VALIKKO
2.9.2019 13:59

KELIAKIA LAKKIAISLAHJAKSI

On Keliakiaviikko, tiesitkö? En mäkään tietäis, jos tuo sairaus ei olisi muutamaa vuotta kulkenut mukana.  Tiesitkl, että suomessa on 70 000 diagnosoimatonta keliaakikkoa? Se ei siis todellakaan ilmene aina vatsavaivoilla tai siinä mielikuvassa mikä mulla oli ennen – jatkuvana ripulina ja kovina kipuina.

Itse aloin oksentaa. Laattasin ensin millon sattui, kohta säännöllisesti, kokoajan ja silloin vasta alkoi mennä vatsakin sekaisin. Makasin päivystyksessä saamassa nesteytystä ja kipulääkkeitä, – söin viikko kaupalla Panacodia kipuun!

Mä sairastuin keväällä 2017, -luojan kiitos- neljä viikkoa yo-kokeiden jälkeen, just kun 19-vuotta tuli mittariin.

Kävin lääkärissä ja sairaalassa kolmen viikon ajan kuuntelemassa ajatuksia ja diagnooseja vatsataudista, stressistä, suolistosyövästä, autoimmuunitaudeista, refluksista, raskaudesta… Ennen kuin kolmannella päivystysreissulla itkiessä päivystävä keksi katsoa verestä ne keliakia-arvot, ja nehän oli ihan tähtitieteelliset. Mä muistan miten makasin mun sen aikainen lemppari mekko ja verkkosukkahousut jalassa Keski-Suomen keskussairaalan päivystyksessä, ja olin ihan puulla päähän lyöty kun mulle tultiin kertomaan, että mun vuoroin huonojen elämäntapojen tai Chronin taudin syy onkin keliakia.

Mun huonojen elämäntapojen tai Chronin taudin syy onkin keliakia.

Laitoin iskälle viestin, ja seuraava naurattaa vieläkin. Googlasin ensimmäisenä ”McDonald’s gluteeniton” ja iskä vastasi: ”Onneksi Big Macin saa myös gluteenittomana”. Näin vakavasti meillä on suhtauduttu tähän tautiin! Totta kai siis on vienyt aikaa ja ajatustyötä pitää gluteenittomat tuotteeet ja kaikki mitä mä syön kontaminoimatt gluteeniin, mutta se on oikeesti sujunut naurettavan helposti nää neljä vuotta!

Diagnosointi 2017

Pähkinänkuoressa: verikokeissa oli korkeat arvot osoittamassa keliakiaa. Koska aikuiselle sitä ei kuitenkaan diagnosoida ilman gastroskopiaa -oon oppinut jo vaatimaan anestasian ja suosittelen samaa- piti muutama viikko jatkaa gluteenin syömistä. Otin ilon irti ja söin miljoona niitä paperipussissa myytäviä kuivia ruisneppareita! Tiesin että nyt vedetään viimeisen kerran, niin hirveät överithän siitä tuli.

Olin tosi kivulias, että vielä gluteenin syönnin lopettamisen jälkeen meni noin 3vko panacodia naamariin että pärjäsi elämässä. Heikkona olin vielä pari kuukautta, mutta heti alkoi helpottaa ja oksentelu loppui aikalailla heti.

Miten vältetäään nykyään kontaminaatiot?

Meillä ei ole tässä 10kk aikana mieheni kanssa eläessämme ollut juurikaan gluteenipitoisia ruokia kotona. Pastat, hiutaleet, jauhot, leivokset… on siis ihan järjestään gluteenittomia kaikki, ei oo vaikka ruisjauhoja kaapissa. Toki mieheni syö pizzat, tortillapohjat jne. ihan normaaleina, mutta kun käytetään aina leikkuulautaa, lautasta jne. alla, niin ei ne jauhot ja murut mihinkään leviä.

Kylässä mulla on oma voirasia ja vaikka avattua leipäpussiani pidän tavallisen suljetun muovipussin sisällä. Rahaa reissussa menee enemmän, kun gluteeniton on useammin kallista ja joutuu yleensä ostamaan kaikki aamu- ja iltapalat itse, kun niitä löytyy harvoin kaverin jääkaapista valmiiksi. Itse en kyllä myöskään edellytä että ystävät ostavat mulle erikoisruokaa – mutta se on ihanaa jos joku on ottanut huomioon ja tarjoaa vaikka keksejä kahvin kanssa! Pyyhin aina pöydän ennen kuin alan ottaa omia ruokiani, käytän aina lautasta alla ja vain puhtaita veitsiä jne. Ihan sillä  perus tarkkuudella on pärjätty!

Mitä on ollut ikävä?

Rehellisesti sanoen, ei oo kertaakaan tehnyt oikeesti tiukkaa. Järkytys oli miten pahoja gluteenittomat vaihtoehdot alkuun mun makuun oli, mutta nyt ei oo enää mitään ongelmaa. Päin vastoin, mun mielestä on parasta että gluteenittomasta ruuasta ei tuu sitä turvotusta ja vehnän aiheuttamaa tukkoisuutta herkuttelun jälkeen.

