VALIKKO
17.5.2019 11:24

Miksi kannattaa valita avoin yliopisto?

Pari vuotta sitten mietin, että lähdenkö avoimeen yliopistoon. Minulle sanottiin, että kannattaa ottaa edes yksi kurssi, niin näkee onko se todella se oma juttu. Silloin olin kauhunsekaisin tuntemuksin ja mietin, että ”Niinpä, mitä jos se ei olekaan minun juttu?”. Onneksi päätin olla rohkea ja valita avoimen yliopiston ja nyt kerron miksi avoimessa yliopistossa opiskelu kannattaa.

Miksi valitsin avoimen yliopiston?

Teistä moni varmasti tietää, että suurin unelmani on valmistua ravitsemusterapeutiksi. Matka on ollut todella pitkä, sillä päätin tavoitella unelmaani vasta lukiossa kirjoitusten jälkeen ja jouduin aloittamaan kaiken aivan alusta. Tänä vuonna oli neljäs hakukerta ja halusin käyttää kaiken aikani ja potentiaalini pääsykokeisiin. Siksi valitsin opiskella avoimessa yliopistossa ravitsemustieteen perusopinnot.

Olin jo kauan aikaa sitten päättänyt, että avoimeen haluan mennä, mutta rohkeutta se silti vaati laittaa peliin niin paljon. Ja vielä kun samanaikaisesti olin töissä, oli vapaa-aikani priorisoitava hyvin tarkkaan. En silti kadu päätöstäni. Sillä avoin yliopisto oli elämäni paras päätös.

Mitä ravitsemustieteen perusopinnot pitivät sisällään?

Ravitsemustieteen perusopinnot sisälsivät kuusi kurssia ja 25 opintopistettä. Kerron nyt mielipiteeni jokaisesta kurssista ja miten niistä suoriuduin, ja oliko niistä hyötyä pääsykokeen kannalta.

Ravitsemustieteen perusteet 4 op

Ensimmäisen kurssin ensimmäinen tehtävä alkoi heti ainakin kymmenellä laskutehtävällä ja niiden parissa sai pakertaa kyllä monta tuntia. Lopulta laskut alkoivat sujua ja niiden soveltaminen käytäntöön oli erittäin hyvä työkalu elämässä. Lisäksi ekalla kurssilla saimme harjoitella ruokapäiväkirjan tekoa (ja niitä sai tehdä koko opintojen aikana ainakin kolme kappaletta!). Kokonaisuudessaan kurssi oli mielenkiintoinen ja antoi hyvän pohjan ravitsemustieteen opinnoille.

Elintarvikkeet ruokavaliossa 5 op

Tässä kurssissa saimme tutustua elintarvikkeisiin ja niiden tarjontaan kaupassa. Kurssi oli todella mielenkiintoinen ja opetti paljon uusia asioita elintarvikkeista ja niitä alkoi tarkastelemaan uusista näkökulmista. Nykyään kun menen kauppaan, näen kaiken aivan uudella ja mielenkiintoisella tavalla.

Ravitsemus ja ruokavaliot 5 op

Kurssin tarkoituksena oli oppia erilaisten ruokavalioiden merkitystä sairauksien hoidossa sekä erikoisruokavalioiden eroja. Kurssi oli kyllä mielenkiintoinen, mutta ei tarjonnut ihan niin paljon mahdollisuuksia ja näkökulmia kuin odotin. Kurssista kuitenkin jäi paljon uusia asioita mieleen.

Ravitsemus ja liikunta 4 op

Tätä kurssia henkilökohtaisesti jännitin kaikista eniten, sillä liikunnasta minulla ei ole kauheasti tietoa. Mutta kurssi yllätti minut positiivisesti ja vaikken esseiden aiheista aluksi tietänyt yhtään mitään, huomasin, miten mielenkiintoista liikuntaravitsemus onkaan! Tämä kurssi avarsi todella paljon omaa visiotani ja näytti selkeämmin mitä elämässäni haluan tehdä. Paras kurssi koko opinnoissa!

Ravintofysiologia 4 op

Kurssi oli haastavin, sillä sen tarkoituksena oli perehtyä suojaravintoaineiden ja energiaravintoaineiden aineenvaihduntaan. Kuitenkin pääsykokeiden kannalta kurssi oli todella merkittävä ja tärkeä, sillä aiheet olivat samoja kuin pääsykokeessa.

Ravitsemus- ja terveystietoa sosiaalisesta mediasta 3 op

Tällä kurssilla perehdyttiin sosiaalisessa mediassa levitettävään ravitsemustietoon, tutkimuksiin ja kriittiseen ajatteluun. Kurssilla opin todella paljon nimenomaan kriittisestä ajattelusta ja lähdeviitteiden tärkeydestä. Tämän kurssin inspiroimana kirjoitin myös blogiin postauksen Terveystietoa sosiaalisessa mediassa – uhka vai mahdollisuus?

