VALIKKO

Viikko ilman lihaa – miten meni noin niinku omasta mielestä?

Viikko sitten laitoin Facebookin kovan uhkauksen ja samalla myös lupauksen, että olen viikon ilman lihaa. En olisi koskaan uskonut, että minä pystyn siihen. Olen aina vannonut, etten koskaan ryhtyisi kasvissyöjäksi, mutta niin siinä vain kävi. Viikko taisteltiin ja tuntemukset tulevat sitten tässä.

Ensin voisin kertoa, miksi ihmeessä tällaiseen kokeiluun ryhdyin. Kuten sanoin, olen aina syönyt paljon lihaa enkä ole koskaan ajatellut edes luopuvani siitä. Minä kuitenkin ajattelin haastaa itseäni myös ravinnon suhteen ja mennä sinne epämukavuusalueen ulkopuolelle ja kunnolla. Ja tämän lakon myötä halusin tietää tulisiko kehoon ja aineenvaihduntaan mitään muutoksia viikon aikana.

Mitä hyviä puolia lihalakossa oli?

 • Minun piti suunnitella kaikki ateriat, sillä en voinut vain paistaa kanaa ja keittää riisiä. Se oli toisaalta hyvä asia, sillä sain maistella erilaisia ja aivan uusia ruokia. Ja kasvisruuat näyttävät todella hyviltä ja värikkäiltä!
 • Tässä pienessä viikossa sain kehitettyä todella paljon itsekuria. Heti ekana päivänä tuli sellainen olo, että ”Jes, nyt tehdään iso kinkkuvoileipä…”, kunnes tajusin, että ainiin nyt syödäänkin kasviksia. Monta kertaa vain katson lihoja jääkaapissa ja pureskelin hampaita yhteen. Mutta kun päiviä kului, niin lihanhimo hillitti jo loppua kohti.

Mitä huonoja puolia lihalakossa oli?

 • Kerta kaikkiaan lihan vastustaminen oli todella vaikeaa!
 • Koko ajan on ollut kamala nälkä, sillä kasvisruoka ei pidä kylläisenä kovin pitkään. Se on ollut todella rasittavaa.
 • On ollut vaikea keksiä proteiinin lähteitä, kun parin päivän jälkeen pelkät rahkat, kananmunat ja sheikit alkoivat kyllästyttämään.
 • En tiedä voiko ravinto vaikuttaa unen laatuun, mutta olen nähnyt melkein jokaisena yönä painajaisia.
 • Palautuminen treeneistä on tuntunut olevan todella vaikeaa, vaikka olen venytellyt ja yrittänyt kaikin tavoin rentouttaa lihaksia.
 • Kaiken lisäksi loppuviikosta alkoi hieman kurkkua arastamaan ja vastustuskyky saattoi heiketä. En tiedä johtuuko se lihattomasta ruokavaliosta vai pöpöjen liikkumisesta.

Kokonaisuudessaan tämä lihalakko oli avartava kokemus ja en kyllä kadu, että sitä kokeilin. Se oli täysin uusi maailma minulle ja ehkä minä saatan pitää jatkossa kerran viikossa lihattoman päivän. En oikeastaan kokenut kehossani sen suurempia muutoksia, mutta olen kyllä pysynyt aika virkeänä koko viikon. Kasviksilla ehkä voi olla siihen jotain asiaa.

Mutta minä haluan haastaa nyt siellä ruudun toisella puolella teidät kaikki jääräpäiset lihansyöjät myös kokeilemaan lihalakkoa viikoksi. Jos minä pystyin siihen, niin kyllä tekin.

Ja nyt minä aion vetää lihaöverit.

 

xoxo, Jenna

Kommentit

 • Anniina

  Mun mielestä ei ole vaikea keksiä proteiininlähteitä enkä kaipaa erityisesti lihaa. Syön sitä välillä, ruokaseurasta riippuen 😀 Nykyään on tosi paljon hyviä proteiininlähteitä: nyhtökaura, härkis, härkäpapurouhe, soijarouhe ja -suikaleet, quorn… ja tietysti pavut ja linssit. Vegaanius oliskin jo vaikeampaa 🙂

   0
  • Jenna

   Okei 🙂 juu, kyllä niitä lähteitä on aika paljon nykyään. Silti en vaan pystyis olee ilman lihaa 😀

    0
  • Kaija Ryynänen

   Mä olen yrittänyt tietoisesti vähentää lihansyöntiä – todella huonolla menestyksellä. Musta se härkis ei ollut kovin kummoisen makuista ja nyhtökauraa en ole onnistunut löytämään vielä mistään. 😀 linssit menee kyllä, mutta nekin alkaisivat varmaan jossain vaiheessa tökkimään. 😀

    0
   • Jenna

    Mä en ole vielä maistanut härkistä enkä nyhtökauraa, mutta kiinnostaisi kyllä 🙂

     0
 • Felicia

  Mielestäni ei tarvitsekaan aina luopua 100% lihasta vaan ”flexetarian” voi jo olla tosi hyvä sekä ympäristölle että terveydelle 🙂 Mun viime blogipostauksessa vinkkaan kasvis-resepteistä jos vielä kiinnostaa 🙂

   0
  • Jenna

   Juu niinpä 🙂 pitää käydä vilkaisemassa!

    0
 • Tuomi

  Itse en syö nykyään punaista lihaa ja mulle ainakin se sopii tosi hyvin <3 Ja ei mulla ole edes ollut punaista lihaa juuri ollenkaan ikävä ja voin myös tosi paljon paremmin nykyään kuin ennen. Mutta en itse usko, että alan kasvissyöjäksi koskaan, näin on just hyvä 🙂

   0
  • Jenna

   Okei 🙂 ite oon kans vähentänyt paljon punaista lihaa viimeisen vuoden aikana kyllä on huomannu muutoksia 🙂

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.