VALIKKO
28.4.2019 21:44

Itse tehty kauramaito

Muistatteko vielä ne 2000-luvun alun blondit pojat, jotka maitoviiksineen koulussa ”lehmän” kyljessä toitotti kuinka maito on magiaa. Siis ne mainokset joita huonolla menestyksellä imitoin seuraavissa kuvissa. Mainosten pojat ovat nyt kasvaneet aikuisiksi ja vaihtaneet lehmänmaidon kasvipohjaisiin vaihtoehtoihin. Itse tehty kauramaito on oma suosikkini kaikista.

maitoviikset

En tosin tiedä onko tämä totuus, sillä en heidän puolestaan voi puhua. Moni kuitenkin tänä päivänä valitsee vegaanisen vaihtoehdon ja meillä kotonakin ollaan menossa kohti kasvipohjaisempaa ruokavaliota koko ajan. Suurin kompastuskivi meille on maitotuotteet, etenkin juustot. Näille etsimme kuitenkin korviketta ja ostimme eilen ilta-alennuksilla testiin Tescon free from – sarjan mukacheddaria. Juusto odottelee nyt jääkaapissa miehen vapautumista tietokoneelta television ja Broadchurchin ääreen.

Avopuolisoni on maidon suurkuluttaja ja kasvimaidoille kertyy turhan paljon hintaa jos viikon aikana useampi litra kotiin raahataan. Eräs päivä kuitenkin tajusin kaapissa lojuvan korkillisen lasipullon ja kaurahiutaleet joita ei ole aikoihin käytetty kun puuro on alkanut tulemaan korvista. Kauaa en ehtinyt asiaa pohtia kun löysin itseni jo eurokankaan kassalta ostamasta puolitoista metriä harsokangasta. Kipitin äkkiä kotiin ja heitin ainekset blenderiin. Maito oli valmista niin nopeasti, että poikaystävänikin ihmetteli.

itse tehty kauramaito

Itse tekemällä kauramaitoa säästää rahaa aivan älyttömiä summia. Elovenan kilohinta on suunnilleen sama kuin litran kauramaidon. Kilosta kaurahiutaleita syntyy noin 19 litraa kauramaitoa. Voidaan siis laskea säätöä tulevan noin 27 euroa. Se on melko iso summa opiskelijan pussissa. Kauppojen omat brändit ovat tietty halvempia kuin Elovena, joten niitä ostamalla säästöä syntyy enemmän.

Kotitekoisella kauramaidolla jätettäkään ei synny yhtä paljon kuin purkkien kohdalla. Jätettähän ei todellisuudessa synny kuin kaurahiutalepaketin verran kun harsoon jäävän tahnankin voi käyttää esimerkiksi smoothieen tuomaan lisää kuitua.

itse tehty kauramaito

 

Itse tehty kauramaito

Litra vettä

1,5dl kaurahiutaleita

Mittaa ainekset blenderiin ja sekoita muutama minuutti, jotta lopputulos on tasainen. Aseta siivilän päälle harso ja kokonaisuus kulhon päälle. Valuta maito blenderin kannusta kulhoon harson ja siivilän läpi. Kun maito ei valu kulhoon enää itsekseen, nosta harso nyytiksi ja lypsä siihen asti ettet saa siitä enää maitoa irti. Aseta suppilo pullon suulle ja harso suppilon päälle. Valuta harson läpi pulloon, älä kuitenkaan puristele enää tässä vaiheessa ettei roskaa pääse pulloon.

Maito säilyy jääkaapissa suljettuna muutaman päivän. Tiistaina tehty kauramaito oli jo sunnuntaina hieman etikoitunut, mutta harvoin meillä näin kauan maito säilyykään käyttämättömänä.

itse tehty kauramaito

Kommentit

  • Jenni

    Tää menee ehdottomasti testiin! Miten en ees oo tajunnu, että tätäki voi tehä ite ja noin helposti 😀 Nimimerkillä Kauramaidon suurkuluttaja.

     0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.