VALIKKO
3.2.2019 20:13

Muutto ja siihen liittyvä stressi

Kuukauden päästä sanon hyvästit ensimmäiselle omalle kodille ja muutan parin sadan metrin päähän poikaystävän ja hänen kahden kissansa kanssa. Sanana avoliitto kuulostaa pelottavalta ja muutos pelottaa vielä enemmän. Miten selvitä muuttostressistä ja kaikesta uudesta ahdistuksen ja masennuksen kanssa?

Itsenäisyyspäivänä 2015 kävin katsomassa 31neliömetrin yksiötä lähellä Kouvolan keskustaa pelkän lehti-ilmoituksen perusteella. Sijainti oli loistava, lähellä palveluita ja tulevaa kouluani, eikä vuokrakaan päätä huimannut. Taustalla oli muutama näyttö asunnoissa, jotka olivat pienempiä, kalliimpia ja joita en hakemisesta huolimatta saanut. Onneksi, sillä tiesin jo muutaman minuutin jälkeen nykyisen asuntoni olevan se oikea. Ihastuin paneeliseinään ja valon määrään ja ne jaksavat ilahduttaa edelleen. Neljän neliön alkovi on sopivan kokoinen pieneksi makuuhuoneeksi, sillä se saa verholla rajattua muusta tilasta. Olohuoneessa on tilaa sohvalle, televisiolle, ruokapöydälle ja jopa vaatesäilytykselle. Keittiö on pieni ja säilytystilaa rajallisesti, mutta olen oppinut maksimoimaan pienenkin tilan. Rakastan tätä asuntoa niin paljon, että luopuminen itkettää. Miksi siis muuttaa?

Elin yksin kaksi ja puoli vuotta, kunnes viime toukokuussa tapasin poikaystäväni ja aloin viettämään yhä enemmän aikaa tämän luona Lahdessa. Matkustaminen kahden asunnon välillä on ollut hetkittäin hyvin rasittavaa, kun yhtälöön lisätään opinnot ja viikottainen psykoterapia. Noin puolen vuoden seurustelun jälkeen teimme päätöksen muuttaa yhteen kun tilanne sen sallii. Oli heti selvää, että asunto etsitään Kouvolasta, sillä valmistumiseeni on aikaa ja poikaystävällä on pian suunnitelmissa hakea koulupaikkaa. Vuoden lopulla aloin satunnaisesti selaamaan vuokra-asuntoja ja tammikuun puolen välin paikkeilla laskin puhelimen alas ja hihkaisin ”mä löysin meille uuden kodin”. Asunto oli kuvien mukaan valoisa, hyväkuntoinen ja salli lemmikit, siis aivan ihanteellinen meille. Näyttö sovittiin seuraavalle päivälle ja muutaman päivän päästä allekirjoitimme vuokrasopimuksen.

Hirviö nimeltä Ikea

Vuokrasopimuksen allekirjoituksen jälkeen otsani alkoi täyttymään stressinäppylöistä kun rupesin miettimään hankintoja, kissaystävällistä sisustamista ja asumistukeni muuttumista avoliiton myötä. Ystäväni neuvoi keskittymään positiivisiin puoliin, kuten siihen ettei tarvitse ikävävöidä toista, kokata vain itselleen tai katsoa netflixiä yksin. Silti valvoin öitä selaten Ikean verkkosivuja miettien mitä pidetään, mitä ostetaan ja kuinka paljon rahaa menee. Ikeasta alkoi muodostua halpojen huonekalujen tarjoajan sijaan painajaismainen rahaa syövä hirviö. Asiat kuitenkin alkoivat järjestymään, kun totesimme pääsevämme pitkälle jo nykyisillä huonekaluilla. Kaikki mitä asunnostani nyt löytyy, säästetään ja ne mitä poikaystävältä pistetään poistoon jää hänen pikkuveljelleen, eikä hävittämisestä tarvitse huolehtia. Saamme myös perheenjäseniltämme tavaroita, vanhemmiltani peili ja matto, poikaystävän vanhemmilta tason vinyylisoittimelle. Suurta hätää ei siis ole. Pikkuhiljaa huominen Ikean reissukin alkaa tuntumaan mukavammalta kun ostoslistalla on vain pikkuasioita, kuten pyykkikorit ja kantokoppa kissoille.

Vaikka haluaisinkin jo nyt ratkaista kaiken, on sisustusta kokonaisuutena vaikea miettiä ennen avainten saamista. Suunnitelmia on jo jonkin verran, mutta koitan suhtautua rennommin jos jokin ei toimikaan. Yksi asia on varma ja se on kissojen näkyminen sisustuksessa. Myrkylliset viherkasvit saa paikkansa makuuhuoneesta, joka pidetään kissavapaana alueena ja olohuoneeseen rakennetaan kattoon asti ulottuva kiipeilypuu. Vessasta tulee löytymään hiekkalaatikot jotka vaihdetaan päältä kuljettaviin malleihin heti budjetin salliessa ja leluille on keksittävä jokin säilytyspaikka. Tässä edetään innolla, mutta pelonsekaisin fiiliksin kohti maaliskuun alkua.

 

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.