VALIKKO
8.1.2018 10:30

Miksi sallimme itsellemme huonoa ravintoa?

Meistä moni on varmasti nähnyt lautasmallin ja ruokakolmion. Meistä jokainen varmasti tietää, miten ihmisen pitäisi syödä, jotta hän voisi kokonaisvaltaisesti paremmin ja pysyisi terveenä. Mutta todellisuus on se, että vain harva ihminen oikeasti syö terveellisesti tai suositusten mukaisesti. Ihminen tietää mitä ja miten pitäisi syödä, mutta miksi vain harva tekee niin?

Terveelliset elämäntavat eivät ole monelle itsestäänselvyys. Ihminen on luontaisesti taipuvainen pitämään makeasta ja rasvaisesta ruoasta, sillä jo aikojen alussa runsaasti energiaa sisältävä ruoka piti ihmisen hengissä kovissa olosuhteissa. Ei ole siis helppoa vaihtaa pullaa salaattiin, kun kaukaiset esi-isämme taistelivat leijonia ja karhuja vastaan kunnon ruualla eikä mitään rehuja puputtamalla. Mutta en siltikään usko, että se olisi täysi mahdottomuus – vaihtaa perinteistä kahvipöydän Ballerina-keksiä banaaniin.

Ennen kuin puhun siitä, miksi sallimme itsellemme huonoa ravintoa, olisi hyvä tiedostaa, mitä on huono ravinto. Sekään ei ole kovin yksiselittäinen käsite. Huono ravinto voi tarkoittaa epäterveellistä ravintoa, mutta myös terveellistä ruokavaliota noudattava ihminen voi syödä huonosti, vaikkei hänen lautasellaan olisi huonoa ravintoa. Itse ajattelen asian niin, että huono ravinto on sellaista, joka ei ole ravinnerikasta eikä puhdasta. Huono ravinto on täynnä lisäaineita, jotka eivät välttämättä tee ihmisille hyvää. Huonoksi ravinnoksi mieltäisin esimerkiksi valkoisen sokerin. Mutta jotta tästä ei tulisi liian syvällistä pohdintaa, niin puhutaan huonosta ravinnosta siinä suhteessa, että se on epäterveellistä: kovaa rasvaa, sokeria, eineksiä, herkkuja, roskaruokaa, kaloreita reilusti yli kulutuksen ja napostelua. Se on tila, josta (toivottavasti) jonakin päivänä ihminen haluaa pois.

Vaikka ihminen tietää miten tulisi syödä, taustalla on usein erilaisia syitä ja mielihaluja, jotka vaikuttavat syömiseen. On monia hyviä syitä (terveys, hyvä mieli, aineenvaihdunnan parantaminen, energisempi olo, kokonaisvaltainen hyvinvointi, parempi vireys) syödä terveellisesti ja myös monia huonoja syitä (mielihalut, kiire, laiskuus, näläntunne, ruokasuhde, tunnetilat) syödä epäterveellisesti. On myös olemassa sellaisia syitä, joilla ihminen antaa itselleen luvan syödä, mitä mieli tekee ja samalla huijaa itseään kokemaan, ettei siinä ole mitään väärää.

Tässä esittelen yleisimpiä syitä, joihin inhimillisesti myös itse toisinaan sorrun ja joihin meistä useimmat sortuvat arkisessa elämässä.

”Jos syön vain yhden” Ja sitten itselle sallitaan vielä toinen ja kolmas herkkupala. Tämä on se perinteinen tapa lähteä vain ”yhdelle” lasilliselle ja useasti siinä käy, niin ettei toinenkaan pahaa tee, mutta kolmaskymmenes saattaa jo hieman kirpaista.

”Ei minulla ole aikaa tehdä ruokaa” Kaikista tunnetuin tekosyy olla tekemättä mitään asiaa, jolloin olisi mentävä epämukavuusalueelle (koskee myös liikkumista, kotiläksyjen tekemistä ja hammaslääkärin kohtaamista). Mutta aina on aikaa tehdä ruokaa ja aina on aikaa syödä terveellisesti, kyse on vain siitä, miten aikansa haluaa kuluttaa. Siinä ajassa, kun kaupasta käy ostamassa uunipizzan, samalla tekisi vaikka riisiä ja kanaa koko viikoksi.

”Aivan pakko maistaa, edes tämän kerran”  Kaikkea uutta on aivan pakko maistaa, koska ruokahan saattaa loppua tästä maailmasta juuri sillä sekunnilla, kun mieleni tekisi syödä. Mutta sehän kyllä voi olla niin, että joku vie nenän edestä sen viimeisen suklaapalan ja sitten hieman saattaa harmittaa. Mutta luota vain silloin siihen, että se oli kohtaloa: suklaa meni parempiin suihin.

”Olen vain kohtelias enkä kieltäydy” Eihän nyt kukaan kehtaa vieraissa kieltäytyä ruuasta tai ainakaan niistä mummon korvapuusteista. Tiedän, että jos kieltäytyy mummon korvapuusteista, niin silloin hän varmasti luulee, että on sairas tai laihdutuskuurilla.

”Nyt on aika juhlaan” Ja juhliin kuuluu totta kai alkoholi, valtavat määrät ruokaa ja valtavat määrät kaloreita. Muista kohtuus tai ajattele myös haluatko seuraavan päivän krapulaa ja pahaa oloa.

Ihminen on luonnostaan mukavuudenhaluinen, toiset enemmän ja toiset vähemmän ja juuri se on syy miksi me usein annamme itsellemme luvan herkutella ja palkita itseämme ruualla. Väitän kuitenkin, että kun ihminen ei tiedä paremmasta, hänen on vaikea luopua siitä, mitä hänellä nyt on. On vaikea sanoa mikä on itselleen parasta, jos on elänyt elämäänsä aina samalla tavalla. Silloin on vaikea erottaa huonoa ja hyvää ravintoa. Jos on tottunut palkitsemaan itseään ruualla, on helpompi sallia myös sitä itselleen.

Minä kuitenkin tiedän, että meistä jokainen kyllä tietää, miten tulisi syödä voidakseen paremmin tai ainakin uskon tietäväni niin. Mitkä syyt ohjaavat sinun ruokakäyttäytymistäsi?

Lue myös tämä

Miksi elämäntaparemontti usein epäonnistuu?

xoxo, Jenna

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.