa) voivat ärsyttää ihoa ja tehdä sen herkäksi.

Kosmetiikka. Kosmetiikaksi luokitellaan kaikki ylimääräinen, kemiallisesti tehty tuote, joka hoitaa tai kaunistaa ihoa (meikit, rasvat, hammastahnat). Kosmetiikalla voidaan hoitaa ongelmia, kuten kuivuutta tai epäpuhtauksien muodostumista, mutta kosmetiikalla ei voida lopullisesti viedä ongelmaa pois. Ryppyjä ei saa kosmetiikalla pois, niihin hetkellisen avun tuo botox, joka ei kuitenkaan lopullisesti ongelmaa poista. Juuri sen syyn takia ihmevoiteet eivät poista ryppyjä.

Miksi ihminen kuitenkin uskoo ihmevoiteisiin, joiden pitäisi poistaa ryppyjä?

Koska ihminen haluaa helpon, nopean ja tehokkaan ratkaisun ongelmiin eikä viitsi katsoa asiaa yhtään sen pidemmälle. Ihmevoiteet voivat kyllä tehdä ihon kimmoisammaksi ja kosteutetuksi, mutta ryppyjä niillä ei saa kadotettua. Jos kuitenkin tiedostaisi, että kaikki nämä asiat (ja varmasti vielä paljon muutkin) vaikuttavat ihon kuntoon merkittävästi, niin silloin osaisi nähdä itsensä kokonaisuutena ja hoitaa ihoaan oikealla tavalla.

Tämä on kokonaan minun mielipiteeni, joka pohjautuu kokemuksen, loogisen päättelyn sekä ihmisen biologian tuntemisen pohjalta nojautuvaan tietoon.

xoxo, Jenna

Kommentit

 • eve

  Mielenkiintonen postaus tää;) Mitä mieltä oot seerumeista? Jossain kosmetiikka-tapahtumassa hypetettiin seerumin merkitystä. Onko sillä oikeesti vaikutusta voiteen imeytymiseen/ ihon kuntoon?? Ja määkin oon havainnut ton veden juonnin parantavan ihoa! 🙂

   1
  • Jenna

   Seerumit sisältää aktiivisempia aineita, jotka pääseevät syvemmälle kuin voiteet ja tällöin ne tuovat kosteutta myös ihon toiseen kerrokseen. Seerumi+voide on kyllä ehdottomasti parempi kosteuden tuoja, jos kärsii kuivasta ihosta.
   Itse olen ainakin huomannut, että erityisesti kun talvella iho kuivuu pakkasesta niin kerrostaminen ihonhoidossa tuo apua ja välitöntä kosteutta. Eli kerrostaminen tarkoittaa sitä, että laitetaan paljon tuotteita päällekäin (lähtöisin Koreasta). Minulla käytössä aina iltaisin: puhdistus+kasvovesi+hoitovesi+seerumi+yövoide. Vaikka seerumi tuo kosteutta iholle, niin pidän kuitenkin kasvovettä yhtenä tärkeimpänä ihonhoitotuotteena kaikista: välitön kosteutus, ihon pH:n tasaus, puhdistus ja raikas tunne kasvoilla! 🙂

    2
 • Anette

  Sulla on kyllä ihan kadehdittavan hyvä iho! Toi on kyllä täysin totta että ihonhoito lähtee pitkälti sieltä sisältä, voiteilla on hyvä antaa lisätukea 🙂

   1
  • Jenna

   Kiitos! Kyllä mullakin tulee välillä epäpuhtauksia, iho on stressistä joskus harmaa ja nenänpielissä on couperosaa. 😀
   Ja niinpä! 🙂

    0
 • Tähtijoukko-blogi

  Tämä postaus oli tosi hyvä!! Oon itse nyt parin vuoden aikana jättänyt vähä vähältä kaikki ihonhoitotuotteet pois, enkä ole havainnut mitään muuttuneen: korkeintaan parempaan. Enemmän vaikutusta koen itselleni olleen juurikin ruokavaliolla ja ulkoilmassa liikkumisella! 🙂

   1
  • Jenna

   Loistava juttu!! 🙂

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.