VALIKKO
27.9.2017 17:05

Vinkkejä kemian opiskeluun

Ensimmäinen kurssi kemiaa takana. Tässä reilun neljän viikon aikana olen oppinut asioita todella paljon. Sanoisin, että olen oppinut neljän viikon aikana enemmän kuin opin viime vuonna viiden kuukauden aikana itsenäisesti. Kemian opiskelu aikuislukiossa on todellakin ollut antoisaa ja innostavaa.

Kemian opiskelu on oikeasti kiinnostavaa, vaikka aluksi se ei minua yhtään kiinnostanut ja en sitä oikeastaan ymmärtänyt. Kaikkea on mahdollista kuitenkin oppia, jos vain jaksaa itse siitä innostua. Jos siellä ruudun toisella puolella on joku, joka kamppailee kemian opintojen kanssa, niin nyt jaan omat vinkkini miten olen oppinut kemiaa hyvin lyhyessä ajassa. Nämä vinkit käyvät tietysti myös kaikkiin muihin aineisiin.

Lue teoriaa. Kemiassa on tärkeää osata teoria ennen kuin voi päästä laskujen pariin. Joitakin asioita on vain pakko opetella ulkoa. Itse aina luen kotiläksyt ja seuraavan kappaleen ennen seuraavan tunnin alkua. Tästä syystä minulla on jo hieman hajua, mitä seuraavaksi opetellaan tunnilla.

Laske. Ehkä lukemista tärkeämpää on laskea laskuja! Kemiaa ja matemaattisia aineita ei opi vain teoriaa lukemalla, vaan laskemalla. Jos vain kiinnostus ja aika riittää, niin kannattaa laskea kirjan kaikki tehtävät, koska sillä saa eniten harjoitusta koetta varten ja teoreettinen tieto karttuu, kun saa käyttää sitä käytännössä.

Opettele lukemaan maolia ja jaksollista järjestelmää. Jaksollinen järjestelmä ja maol ovat pelastus ja ainoat asiat, millä kokeessa selviät heikoistakin hetkistä. Kaikkia asioita ei tarvitse opetella ulkoa, mutta myös voi olla sellainen tilanne pääsykokeissa (kuten minulla) ettei maolia saa käyttää, joten asioita kannattaa myös ulkoa opetella.

Keksi loruja ja lauluja. Jos sinun täytyy muistaa jotain asioita ulkoa eikä asiat millään jää päähäsi, niin keksi niistä hyvin päähän tarttuvia loruja tai lauluja. Hoe niitä niin kauan, että ne tulevat uniisi. Tämä on varma nakki muistaa vaikeita käsitteitä.

Opettele lukemaan tehtävänantoa. Matemaattisissa aineissa on hyvin tärkeä ymmärtää, mitä tehtävässä kysytään. Ole aina tarkkaavainen! Muista merkitä aina yksiköt ja muista pyöristyssäännöt. Merkitse myös vastaus selkeästi tehtävän loppuun.

Visualisoi, väritä ja piirrä. Jos olet visuaalinen ihminen, niin tee muistiinpanoistasi värikkäitä ja piirrä kemiallisia kaavoja, jotta muistaisit niitä paremmin. Voit käyttää esimerkiksi värikkäitä kyniä tai postlappuja muistiinpanojen tai lukemisen tueksi. Toiset tykkää alleviivata tärkeät asiat kirjasta, mutta minä pidän enemmän puhtaasta kirjasta ja suttaan vihkon täyteen väriä.

Kokeile erilaisia opiskelutapoja. Pelkkä lukeminen ja laskeminen ei aina auta. Joskus tieto tarttuu päähän paremmin, kun kokeilee erilaisia opiskelutapoja. Piirrä käsitekarttoja, katso opetusvideoita, tee muistipelikortteja, alleviivaa, harjoita laskupäätäsi arjessa, lue kappaleita ääneen, tee käsilläsi… Opetustapoja on erilaisia ja jokaisen täytyy vain löytää oma ja paras tapa oppia.

Jaa tietoasi muille. Itse olen huomannut sen, että asioita muistaa parhaiten, kun niitä puhuu ääneen ja jakaa vaikka sitten kavereille tietämystään. Minun mielestäni kemia on kyllä joukkuelaji, mikä tarkoittaa sitä, että kaveria autetaan ja kaverilta myös kysytään apua, jos ei itse kaikkea vielä osaa. Ihminen on silloin hyvässä seurassa, kun hänellä on varaa kehittyä ja oppia uutta.

Älä luovuta. Jos tulee vaikeita laskuja tai asioita, joita et vielä oikein ymmärrä, niin älä luovuta. Vedä syvään henkeä ja pidä luova tauko ja yritä uudelleen. Kaiken ymmärtää, kun laittaa aivot oikeasti rullaamaan. Usein ongelmat ratkeaa, kun ne sanoo ääneen niin monta kertaa kuin solmu aukeaa.

Kerro toki myös kommentteihin sinun parhaat opiskelutapasi ja vinkkisi!

xoxo, Jenna

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.