VALIKKO
3.6.2019 09:40

KAKSI VUOTTA ELINSIIRROSTA; MITEN MENEE JA MIKÄ ON MUUTTUNUT

Hei, onhan sulla hallussa HETKENKETKU:n Facebook-sivut, joille ilmestyvät niin uudet postaukset, storyt kuin jututkin, joita ei blogissa asti nähdä?

 

Mun akuutista elinsiirrosta tuli viime viikolla, 27.5 täyteen kaksi vuotta. Kaksi vuotta. Se on aika pitkä aika ihmisen nuoruuden vauhdissa, mutta toivottavasti pitkästä elinajasta hirveän lyhyt tovi.

Kaksi vuotta sitten mä pelkäsin kaikkea, vaikka olin niin sekaisin etten tajunnut mitä oikeasti tapahtui. Psykiatriset sairaanhoitajat ja psykiatri juoksivat luonani yrittämässä kartoittaa tilannetta, kirjoittamassa rauhoittavia, unilääkkeitä ja mielialapillereitä. Ellipsin sanoin: ”Aamupalabuffet mielenterveysliiton vaatima, joka toisen hoitsun erikseen mulle laatima”.

Eikä sillä että vieläkään nauttisin liikaa ”normaalista” tilasta parasympaattisessa järjestelmässäni,mutta sama nainen sanoi senkin: ”Tänään on nami-päivä, pääsen lomalle, hetkeksi aivoista pamipalmun oksalle”.

Nyt luonani ei enää juokse hoitohenkilökuntaa, mutta minä kiidän psykiatrisella sairaanhoitajalla, lääkärillä ja (vihdoin) psykoterapiassa. Jälkimmäisestä ajattelin nakuttaa teille postauksen, kiinnostaako?

Somaattisesti maksani on voinut kokoajan hyvin, tyypillinen hyljintä ekoilla viikoilla, mutta sen jälkeen niin hyljinnänestolääkkeiden lääkepitoisuudet, maksa- kuin munuaisarvotkin ovat pysyneet tarpeeksi hyvinä. Hemoglobiinikriisistäni olette varmasti saaneet jo tarpeekseni, mutta se nyt edelleen laahaa anemisena perässä. Siitä jos jostain olen tässä kiitollinen, niin siitä, että olen saanut elää maksani kanssa sovussa, ei ole tullut hyljintäepäilyjä, isompia kortisoniannoksia tai mitään muutakaan ylimääräistä. Eihän ole itsensäänselvyys edes, että ensimmäinen (tai no toinen) maksa tulee kestämään tai alkamaan toimia!

Isommilta oheissairauksilta on vältytty, mutta itselläni on ollut kestämistä jo siinä, että kortisoni on aiheuttanut lisää nivelrikkoa olkapäähän, polveen ja jalkaan, mitkä kaikki olivat vammoja, joihin on luvattu leikkausapua. Mutta nyt kortisonin kanssa niitä ei lähdetä korjaamaan, kun todennäköisesti se hemmetin lääke vaan aiheuttaisi pahempaa tuhoa toipuvalle elimistölle.

Mites kipu? No, 247 kipua mihin ei kipulääkkeet iske. Eikä tällä nykyisellä suoralla perseilyllä, miten kipupotilailta halutaan lääkkeet pois, tulee kyllä sellainen olo että kohta saa vetää itsensä lipputankoon.

”Tänään on nami-päivä, pääsen lomalle, hetkeksi aivoista pamipalmun oksalle”

Kuten edellisesta(kin) postauksestani ilmi käy, täytin 22-vuotta kuun viimeisenä päivänä, eli 20 Meilahden maksashokissa.

Pienenä erontekona kaksi vuotta sitten vietettyyn syntymäpäivääni sängyssä kipeänä itkien, nämä syntymäpäivät vietin muuttohommissa. Nyt onkin sitten lihakset ihan jumissa, hermot halki ja hedarin määrä pystysuorassa noususuhdanteessa. Sain rakkaalta ystävältäni synttärilahjaksi Omronin heat tens -laitteen, ja reilussa vuorokaudessa sillä on jo hoidettu menkkakramppeja, hermokipua ja nyt hartia-, niska- ja päänsärkyäni.

Vanhempani (mieheni avustuksella, kuten edellinenkin upea lahjani!) antoivat minulle Polaroidin (minkä saa bluethoootilla kiinni puhelimeen, laukaistua äänellä jne. ja  meidän tyylillä  jääkaapinovea  koristavat  jo  nenäkarvat ja  järjettömät  selfiet.

Itse ostin itselleni lahjaksi kaikkien näiden vuosien kuolaamisen jälkeen ne vegaaniset Dr. Martensit. Ja rakas avomieheni oli hankkinut minulle marimekon upean mekon -joka istuu kuin unelma, hän saa jatkossakin valita vaatteeni sokkona- mutta kummassakin yhdistyvät musta ja keltainen, eli täydellinen kesäasuni on valmis! (kunhan maiharit muotoutuvat eikä kantapäät ole kokoaikaan auki! :-D)

22 ja avovaimo, olisko tavoitteena 25 ja alempi korkeakoulututkinto ja lapsi?

Kommentit

 • Elina

  Jännä miten meillä on tapahtunut isoja asioita samaan aikaan: multa poistettiin paksusuoli toukokuun 2017 lopussa.

  Mahtavaa kuulla, miten hyvin sun uusi maksa toimii! Ja että oot päässy terapiaan.

  Onnea uuteen kotiin ja ihanaa kesää ❤️

   0
  • Sara Kuparinen

   Isoja asioita, mutta onneksi meidän terveydenhoito on tasolla, että suoli voidaan poistaa tai elimet vaihtaa!

   Toivottavasti sulla menee mahdollisimman hyvin terveyden kanssa ja ihanaa kesää!

    0
 • Nimetön Nimetön

  Hei! Oletko kokeillut kivun hoitoon kraniosakraaliterapiaa? Tuo hoito kuulostaa ihan humpuukilta, mutta se oikeasti toimii.

   0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.