Miten opinnot avoimessa sujuivat?

Itse aloitin siis opinnot viime syyskuussa ja nyt toukokuun alussa sain kaikki tehtyä. Opintoja pystyy kyllä suorittamaan kauemminkin ja kursseja on usein aina tarjolla syksyllä ja keväällä. Itse halusin antaa kaiken panostukseni ja tehdä avoimen opinnot yhdessä pääsykokeisiin lukemisen kanssa. Ja olen erittäin ylpeä, että selvisin hengissä kaikesta työmäärästä ja se kantoi hedelmää pääsykokeessa.

Opinnot sujuivat todella hyvin ja loppujen lopuksi todella vaivattomasti. Vaikka samaan aikaan tein muutamia työvuoroja viikossa, niin silti sain opiskeltua hyvin ja opin paljon hyödyllisiä asioita ajatellen pääsykoetta sekä elämääni. Vapaa-aika meni hyvin pitkälti opiskelujen parissa, mutta uusien asioiden oppiminen on minulle enemmän nautinto kuin velvoite.

Vaikka lähtökohtaisesti lähdin avoimeen opiskelemaan, koska ajattelin siitä olevan hyötyä pääsykokeissa, se antoi minulle vieläkin enemmän. Totta kai pääsykokeissa menestyin mielestäni erittäin hyvin ja nimenomaan avoimen takia, mutta avoimen opintojen aikana näin selkeämmin oman visioni ja sen, mikä todella on intohimoni.

Miksi suosittelen avointa yliopistoa?

Opiskelu avoimessa on hyvin itsenäistä ja verkossa suoritettavaa. Kurssit vaativat siis itseltään todella paljon antautumista ja omaa aktiivisuutta. Kurssit pystyy suorittamaan, vaikka omassa elämässä olisi myös muuta (kuten työt), mutta liiallisen kiireen keskellä, se on varmasti melko mahdotonta. Opintojen tekeminen vaatii tahtoa ja luottamista omaan osaamiseen.

Avoimessa on todella hyvä ilmapiiri. Opettajat ja muut opiskelijat ovat vuorovaikutuksessa keskenään jatkuvasti ja ilmapiiri on ennen kaikkea kannustava. Aina saa kysyä, jos jokin mieltä askarruttaa eikä tyhmiä kysymyksiä ole olemassa. Se on parasta, että vaikka opinnot suoritetaan verkossa, niin lähes päivittäin tai viikoittain saa huomata, että on yhteydessä toisiin ihmisiin.

Suosittelen avointa lähtökohtaisesti niille, jotka haluavat parantaa osaamistaan pääsykokeissa, mutta myös niille, jotka haluavat laajentaa omaa osaamistaan. Avoimessa yliopistossa (kuten myös yliopistossa) ihmisiä on paljon erilaisia ja erilaisista syistä. Tärkeintä on, että opinnoista saa irti kaiken sen, mitä on lähtenyt tavoittelemaan ja huomaa olevansa kehittyneempi opintojen päätyttyä.

Tällä hetkellä, vaikka en tiedä tulevaisuuttani varmaksi, niin tiedän, että syksyllä jatkan opintojani. Oli se sitten yliopistossa tai avoimessa. Ravitsemustiede on juuri se ala, mitä haluan opiskella ja se ala, jossa tulevaisuudessa haluan työskennellä. Ja olen melko varma tästä visiostani ja aion sen toteuttaa.

Nälkä kasvaa syödessä, niinhän sitä sanotaan.

xoxo, Jenna

Kommentit

 • Nanna

  Kiva ja motivoiva kirjoitus. Avoimessa voi lukea yllättävän paljon kursseja, jotka voi yliopistoon sisäänpäästyään melko vaivattomasti sisällyttää tutkintoon. Itse aloitin avoimessa vuonna 2013 liikuntalääketieteen perusopinnoilla muiden opintojeni (AMK) ja töiden ohella. Hain ja pääsin tutkinto-opiskelijaksi vuonna 2015. Tänä keväänä valmistuin terveystieteiden maisteriksi. Avoimessa olin opiskellut pääaineeni perus- ja aineopintojen lisäksi myös sivuaine-, ja kieliopintoja ennen tutkinto-opiskelijaksi valitsemista. Mielestäni avoimen rikkaus on juuri hyvin erilaisten vertaisopiskelijoiden tausta ja osaaminen, joista oli mm. ryhmätöissä ja keskustelu- ja pohdintatehtävissä runsaasti hyötyä.

  Tsemppiä Jenna tulevaisuuteen ja pidetään peukkuja, että opiskelupaikka irtoaa!

   1
  • Jenna

   Hienoa kuulla tarinasi! 🙂 Mahtavaa, että avoimesta on ollut sinulle hyötyä!

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.