VALIKKO
12.11.2016 17:57

Mitä tehdä jos kehitystä ei tapahdu?

Tiedättekö milloin useimmiten tulee se hetki, kun ihminen ei enää motivoidu ja saattaa lopettaa kaiken työn tekemisen? Se on se hetki, kun kehitys stoppaa ja ei enää usko omiin vahvuuksiinsa. Se on se hetki, kun tuntuu, että menee koko ajan vain takapakkia tai pyörii paikallaan, eikä millään pääse eteenpäin. Niitä hetkiä on meillä kaikilla. Sellaisia hetkiä tulee myös silloin, vaikka treenaisi tavoitteellisesti. Silloin ainoa hyvä neuvo on, ettei missään nimessä luovuta.

Olen monia kertoja itse kärsinyt siitä hetkestä, jolloin olen pysähtynyt paikoilleni eikä treenit ole tuottaneet enää tuskia eikä iloa. Olen toistanut vain samoja kaavoja päivästä toiseen ja yrittänyt katsoa itseäni peilistä: jos vaikka tänään olisin kehittynyt hieman enemmän. On ollut hetkiä, kun motivaatio on ollut nollassa ja treenit on pitänyt silti jollain voimilla puristaa. Sitten tajusin, että kehittyäkseni, minun täytyy muuttua. Muuttaa ajattelutapojani, treenejäni ja elämäntapojani.

collagee1

Vertailukuva 2014-2016

Jos kehitystä ei enää tapahdu, olisi hyvä tarkastella näitä asioita…

  • Onko treeni aina samanlaista? Milloin viimeksi olet vaihtanut treeniohjelmaasi? Lihakset tarvitsevat koko ajan uusia ärsykkeitä kasvaakseen, joten treenin pitäisi olla monipuolista ja vaihtelevaa. Samoja ja turvallisia treenejä ei kannata vetää koko ajan, varsinkaan jos niistä ei enää tule kiksejä. Joskus täytyy astua todella kauas mukavuusalueesta ja tehdä jotain, mikä tuntuu pahalta ja myös näyttää siltä.
  • Oletko koskaan kokeillut mitään muuta kuin kuntosalitreeniä ja tylsää juoksumattoa? Kokeile joskus jotain erilaista, kuten hotjoogaa tai crossfitiä ja voit löytää uuden tavan liikkua, joka tuo uusia tuulia keholle. Mielestäni tärkeintä ei ole se, että kaikki käyvät kuntosalilla, vaan se, että kaikki liikkuvat ja löytävät oman tavan liikkua. Ihmisen täytyy uskaltaa mennä.
  • Mitä lautaseltasi löytyy? Jos treenit ovat kunnossa, niin usein kehityksen loppumiseen liittyy ruoka mitä suuhunsa laittaa. Ruualla on todella suuri rooli tuloksien saamisessa. Vaikka et edes liikkuisi paljon, niin puhtaalla ja terveellisellä ruualla, saa jo kiloja tippumaan ja kroppaa kireämmäksi.
  • Näetkö itsesi koko ajan samanlaisena? Aina et välttämättä itse huomaa, että olet muuttunut, kun katselet itseäsi joka päivä samalla tavalla ”joko nyt olisi tullut muutoksia?”. Kun sinulla on tukenasi joku hyvä ystävä, perheenjäsen tai personal trainer, hän kyllä todella osaa kertoa, mistä olet muuttunut ja tsemppaa myös eteenpäin. Aina ei näe itsessä sitä, mitä muut näkevät.
  • Tuijotatko liikaa puntaria? Älä tee niin. Varsinkin kuntosaliharjoittelijalle puntari voi olla pelottava. Lihas painaa enemmän kuin rasva ja puntari ei kerro koko totuutta. Olen nähnyt monia bodaajia, jotka painavat reilusti yli 100kg, mutta he eivät näytä siltä, että olisivat lihavia. Joten älä ole sokea ja tuijota painoasi.
  • Teetkö oikeasti kaikkesi?  Yritätkö edes? Jos salilla vain treenaa vähän sinnepäin, niin ei silloin kehitys tule oikeisiin paikkoihin. Jos ruuaksi syö aina vähän mitä sattuu, niin en ihmettele, vaikkei keho palaudu tai kehitystä ei tule. Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen on sata varma juttu, ei mitään sinnepäin. Jos teet jotain, niin tee se kunnolla.
collagw2jbe

Vertailukuva 2014-2016

Olen monia kertoja joutunut kokemaan sen tunteen, että nyt jotain tässä elämäntavassa on pielessä, kun mitään muutoksia ei tapahdu kehossa. Mutta en koskaan ole jäänyt paikoilleni ja antanut asioiden olla niinkuin ne ovat. Olen tehnyt muutoksia. Kuukauden välein vaihdan treeniohjelmaa ja jos ruokavalio ei tunnu auttavan, niin vaihdan sitä itselleni sopivaksi. Minulla ainakin kehitystä auttaa myös se, jos ottaa itsestään kuvia silloin tällöin. Niistä ainakin huomaa onko kehitystä tullut.

Uskon, että meidät on luotu kehittymään. Välillä kehitys vain loppuu. Silloin on hyvä aika pysähtyä ja miettiä, miten tällä kertaa omaa elämäntapaa voisi muuttaa. Sillä jonakin päivänä kehitys on niin huimaa, ettei vauhdissa kertakaikkiaan pysy mukana.

picmonkey-collage

Vertailukuva 2014-2015

 

xoxo, Jenna

 

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.