VALIKKO
18.12.2018 10:49

Puhutaan ravinnosta: Ruoka on suorittamista

Ruoka ei ole suoritus, vaan nautinto.

Tänä päivänä ruoasta on tullut rakettitiedettä, vaikeaa solutason biokemiaa, josta kukaan ei enää ymmärrä hölkäsen pöläystä tai sitäkään vähää, mikä olisi oletettavasti tiedettävä. Ruoasta on tullut suorituskeskeinen elämän tyydyttäjä, vaikka ruoka voisi myös olla todellinen nautinnon antaja ja rakastaja. Miksi olemme unohtaneet ravinnon todellisen merkityksen?

Kaikin puolin ihminen haluaa olla mukavuudenhaluinen. Kiireinen, suorituskeskeinen yhteiskunta asettaa meille paineita olla tietynlaisia ihmisiä: tehokkaita, timmejä ja tarkkoja. Kun puhutaan ravinnosta, meidän tulee tehdä oikeita valintoja itsemme hyväksi. Teemme silti kaikesta suorittamista, monimutkaista, elämääkin suurempaa ihmettä. Me emme vain saisi nauttia ruoasta, vaan meidän tulee tehdä ja toimia tietyllä tavalla.

Nykypäivän ruokakulttuuria hallitsee säännöt ja kiellot. Peruna on pahasta. Hiilihydraatit. Maito. Vehnä. Sokeri. Lisäaineet. Hyi. AIVAN KAIKKI! Ei ihme, että tässä sääntöjen ja kieltojen maailmassa ihminen kokee paineita tehdä oikeita valintoja. Erityisesti silloin, kun halutaan elää terveellisemmin ja omaa kehoa, terveyttä ja oloa kunnioittaen.

Ajattelemme koko ajan ruokaamme numeroina. Milloin pitäisi syödä, mitä ja kuinka paljon. Terveellinen ruoka nähdään ainoastaan vaihtoehtona, eikä epäterveellisestä osata enää puhuakaan. Keskustelupalstoilla käydään kiivasta keskustelua siitä, mikä ruokavalio on paras: vegaanius, vhh vai fruitarismi. Miksi kaikessa pitää suorittaa?

Haluamme etsiä jatkuvasti vaihtoehtoja sille, että voisimme edelleenkin elää mukavuudenhaluisesti. Jäätelöstä tulee terveellistä, kun siihen lisätään hieman proteiinia ja porkkanat sipsipussin kyljessä saavat meidät syömään hieman enemmän kasviksia. Emme näe metsää puilta emmekä kohta erota lanttua perunasta, kun uskomme kaikkea mitä elintarviketeollisuus, media ja yhteiskunta meille syöttää.

Päivittäin ihminen käy taistelua itsensä kanssa siitä, mitä on suotavaa syödä ja mitä ei. Toiset ihmiset miettivät tätä enemmän kuin toiset. Miksi emme vain voisi suoda itsellemme kaikkea, mitä mielemme tekisi? Tai vieläkin järkevämpää olisi panostaa aitoon ja laadukkaaseen ravintoon, jolloin mielitekoja ja -haluja ei tulisi. Siinä ei ole mitään väärää, jos syö yhden suklaapalan. Ei ole olemassa oikeata ja väärää. Mutta vääräksi tulee se tapa, jolla kohtelemme ruokaa ja itseämme.

Ihminen ei ole kone, mutta silti me arvostamme kovaa työntekoa ja suorittamista. Me haluamme tehdä parhaamme kaiken sen eteen, jolla ei vuosien päästä enää ole merkitystä. Me haluamme olla kauniita nyt ja saada kaiken heti valmiiksi. Me haluamme hallita elämäämme tavalla, joka saa meidät tyytyväisiksi itseemme ja riittäväksi muille.

Ruoka ei ole suoritus. Ruoka ei saisi olla palkinto, lohdutus, tunteiden turruttaja tai mitään muutakaan, jolla yritämme väkisin kontrolloida elämäämme. Ruoka hallitsee meitä päivä päivältä enemmän. Meidän pitäisi osata nähdä elämässä muutakin kuin kaloreita.

Yhteiskuntamme elää oletuksessa, että ulkonäkö on onnellisuuden mittari, ja meidän samalla tulisi osata hallita elämäämme ravinnon ja liikunnan avulla. Mutta voi kuinka onnettomaksi ovatkaan tehneet minut ne kerrat, kun olen kiduttanut itseäni maitorahkalla ja salaatilla! Yhtälailla ihminen voi olla onnellinen ulkonäöstä ja elämäntavoista riippumatta. Sillä onnellista elämää voi elää suorituksista, numeroista ja kaloreista huolimatta.

Tiedän, kuinka sairaaksi ihmisen voi tehdä pelkkä kaloreiden ja rasvaprosenttien tuijotus. Meidän yhteiskunta on pahasti kärsimässä ruoan aiheuttamasta suorittamisesta. Ruoan ei tarvitse hallita elämää. Ruoka voi olla nautintoa. Ruoka voi rakastaa. Ruoka voi tuoda hyvän olon.

Ruoan ei tarvitse olla mitään, joka saa meidät ahdistuneiksi, stressaantuneiksi ja väsyneiksi. Ruoan ei tarvitse olla mitään sellaista, joka saa meidät ajattelemaan yhtään sen enempää kuin meidän tarvitsisi. Suhteen ruokaan tulisi olla vilpitön. Mitä kaikkia mahdollisuuksia silloin avautukaan, kun uskaltaa katsoa ruokaa avoimin mielin?

Onko ruoka sinulle nautinto vai suoritus?

Lue myös nämä

Puhutaan ravinnosta: Yhteisten ruokahetkien merkitys

Puhutaan ravinnosta: Mainonnan vaikutus syömiseen

 

xoxo, Jenna

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.