VALIKKO
7.7.2016 10:10

Mitä sinun kroppa haluaisi tänään syödä?

Katsoin pari viikkoa sitten todella mielenkiintoisen dokumentin, Tomi Kokon 30 päivän ihmiskoe. Kerrankin joku oikeasti teki sen – söi ravintosuositusten mukaan. Silmäni aukesivat ravinnolle ja samalla se sai ajattelemaan omaa ruokavaliotani. Ketä pitäisi uskoa, kun on kyse omasta ruokavaliosta – alan asiantuntijoita vai omaa kehoa?

Ravinnosta puhutaan aina ja jatkuvasti tulee uusia tutkimuksia siitä, miten voi onkin terveellistä tai miten kahvi tappaa tai miten hiilihydraatteja ei pitäisi syödä lainkaan. Jos lukisi kaikki nämä artikkelit ja yrittäisi luoda itselleen jotain järkevää kuvaa ruokavaliosta, se ei tulisi onnistumaan. Ruuasta on niin paljon tietoa ja tuntuu, että sekin tieto muuttuu jatkuvasti. Lisäksi tässä kaiken ympärillä pyörii kaikki nämä superfoodiet ja lisäravinteet, joista ei ravintosuositukset kerro yhtään mitään. Pitäiskö niitä mömmöjä sitten pistää kurkusta alas, kun kerta kaikki tekevät niin?

Aina puhutaan vain terveellisistä ja epäterveellisistä ruoka-aineista ja näin urheilijana suosin enemmän niitä terveellisiä. Syön ruokaa, jotta saisin energiaa ja pysyisin virkeänä. En minä syö ravintosuositusten mukaan. Syön sillä tavalla, mikä tuntuu itselle hyvältä. Totta kai paljon kasviksia, proteiinia ja hyviä rasvoja ja laadukkaita hiilihydraatteja, mutta en koskaan ajattele, että onkohan lautasmalli nyt ravintosuositusten mukainen. Jokaisen oma kroppa tietää, mitä tarvitsee. Ei kukaan professori sitä voi määritellä.

Täytyy myöntää, että välillä se terveellisyys tulee korvista ulos. Kun se sama broileri tai raejuusto alkaa maistumaan puulta. Ruokaan kyllästyy. Silloin tekisi mieli tilata kerrosateria ja potee morkkista koko loppuilta. Mutta kuka on sanonut, että terveellisen ruuan pitäisi olla tylsää ja kuivaa puuta? Jos vain jaksaa näkee vaivaa ruuanlaiton eteen, niin enemmän nauttii terveellisestä ruuasta, kun roskaruuasta. Elämä on täynnä valintoja. Eikä myöskään ole oikotietä onneen. Jos haluaa, että kroppa on hyvässä kunnossa ja että pysyy virkeänä, niin pitää syödä monipuolisesti ja säännöllisesti.

Jos nyt puhutaan niistä terveellisistä ruoka-aineista, joita ravintosuositusten mukaan ruokavaliossa pitäisi olla. Olin huomaamattani viikon ilman maitoa ja huomasin, että kroppani ei edes vaatinut sitä. Hassua, koska olen aina juonut maitoa ja yhtäkkiä huomaan, että voin juoda vettä ruuan kanssa. Minut on vain lapsesta asti aivopesty uskomaan, että maito vahvistaa luita. Hmm? Mutta ei kerrottu, että maito voi myös lisätä turvotusta tai terveysongelmia.

Tämä on tietyllä tavalla koomista, kun alkaa kyseenalaistamaan asiantuntijoita, sillä minun unelma-ammattini on ravitsemusterapeutti. Mutta minä puhunkin kokemuksesta, en faktoista. Jos oma kroppa ja mieli käy yhteen oman ruokavalion kanssa, niin kaikki on paremmin kuin hyvin. Kenenkään ruokavaliota ei pidä kopioida, vaan täytyy löytää itselle sopiva.

Jokaisella on omat ruokailutottumuksensa, mutta onhan ravintosuosituksissakin jotain perää. Kasviksista saa vitamiineja ja hiilihydraateista energiaa. Mutta yhtä hyvin energiaa voi saada rasvoista. Jokaisen keho on erilainen ja se vaatii erilaista ravintoa elääkseen. Jos sinulla on usein väsynyt olo, voimat vähissä, maha sekaisin tai mieliala maassa, niin kurkkaa lautaselle. Ihminen on sitä, mitä hän syö.

Snapchat-3264080332915333484

xoxo, Jenna

Kommentit

 • Riikka | Mukavuusalue

  Vaikka kroppasi ei viikon maidottomuuden jälkeen viestitä tarvitsevansa maitoa, miten voit tietää pitkän aikavälin vaikutukset? Mä en ymmärrä sitä, että dissataan ravintosuosituksia, jotka perustuvat luotettaviin, suurella otannalla ja tieteellisellä pieteetillä tehtyihin tutkimuksiin. Toki sen ymmärrän, että kaikki ruoka-aineet eivät sovi kaikille. Mutta on paksua väittää ravintosuosituksia aivopesuksi. Itse en ainakaan ole millään tavalla kykenevä ymmärtämään ihmiskehon monimutkaisuutta solutasolta suurempiin kokonaisuuksiin, joten olen tyytyväinen siihen että meillä on nämä asiantuntijat.

