VALIKKO
13.9.2018 19:07

Puhutaan ravinnosta: Ketä ja mitä pitäisi uskoa?

Ravintotietoa on tarjolla enemmän kuin tarvitaan.

Nykypäivänä me seilaamme aikamoisessa ravintoviidakossa. Ravinnosta on tehty yhtäkkiä aivan kaoottista rakettitiedettä ja tietotulvaa sekä uusia tutkimuksia tulee jatkuvasti ovista ja ikkunoista. On vaikea pysyä kärryillä, varsinkaan siellä ruokakaupassa, kun ei yhtään tiedä, mitä siihen omaan ostoskärryyn olisi sallittua laittaa. Kun sitä tykitystä tulee koko ajan joka tuutista, on vaikea enää itsekään uskoa yhtään mitään ja ketään. Onko ravinnosta olemassakaan yhtä ja ainoaa totuutta?

Näissä valtataisteluissa on yleensä vastakkain kaksi pääryhmää: ne ihan oikeat laillistetut ravitsemusterapeutit ja ne itseään ylpeästi nimittävät ravitsemusasiantuntijat. Ero näiden kahden välillä on hyvin selkeä: kuka tahansa voi olla ravitsemusasiantuntija, mutta kuka tahansa ei voi olla oikea ravitsemusterapeutti. Kuka tahansa voi opiskella ravinnosta sekä syödä ja näiden päätelmien kautta tehdä joistakin ravintoaineista mediaseksikkäitä ja toisista vähemmän cooleja.

Itse en oikeastaan ole selvästi kummankaan ryhmän puolella. Kuljen jossakin siinä välimaastossa. Uskon, että tieto ravitsemuksesta muuttuu koko ajan ja siinä mielessä on vaikea lyödä kiveenhakattua tietoa. Tietyt asiat on faktoja: peruna on hyvä hiilihydraatin lähde, mutta liiallinen käyttö voi lihottaa. Kasvikset sisältävät paljon vitamiineja ja kivennäisaineita, mutta vähän energiaa. Ravinnosta on olemassa niin paljon erilaisia mielipiteitä, että on todella vaikea itsekään päättää mitä haluaa uskoa.

Olen itse usein hyvin ristiriitaisissa fiiliksissä, kun puhutaan ravinnosta. Olen paljon lukenut erilaisista kokemuksista sekä nähnyt, miten ravinto vaikuttaa ihmisiin (eikä se vaikutus tarkoita aina hyvää). Olen myös itse kokeillut todella monta kertaa erilaisia ruokavalioita ja löytänyt jokaisesta jotain hyvää ja kerännyt niitä palasia itselleni. Samaa olen myös tehnyt näiden asiantuntijoiden suhteen. En usko kaikkea, mitä media meille tarjoaa, mutta en myöskään kaikkea, mitä tutkimukset sanovat.

Minä uskon vahvasti siihen, että jokaisella vaikuttajalla ja ravintointoilijalla on jokin suurempi päämäärä. Se, että ravinnosta jo puhutaan yhä enemmän on todella hienoa! Ja vielä hienompaa on se, että ihmiset saavat toisten ihmisten ansiosta muutoksia elämässä aikaan ja tämän avulla myös heidän elämänlaatunsa paranee. Samalla kuitenkin fakta on se, että Suomessa on jo yli 2 miljoonaa ylipainoista, joten näitä paremman suunnan näyttäjiä todellakin tarvitaan!

Se uskooko ihminen tieteelliseen faktaan ja tutkimuksiin vai enemmän mediaseksikkäiden ravitsemusasiantuntijoiden omakohtaisiin kokemuksiin ravinnosta, on jokaisen oma asia. Varmasti näissä kaikissa asioissa on jotain hyvää ja oikeaa. Mutta se mikä toimii toisella, ei välttämättä toimi juuri sinulla tai minulla tai edes sillä naapurin Pirjolla. Meistä jokainen on kuitenkin yksilö ja meidän jokaisen keho toimii eri tavalla.

Itse olen kuitenkin ymmärtänyt, että oman kehon kuuntelu on tärkeää, kun puhutaan ravitsemuksesta, sillä keho tietää yllättävän paljon. Jos joku sanoo maitotuotteiden olevan pahasta, mutta sinun kehossasi ne toimivat, ja ovat pitäneet sinut terveenä tähänkin asti, miksi lopettaisit? Jos taas et ole keliaakikko, miksi tekisit itsestäsi sellaista, vain koska bloggaajat jakavat terveystietoa blogeissaan?

Me olemme itse luoneet tämän hullunmyllyn. Me itse teemme asioista vaikeita, vaikka kiveenhakattu fakta on kuitenkin se, että syöminen on todella yksinkertaista. Lusikka suuhun ja mussuttamaan! Niin on tehty vuosikymmenien ajan ja terveinä ollaan pysytty.

Ketä sinun mielestäsi pitäisi uskoa, kun on kyse ravinnosta?

Lue myös nämä

Puhutaan ravinnosta: Yhteisten ruokahetkien merkitys

Puhutaan ravinnosta: Mainonnan vaikutus syömiseen

 

xoxo, Jenna

 

Kommentit

 • Roosa

  Oma keho on vaaltavan viisas ja kertoo kyllä, mitä setarvitsee ja mikä ruokien suhteen sopii parhaiten sille. Mä siis pyrin luottamaan pääosin omiin tuntemuksiin. 🙂

   1
  • Jenna

   Se on järkevää 🙂

    0
 • äiti-ihminen

  Kiitos hyvästä pohdinnasta! Itsekin olen pohtinut usein samoja asioita. Kyllähän tosiaan virallisissa suosituksissa on niitä hyviäkin juttuja, vielä kun niitä noudatettaisiin, mutta harva syö 500g kasviksia ja vihanneksia päivässä… Toisaalta, virallinen puoli syö itseltään uskottavuutta, koska esimerkiksi rasva keskustelu on jo selätetty tieteenkin keinoin, muualla maailmassa jne. Mutta täällä ei muutosta tunnu tapahtuvan. Tai tapahtuu, mutta h i t a a s t i. Onneksi vielä saa itse valita mitä syö, vaikkakin terveellinen versio tuppaa verottamaan enemmän kukkaroa. Sekin on sääli… Olisi hienoa kun tämmöiset asiat ohjaisivat ihmiset terveellisten ruokien piiriin. Se on kyllä niin totta, että rakettitiedettä tämä syöminen nykyään tuntuu olevan… 😀

   1
  • Jenna

   Näinhän se on. Mielestäni ravitsemussuositukset ovat hyvästä ja pohjimmiltaan haluavat ohjata ihmisiä hyviin ruokavalintoihin!

   Ja tuo rasvakeskustelu on kyllä polttava aihe ja samoin rasvat aiheena kiehtovat minua erittäin paljon. Etenemme asiassa kyllä hitaasti, mutta on suomalaisetkin tässä asiassa jonkin verran edellä. Eihän rasvat missään nimessä ole pahasta, vaan terveellisiä ja niillä on monia hyviä vaikutuksia kehoon: tämän myös ammattilaiset tietävät.

   Ja on kyllä totta, että terveelliset valinnat kaupassa maksaa enemmän, mutta täytyy ajatella mihin sen kaiken suhteuttaa. Jos seuraa tarjouksia, niin usein siellä on juurikin ne pizzat ja hampparit ja harvoin mitään kasviksia. Mutta olisi hyvä pohtia, että mitä tämä eines minulle antaa, kun se vihannes voisi antaa paljon enemmän. Ruoka on muutakin kuin polttoainetta. 🙂

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.