VALIKKO
5.8.2019 12:00

Hiusdonitsiohje – Ompele itse ihana pompula

Ysäri on täällä taas! Tässä hiusdonitsiohje, jolla onnistut takuuvarmasti. Muistiin täytyy vaan painaa opit ala-asteen tekstiilitöistä, suora tikki ja siksak. Unohtamatta toki niitä peruutusompeleita, joiden tärkeys on varmasti painunut mieleen jokaiselle.

Hiusdonitsit ovat alkaneet yleistymään katukuvassa ja jokaisella vastaantulevalla näkee toinen toistaan ihanampia kuoseja. Sen jälkeen kun ostin ensimmäisen hiusdonitsini kolmisen vuotta sitten ystävän ysäriteemaisiin fuksiaisiin, olen hankkinut niitä säännöllisesti lisää. Hiusdonitsit ovat hellävaraisia hiuksille eivätkä aiheuta takkuja. Kaiken lisäksi ne näyttävät hyvältä ja tuovat särmää yksinkertaiseenkin asuun. Toisin sanoen, tämän hiusdonitsiohje voi pelastaa myös huonon hiuspäivän.

 

Hiusdonitsiohje

hiusdonitsiohje tarvikkeet

Tarvitset

Kangasta haluamassasi kuosissa (materiaalilla ei ole väliä, itse olen kokeillut puuvillaa, viskoosia ja trikoota.)

Kuminauhaa

Nuppineuloja

Hakaneuloja

Mittanauhan tai viivaimen

Ompelukoneen

Sakset

 

 

hiusdonitsiohje vaihe1

Mittaa kankaasta suorakaide. Mitä pidempi, sitä ryppyisempi ja mitä leveämpi, sitä muhkeampi donitsista tulee. Oman suosikin löytää vain kokeilemalla. Oma kappaleeni on 50 cm x 14 cm ja donitsista tuli todella iso. (Viimeisessä kuvassa näkyvä pieni tummanpunainen on tehty 45 cm x 9 cm kappaleesta.)

Taita kangas pitkittäissuunnassa kaksin kerroin oikeat puolet vastakkain. Neulaa kiinni. Ompele suoralla ompeleella jättäen molemmista päistä noin 4 cm auki. Huolittele reunat siksakilla.

hiusdonitsiohje vaihe2

Käännä ompelemasi putki niin että sauma jää sisäpuolelle. Kääntämisessä voit käyttää apuna neulepuikkoa. Neulaa putken päät yhteen, oikeat puolet vastakkain. Ompele suoralla ompeleella ja huolittele siksakilla.

hiusdonitsiohje vaihe3

kuminauha

Mittaa kuminauhasta noin 16 – 17cm pätkä. Itse olen todennut tämän sopivaksi pituudeksi, sillä saan donitsin pyöräytettyä mukavasti kaksi kertaa hiusten ympärille. Pujota kuminauha putkeen hakaneulan avulla. Muista kiinnittää häntäpää hakaneulalla tai nuppineulalla kiinni ettei se katoa! Neulaa kuminauhan päät yhteen ja kiinnitä ne ompelemalla rasti ja muutama suora pisto. Tässä vaiheessa ompelujäljen kauneudella ei ole väliä, hännät jäävät piiloon. Tärkeintä on se että pistot kestävät venyttelyn.

hiusdonitsiohje vaihe4

Jäljellä on enää pieni aukko. Taita reunat nurjalle puolelle. Neulaa kiinni ja ompele suoralla ompeleella mahdollisimman läheltä reunaa. Katkaise langat niin läheltä kangasta kuin mahdollista.

hiusdonitsi

Nyt hiusdonitsisi on valmis! Tee kaksi, kolme tai vaikka kymmenen.

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.