VALIKKO

Hannele Aallos

13.7.2018 17:17

Villiyrtit hoitavat ihoa, kehoa ja mieltä!

Yli kolme vuosikymmentä kauneudenhoitoalalla työskennelleenä olen jo ennättänyt nähdä monenlaisten trendien kirjon kauneudenhoitoalalla. Omat ammatilliset valintani ovat jo pitkään ohjautuneet arvoistani käsin.

Yksi vahva trendi on viime vuosina jatkanut voimakasta kasvuaan: Luonnonmukaisuus, luomu ja luonnonkosmetiikka. Tässä megatrendissä ovat mukana myös ihmisten kasvava, kiinnostus elinympäristönsä puhtaudesta, omasta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnistaan ja sen myötä terveellisestä ravinnosta. Villiyrtit ovat osa tätä megatrendiä.

Rakastaa – ei rakasta – rakastaa!

Villiyrtit ovat luomuruokaa, jotka lisäävät hyvinvointia monin tavoin

Itselleni villiyrit ovat luonnollinen jatkumo. Keräsin villiyrttejä jo lapsuudessani 1970-luvulla äitini opastuksella, joskaan en aina yhtä innokkaana kuin äitini.

Varsinaisesti innostuin villiyrteistä muuttaessamme muutama vuosi sitten maalle. Nykyisen kotimme pihapiiri on vuosikymmeniä vanha. Pihallamme oli muuttaessamme kauniiden kukkaistutusten lisäksi valtoimenaan rikkaruohoja: vuohenputkea, nokkosta ja voikukkaa. Varsinainen luomupiha siis!

Vaihtoehtojahan minulla tuossa tilanteessa oli mitä ilmeisimmin tasan kaksi: käydä epätoivoiseen taisteluun ja stressaantua joka paikassa rönsyävistä rikkaruohoista – tai nähdä pihamme luonnon ehtymättömänä aarreaittana. Valitsin jälkimmäisen.  Nykyisin se, mikä toiselle on rikka, on minulle ja perheelleni rikkaus, rakkaus ja ruoka.

Lapsuudestani muistin ja tunnistin suurimman osan pihamme antimista. Jo mainittujen lisäksi löysin pihastamme myös siankärsämön, ketunleivän, poimulehden, mesiangervon, piharatamon, suolaheinän ja horsman. Ryhdyinkin etsimään lisää tietoa villiyrteistä. Tutkin milloin ja miten kerätä villiyrttejä sekä miten säilöä niitä talven varalle.

Nyt minulla on menossa kolmas kesä villiyrttien parissa ja innostus sen kuin kasvaa tietämyksen lisääntyessä.

Poimulehti hellii erityisesti naisen kehoa.

Villiyrtti ravitsee ja hoitaa

Kiinnostuin villiyrteistä ensisijaisesti niiden ravintoarvon ja terveysvaikutusten vuoksi. Olen kuitenkin huomannut, että villiyrttien kerääminen tekee onnelliseksi! No tokihan onnellisuus on myös osa terveyttä.

Ihastelen ja ihmettelen päivittäin, kuinka paljon kauneutta kätkeytyykään villinä ja vapaana kasvavaan ruohikkoon. Kastepisara poimulehden maljassa. Juuri supustaan aukeava vuohenputki. Nokkosen symmetrisesti pareittain kasvavat lehdet.  Ja kuinka monimuotoisia voivatkaan voikukan lehdet olla!

Villiyrttien kerääminen on todellista antistress-hoitoa. Päivittäisen annoksen keräämiseen minulta menee puolisen tuntia. Kiertelen pitkin pihamaata, milloin itsekseni, milloin koiranpentumme Väinön kanssa.  Kerään aamuisin kulhollisen yrttisekoitusta viherpirtelöäni varten. Valikoin ja poimin yksitellen paljain sormin nyppien virheettömät ja puhtaat lehdet ilman kiirettä. Voisin viipyä pihamaalla vaikka kuinka kauan. Keittiössä sitten huuhtelen yrtit ja valmistan niistä virkistävän juoman.

Muistatko lapsuudesta suolaheinän suloisen kirpeän maun?

Matka jatkuu – blogini muuttaa

Lupasin kesän alussa Kauneuskoulutus Baroquen asiakkaille kirjoittaa pienen esittelyn muutamasta villiyrtistä heinäkuun aikana. Seuraavassa blogikirjoituksessani esittelen voikukan – tuon mielipiteitä voimakkaasti jakavan joka paikan kasvin. Blogini siirtyy Kauneuskoulutus Baroquen sivustolle. Mikäli haluat jatkaa matkaa kanssani, tule toki sinne!

 

Aurinkoisin keskikesän terveisin,

Hannele Aallos

Kauneuskoulutus Baroquen vastuuvalmentaja

SKY-Cidesco -kosmetologi, EAT

LCF life coach, mentori (STO)

 

P.S. Tässä vielä viherpirtelöni ohje:  50 g sekoitus villiyrttejä (puolen litran minigrip-pussillinen), 1 banaani, (2 dl kesäkurpitsaa), 2 dl omenatuoremehua tai 2 dl marjoja / kotimaista omenaa, (20 g seesamin siemeniä), ruokalusikallinen kasviöljyä, vettä haluamasi määrä. Soseuta tehosekoittimessa tasaiseksi juomaksi. Yllätys yllätys! Ei maistu ruoholle!

Blogin kuvat: Ninni Lahti.

Kuvat on otettu kesäkuussa järjestäessäni villiyrttien keräilypäivän ystävilleni pihapiirissämme.

 

 

 

 

 

Kommentit

 • Tiina Bäckman

  Hei Hannele., kiitos kivasta blogista. Kerro vielä kun olet kerännyt niitä villiyrttejä mitä teet niille ennenkuin käytät. Meneekö esim. Nokkonen pannun kautta?

   1
  • Hannele Aallos

   Hei Tiina! Kiva, kun tykkäsit. Hieman on kahdenlaista tietoa tuosta ryöppäyksestä. Itse kuivaan/pakastan/syön tuoreena viherpirtelössä ilman ryöppäystä. Voikukasta on jo uudessa osoitteessa kirjoitus 🙂

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.