VALIKKO
22.12.2018 10:44

Miksi terveellinen elämäntapa vaatii selityksen?

Törmään tähän samaan ongelmaan lähes aina, kun istun samaan ruokapöytään jonkun toisen ihmisen kanssa. Itselleni asia ei niinkään ole ongelma, mutta muille se tuntuu olevan. Terveellinen elämäntapani on lähes aina mainitsemisen arvoinen asia ja se usein vaatii selityksen. Laihiksella(kö) tällä kertaa?

Minusta oltiin kerran jopa huolissaan, kun söin evääksi porkkanaa, omenaa ja proteiinipatukkaa. For real. Minä olisin enemmän huolissani niistä ihmisistä, jotka syövät päivästä toiseen eineksiä ja hesemättöä. Eipä heidän jaksamista ja terveydentilaa pahemmin kysellä. Ihmetellään vain, miten ollaan aina flunssan kourissa ja niin perhanan väsyneitä.

Aikaisemmin ruokavalioni oli rajoittuneempi kuin nykyään. Nykyään syön lähes mitä tahansa ja milloin tahansa, eikä ruokavaliotani rajoita kiellot ja säännöt. Pyrin tietysti syömään terveellisesti, mutta yhteen suklaapalaan en kuole. Kun noudatin tiukkaa ruokavaliota, usein ihmeteltiin kovaan ääneen, että mitähän minä voisin kylässä syödä ja kuolenkohan todella siihen suklaapalaan..? Myös itsekin ajattelin, niin etten minä saisi syödä mitään epäterveellistä, koska olin asettanut tietynlaisen roolin elämässäni ruokavaliolle. Olen onnellinen, että pääsin siitä ajattelumallista irti ja nykyään voin syödä mitä tahansa.

Pidän silti erittäin huvittavana ja huolestuttavana sitä ilmiötä, että lähes aina tarjoillaan ainoastaan makeisia ja makean syömistä ei pidetä mitenkään huonona valintana. Vaikka kahvipöydässä voisi myös olla suolaisia vaihtoehtoja tai kasviksia, niin silti aina siellä odottaa konvehtirasia. Niin, eihän se suklaapala tapa, mutta ei sitä kuitenkaan päivittäin tarvitse suuhunsa ahtaa.

Olen hieman huolissani yhteiskunnasta, jos jotain terveyttä edistävää ja ihmiselle erittäin hyvää tekevää elämäntapaa ei kuitenkaan pidetä ihmisten keskuudessa kovin hyväksyttävänä, kun sitä oikeasti käytännössä toteutetaan. Me kaikki tiedämme nämä luritukset: vettä pitää juoda ja salaattia puputtaa ja ei siitä iltalenkistäkään olisi mitään haittaa. Mutta kun joku ihminen kantaa aina eväsrasioissaan terveellistä ruokaa, sitä pitää aina kommentoida, ja siihen antaa jokin elämää suurempi syy.

Miksi terveellisestä elämäntavasta pitäisi tehdä mitään numeroa tai miksi se vaatii aina selityksen? Eikö ihan vain se riitä, että haluaa edistää terveyttä ja ei vain yksinkertaisesti eläisi päivässä yhdellä einesaterialla töissä iltaan asti. Minä ainakin haluan käyttää lyhyetkin taukoni syömiseen, enkä kofeiinipiikkeihin ja sosiaalisen median selaamiseen.

Kiitos kysymästä, minä pärjään oikein hyvin elämäntavallani, mutta tietysti paremminkin voisin voida. Voisin olla vähemmän stressaamatta ja harrastaa vaikka joogaa, jotta saisin jumissa olevat lihakseni vetreimmiksi. Meillä kaikilla on jossakin asiassa parantamisen varaa, mutta askeleet kohti terveempää ja parempaa elämäntapaa ovat meille jokaiselle enemmän kuin tervetulleita.

xoxo, Jenna

Kommentit

 • Sini

  Toi on vaan tosi upeaa, että pystyt pitämään näppisi erossa herkuista, vaikka niitä olisi tarjolla! Itselläni on paha tapa ottaa herkkuja oikeastaan aina jos niitä vain on saatavilla, olen ihan armoton sokerihiiri 😀 Enemmänkin ihmisten pitäisi ihailla sitä, jos joku jaksaa pitää yllä terveellistä ruokavaliota eikä kauhistella sitä.

   0
  • Jenna

   Hah! No kiva kuulla 🙂 Olin ennen aikamoinen sokerihiiri, kunnes ymmärsin, ettei tyhjistä kaloreista ole elimistölle mitään hyötyä. Silti joskus tulee herkuteltua ja se on fine. 🙂

   Ja niinpä! Koko ajan puhutaan siitä, että pitäisi syödä terveellisesti ja liikkua, mutta jos ihminen todella tekee niin, hänet leimataan. Naurettavaa.

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.