VALIKKO
12.6.2018 15:05

Miten toivuin kroonisesta stressitilasta?

Meistä jokainen on varmasti joskus kokenut stressiä. Ihan satunnaisesti. Sitä positiivista, joka parantaa suorituskykyä tai negatiivista, joka heikentää suorituskykyä kaikilla mahdollisilla tavoilla. Mutta entä jos stressi kestää pitkään ilman taukoja? Kerron miten minä kärsin kroonisesta stressitilasta ja miten lopulta aloin toipumaan siitä.

Olen aina ollut elämässä kova suorittaja. Suorittaminen näkyy niin opiskelussa, töissä, ihmissuhteissa kuin harrastuksissakin. Olen aina halunnut tehdä hieman enemmän kuin mihin todelliset voimavarani riittävät. Olen aina halunnut olla hieman parempi ja hieman enemmän kuin mitä olen. Se on vienyt minua pitkälle elämässä ja olen saavuttanut hienoja asioita, mutta myös samalla se on vienyt minua syvälle alas – niin henkisellä kuin fyysisellä tasolla.

Tämä vuosi oli yksi elämäni stressaavin, mutta samaan aikaan myös todella onnistunut ja onnellinen vuosi. Minä aloitin opinnot aikuislukiossa, luin pääsykokeisiin, suoritin näytöt, valmistuin ammattiin, metsästin unelmieni duunipaikkaa ja yritin siinä samalla tavoitella muitakin unelmiani, kirjoittaa blogiin ja nähdä ystäviäni. Vuosi on ollut yhtä vuoristorataa. Unet on jäänyt vähälle ja se oma terveys ja itsestä huolehtiminen vielä vähemmälle. Monesti väitin, että en enää stressaisi, mutta kuten aina, toisin kävi.

Vaikka stressi onkin usein lähinnä henkisiä paineita, minuun se vaikutti ennen kaikkea fyysisesti. Olin koko ajan ”taistele tai pakene”-asemassa, valppaana ja en antanut itselleni aikaa lepoon. Minä pakotin itseni suorittamaan, tekemään ja menemään koko ajan eteenpäin hurjaa vauhtia. Vaikka koko syksyn sairastin, menin silti luennoille kuumeessa ja räkäisenä. En halunnut jäädä mistään paitsi. Tuo kaikki kostautui ja alkuvuodesta sairastuin poskiontelotulehdukseen ja jouduin ottamaan antibiootteja ja pakkolepoa.

Sen jälkeen flunssa on pysynyt minusta kaukana. Stressi ei sitten kuitenkaan lähtenyt niin helpolla. Tulevat pääsykokeet olivat jännittävät, sillä olin panostanut niihin paljon. Halusin onnistua. Pääsykokeet menivät lopulta hyvin. Vihdoin stressikin alkoi helpottaa, mutta keho sen sijaan oli toista mieltä. Heti pääsykokeiden jälkeen minulla alkoi koskea mahaan niin paljon, että en pystynyt istumaan enkä seisomaan. En ole koskaan kokenut niin kamalaa kipua. Kroppani oli aivan sekaisin. Olin väsynyt ja sinä yönä nukuinkin neljätoista tuntia.

Kehoni alkaa pikku hiljaa toipumaan. Ensimmäiset kaksi viikkoa minä vain olin todella väsynyt. Aamuisin en olisi jaksanut nousta ylös. En jaksanut tehdä mitään. Töiden jälkeen vain tulin taas meritähtiasentoon sänkyyn ja painoin peiton korviin. Vaikka kovasti halusin tehdä ja mennä, en vain jaksanut. Vihdoin sain luvan levätä.

Pääsykokeista on kohta jo kuukausi ja alan olemaan täysin valmis kohtaamaan taas elämäni kokonaisena. Olen alkanut taas treenaamaan ja tekemään kaikkia asioita, jotka ovat jääneet viimeisen vuoden aikana vähälle, kuten kirjoittamaan myös tänne blogiin. On ihanaa, kun minä taas jaksan ja voin hyvin.

Stressistä toipuminen vie aina oman aikansa. Jos se vaatii sitä, että täytyy vain nukkua, silloin niin täytyy tehdä. Ei varmasti ole yhtä ainoaa tapaa käsitellä stressiä. Se hieman harmittaa, että päästin itseni sellaiseen kuntoon enkä osannut antaa itselleni lepoa. Mutta kaikesta oppii, sitten kantapään kautta jos ei muuten.

xoxo, Jenna

Kommentit

 • Minna Rajala

  Se on kyllä jännä, miten kehokin alkaa reagoida, jos stressitila jatkuu pitkään. Tosi hyvä, että olet antanut itsellesi luvan levätä ja palautua!

   1
  • Jenna

   Niinpä! 🙂

    0
 • Caaleppi

  Mulla alkoi kehon työuupumusoireet noin 20 vuotta sitten ja koko ajan ollut päällä, välillä enemmän ja välillä vähemmän..

   0
  • Jenna

   Kamala kuulla.. Toivon että löydät ratkaisun stressittömään elämään 🙂

    0
 • IhanaElo

  Mieli ja keho on oikeasti yksi kokonaisuus. Itse olen kärsinyt ärtyneensuolenoireyhtymästä ja stressi on senkin pahin vihollinen. Minua on ruokavalion tuunaamisen lisäksi auttanut kehon palauttamiseen TRE-menetelmä, jonka avulla stressiä ja jännityksiä puretaan kehosta. Lopulta kouluttauduin sen ohjaajaksikin ja pidän nykyisin kurssejakin http://www.ihanaelo.fi/hyvinvoiva_keho/. Suosittelen kyllä kokeilemaan!

   0
  • Jenna

   Vau! Mahtava kuulla 🙂

    0
 • Reetta

  Mulla oli aivan järjetön pääsykoestressi ja kroppa kyllä meni aivan sekaisin, tuntuu että vasta pikkuhiljaa kaikki alkaa tuntua normaalilta. Se on kyllä hurjaa miten voimakkaasti stressi voi vaikuttaa fyysiseenkin hyvinvointiin.

   0
  • Jenna

   Voi että! Tunnen niin tuskasi. Kyllä se helpottaa ajan kanssa 🙂 voimia <3

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.