VALIKKO
21.4.2017 10:21

Miten terveellisyydestä tulee elämäntapa?

Usein, kun ihmiset haluavat muuttaa elämänsä, niin se muutos saattaa olla vain väliaikainen ja elämä on vaikea hetkessä muuttaa pysyvästi terveelliseksi. Halutaan hetkessä hyvään kuntoon ja kilot pois, mutta sitten vähän ajan päästä vanhat tavat saattavat houkuttaa. Mutta miten siitä terveellisyydestä tulee lopulta elämäntapa eikä paluu vanhoihin rutiineihin houkuta enää ollenkaan?

Voisin aluksi havainnollistaa tätä matkaa omista kokemuksistani. Vielä muutamia vuosia sitten, minä en ollut kovin hyvässä kunnossa. Saatoin syödä päivittäin eineksiä ja karkkia eikä ruokavaliooni oikeastaan kuulunut kasviksia ja en liikkunut säännöllisesti. Minä en oikeastaan välittänyt siitä, miten pidän huolta omasta kehostani, sillä minulla ei ole taipumusta lihoa, vaikka olisin syönyt mitä tahansa. Olin siunattu hyvillä geeneillä. Mutta tosiasia oli varmasti se, että pysyin hoikassa kunnossa, koska oikeasti en syönyt mitään ravitsevaa ja elin todella alhaisilla kaloreilla. Olin aika usein kipeänä, väsynyt ja uupunut, mutta siitä syyttelin vain huonoa vastustuskykyäni.

Sitten elämässä tapahtui käännekohta ja minä vain päätin, että minun on tehtävä elämälleni jotain. Halusin löytää itselleni sopivan liikunnallisen harrastuksen ja kuntosali tuntui helpolta aloittaa. No siitä se matka sitten alkoi ja ei kyllä ole ikävä ranskalaisia ja nakkeja, joita iltapalaksi aika usein söin eikä viikonloppuherkkuja. Ei se aloitus ja kaikenlaiseen terveelliseen ruokaan tottuminen ollut helppoa, mutta alun vaikeuksien jälkeen selvisin siitä lopulta. Ja missään välissä en miettinyt, että nyt saisi touhu riittää, vaikka on ollut monia kertoja motivaatio hukassa ja olen mielummin jäänyt sohvalle kuin mennyt salille pumppaamaan. Voin silti rehellisesti sanoa, että elämäni paras päätös oli muuttaa elämäni suunta ja alkaa huolehtia kehostani.

Yksi tärkeimmistä vaiheista tässä elämäntapamuutoksen säilyttämisessä on se, että epäonnistumisen hetkellä ei luovuta. Silloin, kun tulee se päivä, että kokee olevansa aivan paska ja suklaalevy houkuttaa, niin on kolme vaihtoehtoa a) luovuttaa ja laittaa hanskat tiskiin, b) jatkaa eteenpäin ja juoda paljon vettä, jotta suklaan himo hiipuu tai c) syödä se suklaalevy ja olla potematta siitä kamalia syyllisyydentuskia ja muuttaa omaa asennetta. Sillä itselleen ei saa olla liian ankara. Epäonnistumiset opettavat meitä kaikista eniten.

Minä (ja moni muu terveysguru) on sitä mieltä, että ihmisen hyvinvointi lähtee sisältä ja kaikki se ruoka, minkä suuhunsa pistää vaikuttaa kyllä niin kehoon kuin mieleen. Jokaisen pitäisi siis löytää se ruokavalio, joka toimii ja rakastaa kehoa. Minä ajattelin silloin kauan sitten, että okei ranskalaiset on parasta ruokaa mitä tiedän, enkä vaihtaisi niitä ikinä mihinkään, mutta kun olin maistanut jotain parempaa, huomasin, että kehokin piti siitä aivan eri tavalla. Ei kaikista tarvitse tulla bodaajia, fitnessmimmejä tai niitä, jotka syövät joka päivä kuivaa kanaa ja riisiä. Vaihtoehtoja on niin paljon. Haluaisin vain, että jokainen miettisi omalla kohdallaan, miten sitä omaa kehoa voisi kohdella parhaiten. Tulisko sitten energisempi fiilis, jos söisi enemmän kasviksia? Olisikohan sitten vähemmän flunssassa? Ajatelkaa. Miettikää. Ja kuunnelkaa teidän kehoa.

Tämä kaikki lähtee oman pään sisältä, omasta päätöksestä aloittaa. Ja sen päätöksen jälkeen tietää haluaako tehdä terveellisyydestä elämäntavan vai ei. Se vaatii toisinaan todella paljon sisäistä tahdonvoimaa, mutta lopulta se on myös palkitsevaa. Ja terveellisen elämän pitäisi olla sellaista, että se ei rajoita sinulta mitään pois. Välillä on sallittua syödä herkkuja ja niitä mäkkärin ranskalaisia, jos mieli tekee. Ei siihen kuole eikä se loppujen lopuksi ole mikään maailmanloppu. Jos sinä et edes ole tätä asiaa harkinnut, niin kysyn: mitä sinä menettäisit, jos edes kokeilet? Uskon, että enemmän se antaisi kuin ottaisi sinulta pois.

Kuva: Arto Tapio

xoxo, Jenna

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.