VALIKKO

Helposti parempaa

18.5.2017 18:48

Tissit tiskiin nuorten naisten puolesta

Löysin kovan ja kipeän kohdan rinnastani ollessani suihkussa. Minun piti monta kertaa kokeilla, onko kyseessä patti vai ei. Silloin en vielä tiennyt, että kaikki rinnan muutokset oli huomioitava ja käytettävä lääkärissä. Aavistin pahaa, mutta en edes kiirehtinyt varaamaan aikaa, koska en halunnut vaivata lääkäriä ”pikkuvian” vuoksi. Onneksi puolisoni patisti varaamaan ajan mahdollisimman nopeasti ja lääkärin vastaanotolta minut lennätettiinkin suoraan mammografiaan ja ultraan, joissa näkyi kookas kasvain. Koepalojen otto sattui hirveästi ja nieleskelin itkua. Radiologi vastasi kysymyksiin ”ei ole kirkossa kuulutettu!”, mutta kolmen viikon päästä lääkäri soitti ja ilmoitti, että minulla on rintasyöpä. Maailmani romahti.

Olen monta kertaa vuosien aikana luullut, että nyt on nähty pohja, tämän pahemmaksi ei voi mennä. Mutta kun sain syöpädiagnoosin, löysin itseni sairaalasta leikattavana ja rinnan tilalla tyhjän kuopan, omat hautajaiset suunniteltuna, lähimmäisten itkua ja hätää kuulleena, tunsin, kuinka vasta nyt osuin pohjaan. Kauhun vyörymät tulivat meren aaltojen lailla, ja silti kaiken sen keskellä oli, ja on, samaan aikaan toivo ja rauha. Usko, että paranen ja että asiat järjestyvät. Vielä en tiedä miten käy, mutta tiedän, että aion taistella. Sytostaattihoidot alkavat ensi keskiviikkona ja lisätutkimuksia tulee matkan varrella, myös maksassa ja pernassa on löytöepäilys, mutta toivon, että ne olisivat ihan eri bileet. Tosiasia on kuitenkin se, että elämä voi hetkessä muuttua aivan toiseksi kuin se sekunti sitten oli.

Haluaisin kirjoittaa muutaman tärkeän seikan teille ja meille naisille. Ottakaa rintojen tarkistus säännölliseen kuukausirutiiniin, ohje ja apu löytyy Tunne rintasi-sivustolta. Älkää etsikö vain ”herneitä” tai kyhmyjä, vaan myös esimerkiksi kovia kohtia, kaikki muutokset täytyy ottaa huomioon ja olkaa rohkeita ilmoittamaan muutoksista lääkärille. Rinnat ansaitsevat kaiken sen huomion, älä siis sivuuta niitä.

Syövän syntyperää tietyllä ihmisellä ei voi varmentaa, eikä sitä jo sairastuttuaan ole kannattavaa miettiä liikaa. Mutta oma henkilökohtainen mielipiteeni on, että yhteiskunnassa yleisesti pitäisi alkaa enemmän miettiä ympäristötekijöiden vaikutusta terveyteemme. Yksilötasolla olisi hyvä tarkastella ajoissa omia elämäntapoja. Liikunnan, painon, tupakoinnin ja alkoholin käytön huomioimisen lisäksi en itse usko, että länsimainen tyyli elää on kovin terveyttä tukeva, ja olisi korkea aika antaa jonkin muun kuin markkinaihmisten määrittää kauneusihanteemme ja sen miltä näytämme, mitä syömme ja mitä ympärillämme on. Kemikaalikuorman vähentäminen täytyisi olla yksi elämän päätehtäviä jo pelkästään maapallon kestävyyden kannalta. Esimerkiksi hiuksia ei ole pakko värjätä, ja jos et edes tiedä miten aurinko luonnollisesti värjää kutrisi, niin kokeile. Voit yllättyä. Kauneutta tärkeämpää on terveys. Ilman terveyttä ei ole tulevaisuutta.

