VALIKKO
9.9.2019 12:00

Kirjasuosikkini – YK:n kansainvälinen lukutaitopäivä

Eilen vietettiin YK:n kansainvälistä lukutaitopäivää, jonka tarkoitus on muistuttaa lukutaidon merkityksestä. Vaikka suurin osa maailman väestöstä osaa lukea, ei se edelleenkään ole itsestäänselvyys. YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelman, Agenda2030 tavoitteena onkin varmistaa, että kaikki maailman nuoret olisivat luku- ja laskutaitoisia.

Itse olen onnekas kun opin lukemaan jo seitsemän vuotiaana. Olen vuosien aikana siirtynyt aapisen tavaamisesta paksumpiin romaaneihin, suomen kielestä englannin kieliseen kirjallisuuteen. Vaikka arvostan äidinkieltäni suuresti, luen mieluummin englanniksi. Lukemalla saan pidettyä yllä kielitaitoa kun englanti ei ole päivittäisessä käytössä. Suurimman osan kirjoistani olenkin ostanut matkustaessani.

kirjasuosikkini

Menneen lukutaitopäivän kunniaksi ajattelin listata tämän hetkiset kirjasuosikkini. Lista elää jatkuvasti sitä mukaa kun luen uusia kirjoja. Tällä hetkellä kesken on kolme kirjaa, sillä en osaa sitoutua vain yhteen vaan jokaiselle fiilikselle on omansa. Lukujonossa keikkuu myös useampi ja puhelimen galleria on täynnä kirjoja joita haluaisin ostaa.

Kirjasuosikkini

kirjasuosikkini - the curious incident of the dog in the night-time

Mark Haddonin The Curious Incident of the Dog in the Night-Time on ehkä kaikista kirjoista minulle rakkain. Lontoossa asuessani sovin teatteritreffit muutaman päivän päähän katsomaan kirjasta tehdyn näytelmän. Illalla etsin lähimmän Waterstones-kirjakaupan jossa kirjaa oli ja heti seuraavana aamuna matkasin Finchleysta Hampsteadiin sen hakemaan. Pidin kirjasta niin paljon että ahmin sen illassa. Teatteriesityskään ei tuottanut pettymystä vaan kertoi naapurinsa koiran murhaa tutkivan Christopherin tarinan täysin kirjaa mukaillen. Kirja on hyväntuulinen kertomus kasvusta, Aspergerin oireyhtymästä ja suuresta seikkailusta.

kirjasuosikkini - the girl on the train

Paula Hawkinsin The Girl on the Train osui joskus Waterstonesilla silmiini puoleen hintaan. En yleensä lue trillereitä, sillä näen helposti painajaisia. Stephen Kingin ylistävät kehut kirjan takakannessa saivat kuitenkin minut kiikuttamaan kirjan kassalle. Huomasin pian että teosta oli vaikea laskea kädestä. Kirja kertoo samaa tarinaa kolmen eri naisen näkökulmasta. Paula Hawkins on osannut kirjoittaa henkilöhahmonsa ja heidän kohtalonsa todella hyvin. Hahmot tosiaan vakuuttivat minut niin, että keväällä ostin myös Hawkinsin Into the Waterin, jonka luku on juuri kesken.

kirjasuosikkini - modern romance

Koomikko Aziz Ansari tutkii Modern Romance –teoksessa digitalisaation vaikutusta tapailukulttuuriin. Tutkimuksessa on selvitetty laajasti, sitä mikä kiinnittää ihmisten huomion ja maantieteellisen sijainnin vaikutusta. Aihe osuu lähelle, sillä löysin poikaystäväni Tinderistä. Useat sukulaiset tapaamisestamme kuullessaan pohtivat Tinderin pinnallisuutta, kuten myös Ansari kirjassaan. Miten paljon ihmisen valitseminen juhlien väkijoukosta loppujen lopuksi eroaa Tinderissä swaippailusta?

kirjasuosikkini - neverwhere

Viimeisenä listalla on ehdoton kirjasuosikkini. Neil Gaimanin Neverwhere kertoo skotlantilaisesta Richard Mayhewista joka Lontooseen muutettuaan tapaa tytön, joka muuttaa hänen elämänsä kokonaan. Neverwherea on vaikea kuvailla, sillä se on itselleni ollut kokemus, jonka olen halunnut elää aina uudelleen. Olen lukenut kirjan kahdesti (uppoutuen siihen niin, että vasta kirjan loputtua huomasin kaverin etsivän minua puistosta) ja kuunnellut äänikirjankin useasti, kerran radiokuunnelmana. Kirjaa ei kuitenkaan löydy omasta hyllystä vaan se on aina ollut lainassa, joululahjalistalle sen kuitenkin ajattelin sijoittaa. Hauska sattuma on että romaani ja sarja johon se pohjautuu, ovat julkaistu 1996, eli samana vuonna kun itse synnyin.

 

Kaikki mainitut kirjat (pois lukien Modern Romance) on myös suomennettu!

 

Seuraa blogia Instagramissa @hoskanden

Kommentit

  • Arvostan tosi paljon, että nuoret aikuiset lukee kirjoja ja vielä englanniksi 🙂 Mäkin luen paljon, mutta suomeksi. Olen kieltenope, joten kielitaito pysyy yllä, ainakin edes tietyllä tasolla, töissä ja matkoilla. Lukiessa en halua, että työaivot kytkeytyy päälle, ja luen varsinkin suomalaisia romaaneja. Mutta englanti on rakas kieli ja katson paljon leffoja ja sarjoja ilman tekstejä tai enkkutekstillä. Varmaan aina välillä voisin vaivautua myös lukemaan enemmän englanniksi 🙂 Kiitti kirjavinkeistä!

     1
  • tarja

    Kirjavinkit ovat aina tervetulleita. Olen myös aina rakastanut lukemista. Viime aikoina, kun keskittymiskykyni on huonontunut, löysin äänikirjat. Se on kiva vaihtoehto sille, kuin olisi lukematta/kuuntelematta laisinkaan.

     1

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.