VALIKKO
10.3.2018 18:53

Puhutaan ravinnosta: Yhteisten ruokahetkien merkitys

Suomalaiset syövät yhä vähemmän yhdessä.

Suurin syy yhteisten ruokahetkien vähenemiseen on jatkuva kiire ja läsnäolon puute. Huomaan lähes joka päivä ilmiön, miten yhteisen ruokapöydän ääressä ihmiset eivät kommunikoi vaan keskittyminen menee kaikkeen muuhun kuin hetkessä elämiseen. Pidän tätä ilmiötä erittäin huolestuttavana ja yhtenä syynä, miksi ihmiset syövät niin huonosti.

Meidän perheessä ei koskaan syödä saman pöydän ääressä. Meistä ehkä jokainen viihtyy enemmän omassa kuplassaan eikä halua jäädä tietoisesti läsnäolon hetkeen. Tänään kuitenkin meille suotiin hetki, että saimme kaikki istua rauhassa ruokapöydässä ja ottaa pieni, rauhallinen hetki kiireisestä arjesta. Vaikka joillekin yhteiset ruokahetket voivat olla itsestäänselvyys, niin minulle se yksi hetki toi suuren ilon ja turvallisuuden tunteen.

Kun yhteiset ruokahetket vähenevät, on sillä vaikutusta muuhunkin ruokakäyttäytymiseen. Usein yhteisissä ruokahetkissä ihminen kokee yhteenkuuluvuutta ja turvallisuuden tunnetta, ja kun tätä tunnetta ei saavuteta, ihminen usein korvaa yksinäisyyden tunteen toiminnalla. Valitettavasti nyky-yhteiskunnassa se tunne korvataan napostelemalla ja tiedostamattomasti tunnesyömällä. Uskon ja väitän, että jos ihmiset söisivät yhä enemmän yhdessä kunnon kotiruokaa, silloin myös napostelu jäisi vähemmälle tai kokonaan pois.

Yhteisillä ruokahetkillä on ihmisille suuri merkitys. Meidän pitäisi tehdä sitä vain vielä enemmän. Yhteiset ruokahetket ovat tärkeä osa onnistunutta ruokakokemusta. Se myös luo pohjaa terveelle ja hyvinvoivalla ruokasuhteelle. Vanhemman velvollisuus on antaa lapselle hyvää esimerkkiä. Se, että jokaisena päivänä perheellä olisi yksi yhteinen ruokahetki, lisäisi lasten turvallisuuden ja onnellisuuden tunnetta. Tutkimusten mukaan yhteiset ruokahetket myös parantavat lasten ja nuorten mielenterveyttä.

Vaikka ruoan yksi keskeinen merkitys on pitää meidät hengissä ja tuottaa meille nautintoa, niin vielä tärkeämpää on sen tuomat kokemukset. Ja ne kaikista tärkeimmät kokemukset syntyvät yhteisen ruokapöydän ääressä!

Syödäänkö teillä yhdessä?

xoxo, Jenna

Kommentit

 • Liisa

  Yhdessä syöminen on itselleni erittäin tärkeää. Meillä syödään päivällinen pääsääntöisesti koko perheen kokoontuessa pöydän ääreen, myös arkena. Syömisen lisäksi siinä hetkessä vaihdetaan päivän kuulumiset. Se on myös se hetki missä opetellaan lasten kanssa hyviä tapoja, rauhoittumista sekä tervettä suhtautumista ruokaan. Tästä tavasta pidän kiinni vaikka väkisin 🙂

   2
  • Jenna

   Kuulostaa erittäin hyvältä! Niin sen juuri kuuluu mennä 🙂 Hienoa, että pidätte asiasta kiinni 🙂

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.