Ei myöskään kannata suostua olemaan epäterveissä rakennuksissa – tuhannet naiset tekevät tänäänkin töitä oman terveytensä uhalla julkisella sektorilla ja tuhannet ovat jo menettäneet terveytensä. En valitettavasti ole ensimmäinen sisäilmasairas, jolle on tullut myös rintasyöpä. Ja kaikesta yllämainitusta huolimatta, ei kannata alkaa pelkäämään tai varomaan elämää liiaksi. Elämää ei voi elää pelon kanssa, mutta täyden elämän yhteydessä voi miettiä järkevästi omia valintojaan. Arjen valinnat ovat usein lopulta myös helppoja, kuten tuoksullisen pyykkiaineen vaihtamista tuoksuttomaan. On niin paljon, mitä emme vielä tiedä ja elämme kaikesta kehityksestä huolimatta vajavaisessa maailmassa, vaikka ihminen aina väliajoin julistaakin, että tiedämme tarpeeksi. Minäkin voin olla kaikesta täysin väärässä, mutta näin rankan sairauden saaneena koen, että näistä aiheista on puhuttava. Ja kun asioista puhutaan avoimesti, syntyy monipuolisempia näkökulmia ja sitä kautta toivottavasti myös ratkaisuja.

Naiseus on ollut minulle jo pitkään ensisijaisesti voimaa ja sitkeyttä. Ja sen voiman uskon myös mahdollistavan sen, että syöpä on tulevaisuudessa yhä enemmän nujerrettavissa. Siksi haastankin ystävät, sukulaiset, Facebook-kaverit, Stoorilaiset, kollegat ja juuri Sinut osallistumaan Syöpäsäätiön kautta Nuorten naisten puolesta -keräykseeni oman kokoisella summalla. Laita hyvää eteenpäin vaikka kahvikupin verran ja haasta tuttusi mukaan. Tarvitsemme lisää tutkimusta ja tukea jokaiselle sairastuneelle. Onneksi elämä ja toivo on paljon voimakkaampaa kuin mikään sairaus tai kuolema. Voimme elää tänään ja luottaa myös huomiseen, kun yhdessä rakennamme siitä kaikille paremman. Pidetään siis rinnoista huolta!

 

#fuckcancer

Kommentit

 • Selvinnyt

  Minäkin luulin vuosi sitten kun todettiin rintasyöpä että nyt se oli siinä minun elämä. Ei ollut tietoa muutakuin niistä jotka olivat menehtyneet rintasyöpään. Oli niin mahtava nuorehko naiskirurgi joka kertoi faktoja elikä hoidot on niin kehittyneitä että parantuminen on ihan toistaluokkaa kuin ennen. Ei kannata luovuttaa. Toivon sinullekin voimia ja sisua parantua.

   0
  • Outi Puu

   Upeaa, että selvisit! <3 Selviytymistarinoita tarvitaan. Kiitos sisusta! <3

    0
 • Zale

  Hienoja ajatuksia tiukan ja kipeän vaiheen keskellä! Tsemppiä kaikkiin vaiheisiin ja paranemista!!!!

   0
 • Minna Rajala

  Täyttä asiaa, kiitos! Toivotaan tosiaan, että olisi eri bileet.

   0
 • Sanna

  Olet upea taistelijatar <3

   0
 • Nimetön Nimetön

  Kaikki hyvä maailmassa tiskiin sun puolesta, Girl!

   0
 • Riina

  Kaikkea hyvää sinulle, mukava oli kuulla pitkästä aikaa sinusta <3 ! Asioilla on tapana järjestyä, siihen me nyt uskomme, eikö vaan ? Omat kipuni ja taistelut asunnonkorjauksen suhteen tuntuvat nyt aika pieniltä asioilta sinun kokemasi rinnalla. Ihanaa, että jaksoit kirjoittaa tämän hienon postauksen !

   0
 • Marjaana

  Voi Outi,

  tämä kevät on ollut hirveä huonojen uutisten suhteen – niitä on ollut ihan liikaa. Olet mielessäni <3

   0
  • Outi Puu

   Jep, tällainen kevät tällä kertaa! Meinasin laittaa sulle ihan sähköpostiakin, mutta on kyllä ollut haipakat tapahtumat ja leikkauskin yllättävän raskas. Mutta toivotan näin aurinkoista kevättä sulle! <3

    0
 • reeti

  Olen niin pahoiillani!! Olen seurannut sinua sisäilma ja MCS fb-ryhmissä. Kannan osan tuskaasi, vaikka se tuntuisi pieneltä. Olet osana ajatuksiani.