   0
  • Jenna

   Siis totta kai ravintosuositukset on hyviä, en mä niin yritä väittää 🙂 mutta jos puhutaan urheilijan ja tavallisen ihmisen ruokavaliosta, niin kyse on ihan eri asiasta ja riippuu myös mistä ihminen energiaa on tottunut saamaan.

    0
 • Nimetön Nimetön

  Riikka Suomessa maitotutkimuksia rahoittaa valio, joten miksiköhän maidosta on niin positiivinen kuva. Kannattaa lukea aiheesta enemmän, jolloin tietäisit paremmin aiheesta. Ihminen ei luontaisesti sulattaisi edes laktoosia, joten haittavaikutuksia maidonjuomattomuudesta ei voi tulla.

   0
  • Riikka | Mukavuusalue

   No sullahan varmaan on joku hyvä lähde näiden väitteiden tueksi. Laita linkki niin minäkin voin sivistyä.

    0
   • Jenna

    Riikka, katso vaikka ensin toi Tomi Kokon dokumentti, niin jos se vähän valottais:)

     0
 • Marjo Peel

  Tänne Britanniaan tarvittaisiin kipeästi muitakin äänitorvia terveelliselle ruoalle kuin Jamie Oliver :-). Viimeisin äläkkä nousi siitä, että eräässä esikoulussa päätettiin aloittaa tulevana syksynä kaikille oppilaille pakollinen ja poikkeksellisesti ilmainen lounas koulun puolesta. Tämä tuleva terveellinen ja ravitseva vaihtoehto kun ei käy vanhemmille! He mieluummin pakkaavat kullannupuilleen eväsrasiaan mukaan KYLMÄN MCDONALS aterian, siis luitte oikein tai suklaapatukan, muffinssin, sokerisia mehuja, sipsipussin tai sausagerollin jne. Kun näitä roskaruokakieltoja on yritetty aikaisemmin, vanhemmat ovat kiikuttaneet koulun portille välitunnilla suklaapatukkaa ym pikaruoka-ateriaa kun muruille ei kelpaa jogurtti, hedelmä ja voileipä.

  Vaikka Suomen kouluruoasta ollaankin montaa mieltä, on se sentään terveellinen vaihtoehto ja kaikille ilmainen. Hyvä Suomi!

   0
  • Jenna

   Nojoo! Siis aivan älytöntä on kyllä meininki Britanniassa, ku ite oon kans kattonu niitä jotain ohjelmia sieltä, kun ne syö vaa kaikkea roskaa. Kyllä Suomi on siis hyvällä mallilla:) ja musta on tärkeää, että lapsille opetetaan hyvät ruokailutavat, mutta yhtä tärkeää olisi jos ne pysyisi läpi elämän, koska ylipaino on suuri ongelma, kun roskaruoka maittaa enemmän, kun kasvikset.

    0
 • Janita

  Pitää ehkä itsekin katsoa toi dokumentti, mun on nimittäin kanssa vaikea sisäistää, etteikö mun keho (=luut) tarvis maitoa. Niin paljon on pienenä peloteltu sillä, että jos ei juo tarpeeksi maitoa, niin aikuisena on sitten hauraat luut – mutta tietysti jos tossa dokumentissa kerrotaan enemmän noista mainitsemistasi turvotuksesta ja terveysongelmista, niin olishan se mielenkiintoista kuulla tällainenkin mielipide 🙂 Samaa mieltä oon kuitenkin siitä, että ne suositukset tuppaa aina muuttumaan – hetkessä sitä sanotaan, että jokin asia tekee hyvää ja toisessa sitten julistetaan, että se on erittäin haitallista. Tässä kohtaa on siis sallittua käyttää omaa järkeä, kuten esim. niiden vähän aikaa sitten nousseiden uutisten kanssa, jotka väittivät jugurtin aiheuttavan syöpää. Hmmmm?

   0
  • Jenna

   Siis eihä maidon juonti oo pahasta, mutta on monia muitakin aineita mistä kalsiumia saa paljon enemmän 🙂 mutta siis mä oon enemmän lukenut ton maidon vaikutuksista artikkeleista ja blogeista, että dokumentissa siitä aika vähän puhutaan, mutta jonkin verran kuitenkin. Ja kyllä mäki aion maitoa juoda ja maitotuotteita käyttää jatkossa 😀
   Juu toi jogurtti juttu on kyllä aika hassu, vaikka en sitä kauheasti oo ennenkään käyttäny koska se sisältää paljon sokeria.

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.