Mutta no, ne Fazerin vadelmajogurtti suklaapatukat ja -konvehdit! Miehenikin rakastaa niitä, että vaikka jouluna meinas itku tulla kateudesta! :—-D Joskus myös Lidlin paistopiste tuoksuu niin hyvälle että joutuu kiitämään toiselle puolelle myymälää, ettei jää marttyyrinä tuijottamaan munkkeja ja viinereitä!

Mitä mogia on sattunut?

Ihan alussa se leivänpaahdin! Tungin leipäni meidän kaikkien käytössä olevaan paahtimeen… Sen jälkeen oon käyttänyt paahtopusseja, mitä löytyy ainakin gluteenittoman paahtopussin googlettamalla.

Au pairina pilkoin lapsille omenaa samalla alustalla millä olin -ennen huuhtaisua- laittanut kersoille voileivät; söin sitten loppuun sen omenan mistä olin leikannut siivuja pois. Niistä muutamista leivänmuruista tuli sitten 6h päästä 90asteen kulmassa kävelevä ja oksentava lastenhoitaja.. Meni kaksi päivää ihan kivuissa ja oksentaen sohvalla!

Joku Fazerin suklaalevy tarttui käteen kun olin kamalassa nälässä ruokakaupassa ja ajattelin että äkkiä verensokerit vaan ylös. Olin niin tottunut siihen, että kaikki Fazerin suklaat mitä söin oli ”saattaa sisältää” etten sillä kertaa jaksanut katsoa. No, katsoin kun olin syönyt puoli levyä. Ohramallas. Paniikkisoitto äidille, mitä mä teen! Ja seuraavaksi sen aikaiselle heilalleni, että voiko tulla kotiin. Mulla oireet tulee siis 6h viiveellä, ja silloin katsoin vinkkien ja oman ajattelun kautta parhaaksi koittaa saada ohran mahdollisimman nopeasti pois elimistöstä; eikun oksentamaan, ja sen jälkeen vaan syömään mahdollisimman paljon, ettei gluteeni tyhjässä vatsassa saisi yksinään riehua. Ja se meni kahdella oksentamisella ohi se kerta, vaikka kuvottava olo seurasikin muutaman päivän.

Ja nyt ihan muutama viikko takaperin; söin taas Japp-patukan, joka sisälsi samaa ohramallasta… Oltiin vielä Pyynikillä ottamassa aurinkoa ja uimassa, kun allekirjoittanut alkoi oksentaa… Mulle tulee sappikipuja ja oksentamista myös omenasta, jota olin vahingossa syönyt pienen määrän samaan aikaan; viikko meni kovien kipujen ja pahoinvoinnin kanssa. Ainakin osaa taas hetken varoa..

 

Plussat!

Mä voin sanoa, että keliakia on ollut kaikkiaan helppo diagnoosi. Ehkä se on asia missä ssyömishäiriöhistoriasta on ollut ”apua” – on helppo lopettaa jonkun syöminen kun niin vaan päättää. Jos oikeesti haluaa elää gluteenittomasti joko keliakian tai turvottelun jne. takia, ei se mun mielestä oo vaikeaa, jos oikeesti haluaa lopettaa. Inhottavaa on lähinnä olla vaikka juhlissa se ainoa gluteeniton, koska siitä tehdään tietysti ns. numero ”sun ruuat on tuolla — saathan syyä — muut ei koske” ja se, että joutuu lukemaan k a i k e n tuoteselosteet; monen tuotteen syömien on loppunut kun on joutunut ajattelemaan liikaa mitä kaikkea se sisältää… :’D

Gluteeniton ja maidoton on tosi helppo yhdistää! Kahviloissa on aina sekä gluteeniton että maidoton vaihtoehto, ja yleensä erikoisruokavaliotuotteet kattavat useamman erikoisruokavalion.

Meillä on parhaiden ystävien kanssa kombo, että ruuan pitää olla vegaanista, gluteenitonta, soijatonta ja pähkinätöntä – ja jopa näin ollaan aina saatu mahat täyteen sairaan hyvää ruokaa!

Keliakia on opettanut mut panostamaan enemmän aineisiin ja laatuun, kun tietää mitä laittaa suuhunsa, on helpompi vaihtaa itselle parempiin vaihtoehtoihin.

Kaikista autoimmuunisairauksista otan ehdottomasti mieluiten keliakian – se on oikeestaan mulle se terveellisempi elämäntapa, mihin en olisi muuten pystynyt!

Keliakiaviikon kunniaksi hästägeillä ”keliakiaviikko ja ”oivallaoireetkesytäkeliakia – löytyy keliaakikoiden kokemuksia. Keliakialiiton sivuilta löytyy paljon tietoa ja infoa kyseisestä sairaudesta!

Onko keliakia tai gluteeniton elämä sulle tuttu? 🙂

Ja sit; tarkistappa että HETKENKETKUN FB-sivu on jo hallussa! Instagram pyörii käyttäjällä @PULLANKUVATUS

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.