  Olet osa meitä. Me osa sinua. Me MCS ja sisäilmasairastuneet taistellemme ja olemme saakelin sitkeitä sissejä!

  Ollaan onnellisia jokaisesta pienestä jutusta, pienestä hetkestä, ei meillä ole muutakaan. Ja meillä on toisemme.

  Siunausta. Uskonollista ja uskotonta. Miten sinulle sopii. Mutta siunausta ja rakkautta <3

  Eniten minua jännittää puolestasi ne hoidot. Olen itse miettinyt samaa…siis miten me kemikaaliherkät kestämme lääkehoitoja syöpään. Ja löysin myös kuukausi sitten rinnastani muutoksen. Siksi ollut omissakin ajatuksissa.

  Pidäthän meidät ajantasalla. Paljon voimia!

   0
  • Outi Puu

   Kiitos pitkästä viestistä, harmi kuulla että sinulla rinnassa muutos, toivottavasti on tarkastettu ja hoidettu asiaa. Ja siunausta otan mielelläni vastaan, ilman kyllä uskoa olisi pää levinnyt enemmän. Uskoen ja toivoen eteenpäin <3 Kaikkea kaunista myös sinulle!

    0
 • Nimetön Nimetön

  hyvä kirjoitus outi.sä tiedät että en mäkään polkuani valinnut se tuli oheistuotteena.taistelu on jokapäiväistä.hyvin uuvuttavaa ja välillå toivottomuus iskee kovaa.mutta me ei luovuteta!!ei koskaan!!mullakin ilmennyt kaikkea somaattista vaivaa.joka päivä tunnen vähintään törkeän pahoinpitelyn vammat.meinasi henki lähteä.40krt khks käyntejä.2 leikkausta.nyt neurologi tutkii mahdollista jonkin asteista aivovammaa.lähimuisti on huonontunut.koen myös ulkonäöllisesti naiseudellisuuden jonkin asteisen menetyksen koska vasen puoli naamasta muistuttaa tuntemuksilla sekä kun katson peiliin.kovia pää kipu kohtauksia ja silmän luu on ruuvattu titaanista uusi.vielä joku leikkaus on edessä koska näen kaksois kuvia.mutta jostain olen ylpeä ja niin sinäkin itsestäsi outi.me ollaan sissejä!mäkin pystyin lopettamaan lääkehoidon vaikka kaikki ”ammatti ihmiset oli sitä mieltä etten tule koskaan pääsemään kyseisestä myrkystä.mutta se on toinen tarina se.yksin mulla ei ollut ketään eikä kukaan auttanut pääsemään tavoitteeseeni.enkä ole enää systeemin orja.mutta apua ei heru.sanoin että en sitten tarvitsekkaan olen tähänkin pisteeseen omin voimin päässyt.maailma on tyly.mutta niikuin sanoin sä selätät sen syövän!!oon rukoillu sun puolesta ja olet tärkeä ja rakas

   0
  • Outi Puu

   Kiitos paljon rukouksista ja tsempistä! Sunkin tilanne on tosi raskas ja haasteellinen, mutta kuten sanoit sissiasenteella eteenpäin! Ja ite oon oppinut arvostaan sitä, että ihan pääasia on se, että on vielä hengissä <3 Sit voi juoda aamukahvia ja katsoa ikkunasta näkyvää järveä ja todeta, et tänäänkin henki kulkee. <3 Voimaa ja tsemppiä sullekin!

    0
 • Nimetön Nimetön

  kiitos outi.nimenomaan!!siunausta,hali ja paljon voimia

   0
 • Signe

  Voi Outi….luin päivityksesi tuoreeltaan, mutta en heti pystynyt kommentoimaan mitään. Luettuani tekstisi, tuntui elämä -taas kerran – niin epäreilulta, tasan eivät käy onnen lahjat…ihmettelinkin, miksei sinusta kuulu mitään. Mutta tämä selittää paljon. En toivoisi kohtaloasi kenellekkään, olen sitä riittävästi sivusta seurannut läheisenä. Olet superrohkea, kun olet jakanut tarinasi monelta kantilta. Toivon, että sanoma leviää, myös päättäjien tasolle. Omalta osaltani toivon sinulle ja läheisillesi paljon voimia, virtuaalihali täältä jostakin! <3 Signe

   0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.