VALIKKO
19.2.2018 10:05

Näillä vinkeillä teet uunivihanneksista taivaallisia!

Myönnän ihan suoraan olevani huono vihannesten syöjä. Siinä usein käy niin, että kaikki vihannekset jostain kumman syystä odottavat pöydällä monta viikkoa sitä, että ne vihdoin pääsisivät parempiin suihin, mutta valehtelematta usein ne päätyvät roskakoriin. Se ihan hävettää myöntää. Ja miksi näin käy? Koska en ole oikein koskaan osannut syödä vihanneksia, saati valmistaa niitä.

MUTTA olen löytänyt uuden ratkaisun käyttää nuo kaikki vihannekset, jotta ne eivät olisi vain pöytäkoristeina. Nimittäin vihannekset valmistuvat uunissa käden käänteessä ja ovat vielä super herkullisia! Uuniin voi myös heittää ne vihannekset, jotka ovat jo nähneet parhaat päivänsä. Tällöin ruokahävikki vähenee meidän taloudessa ja lautaselle ilmestyy huomaamatta enemmän väriä ja monipuolista syötävää.

Vinkit uunivihannesten täydelliseen valmistamiseen

Kypsentäminen

Vihanneksissa on tietysti eroja. Toiset vihannekset vievät enemmän aikaa kypsyäkseen, kuten porkkana ja paprika, mutta toiset vain pienen hetken, kuten viherkaali ja sipuli. Uunissa vihannekset kannattaa valmistaa mahdollisimman kuumassa lämpötilassa (220 astetta), jolloin niistä tulee rapeita, hyvänmakuisia ja niitä ei tarvitse paistaa liian kauaa. Usein nopea valmistus (höyrytys tai uuni) on parempi vaihtoehto kuin keittäminen, jotta kaikki hyvät ravintoaineet, vitamiinit ja hivenaineet säilyvät.

Vihannesten puhdistaminen

Kaikki vihannekset ja kasvikset, vaikka ne olisivatkin kotimaisia, kannattaa huuhdella veden alla ennen syömistä. Uunivihannesten täydellisen rapeuden ja onnistumisen salaisuus on kuitenkin siinä, että muistaa kuivattaa kasvikset hyvin ennen uuniin laittoa.

Kuori, leikkaa, paloittele, pilko

On olemassa mielipiteitä siitä onko vihanneksia tarpeellista kuoria vai ei. On olemassa uskomus, että perunan kuoressa on kaikki vitamiinit, mutta todellisuudessa perunan kuori sisältää glykoalkaloideja, jotka ovat vierasperäisiä aineita ihmiselle ja perunan kuoriminen ennen kypsentämistä vähentää glykoalkaloidin pitoisuutta 60% (Aro, Mutanen, Uusitupa; Ravitsemustiede). Itse suosittelen vihannesten kuorimista ennen kypsentämistä ja täydellisten uunikasvisten valmistamisessa, vihannekset kannattaa pilkkoa samankokoisiksi jolloin ne kypsyvät samanaikaisesti.

Määrällä on väliä kuitenkin enemmän kuin laadulla

Jotta vihannekset kypsyisivät täydellisen rapeiksi ja maukkaiksi, niin niitä kannattaa asetella pellille mahdollisimman vähän, jolloin ne eivät ala höyrystymään uunissa liian läheisestä kontaktista. Tällä tekniikalla bataattiranskalaiset onnistuvat loistavasti!

Rasvaa ja mausta!

Vihanneksiin lisää rapeutta ja ennen kaikkea makua tuo öljy, itse käytän vihannesten valmistuksessa oliiviöljyä. Mutta kaikista tärkeintä on löytää omaan kieleen sopivat mausteet, jotka toimivat kirsikkana kakun päällä. Vanhat klassikot suola ja pippuri peittoavat valmiit maustesekoitukset. Vihannesten päälle voi myös laittaa tuoreita yrttejä, jolloin aletaan olemaan juuri siellä asian ytimessä.

xoxo, Jenna

Kommentit

 • Inka

  Tosi hyviä vinkkejä siihen kuinka saada uunivihanneksista paremman makuisia! Mä olen aina rakastanut uunivihanneksia, mutta muuten vihannekset eivät oikein uppoa. Liian usein sitä tulee myös valitettavasti ostettua pakannesvihanneksia, vaikka tuoreet olisivat parempi vaihtoehto..

   1
  • Jenna

   Ihana kuulla, jos pidit! Olen hieman samanlainen… Mutta pitää myös ajatella niin, että kasvikset kuin kasvikset on parempi kuin ei ollenkaan. 😀

    0
 • Sukat hukassa

  Kiva muistutus siitä että uunissahan voisi vaihtelun vuoksi tehdä vihanneksia myös välillä tulee usein vain höyrytettyä!

   1
  • Jenna

   Toivottavasti maistuu! 🙂

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.