VALIKKO
24.5.2019 17:14

SIVUOIREITA PILLERIRALLISTA

Aika aurinkoisen näköinen lääkesetti, nyt kun sitä tarkemmin katselee. Tuossa on valtaosa  päivän lääkkeistä; tarvittavat tulevat lisäksi, ja niitähän kuluu. Instagramissa suoritetun tutkimuksen mukaan 70% vastaajista tahtoi kuulla näiden ulospäin nättien lääkkeiden takana olevat sivuoireet. Voi pojat, näitä riittää!

Huomaathan, että sivuoireet ja lääkkeen vaikutukset ovat jokaisella erilaiset. Tässä postauksessa kerron sivuoireista, joten älä pelkää mainittuja lääkkeitä minun kokemukseni perusteella. Äläkä vaihda tai muuta lääkitystäsi ilman lupaa minun tai kenenkään muun kertoman perusteella.

Kortisoni on mun mielestä ehdottomasti pahin lääke. Se turvotti alkuun mun kasvot miltei muodottomaksi, monelle tuleekin tästä lääkkeestä heti tai ajanmittaan ns. kuukasvot. Kortisoni voi nostaa painoa kymmeniä kiloja, joskus pian lääkkeen aloituksesta ja joskus salakavalasti pikkuhiljaa. Omat kasvoni ovat palautuneet kapeiksi, mutta viimeisten kuukausien aikana olen kerännyt painoa noin 10kg, tuli nopeasti mutta vaikea pudottaa, olisikohan kortisoniturvotusta alkanut tulla?

Ruokahaluni räjähti taivaisiin kortisonin kanssa; sairaalassa sain erityisen energiapitoista ruokaa ja välipaloja, mutta silti puputin karkkia, tuliaisia ja kanttiinin leipiä menemään. Kotiin päästessä sama jatkui – vetelin ruokaa isoja lautasellisia ja santsasin kunnes tajusin, että oon syönyt kaksi tai kolme kertaa enemmän kuin isäni.

Alkuun minulta tippui alle viikossa siirron jälkeen nesteturvotusta noin 13kg ja omaa painoa 10kg. Maksani hylki, joten sitä hoidettiin kortisonitiputuksella; viisi päivää kortisonia ja aloitusannos oli 250mg… Nyt syön 4mg, että siitä voi verrata..

Kortisoni aiheuttaa nivelrikkoa ja osteoboroosia. Minulle on todettu että kortisoni on pahentanut olkapäävammani siihen, ettei se palaudu. Luitani on alkanut särkeä, joten tahdon pian luutiheysmittaukseen…

Paperi-iho on sivuoire jonka sain samantien.. Iho on siis niin ohut, että haavat eivät meinaa parantua millään, iho palaa auringossa about heti, ja melanooman riski on tosi korkea. Siksi en saakkaan ottaa kesällä enää täydessä auringossa brunaa, vaan iho pitäisi suojata ohuilla vaatteilla helteessäkin.

Hyljinnänestolääkkeet estävät omia solujani (?) tuhoamasta maksaani, sillä sehän on vieraskudosta, jota vastaan elimistö taistelee. Hyljinnänestolääkkeet estävät tämän, mutta sen seurauksena immuunipuolustukseni on olematon. Olen riskiryhmän huipulla. Siis HIV potilaiden kanssa valloitetaan riskit menehtyä mihin sattuu.

Venlafaxinia käytetään useiten varmaan masennukseen, mihin mullakin. Kun lääke nostettiin maksimiin, alkoivat Sivuoireet riehua seuraavana yönä… Keräsin kuukaudessa 10kg (KUUKAUDESSA, KYMMENEN) ja sen lääkkeen lisäämä paino ei muuten treenillä, ruokavaliolla ja hikoilulla lähde, se lähtee hitaasti omia aikojaan…

Mutta mites nämä toverit mitä moni lääke ja kipu aiheuttavat:

Päivittäinen pahoinvointi. Iltaisin niin pahan olon että sänky keinuu ja oksettava ihan kun olis kännissä.

Jatkuva huimaus ja suorilta jaloilta pyörtyily.

Kasvojen hämmentävissä hetkissä turpoaminen.

Alituinen lääkepöhnä päässä.

Anemia: hb laskee 70:een johonkin ja Ferritiinit saa olla tyhjät että mitään tehdään.

Nivelrikkojen paheneminen sellaisiksi, että leikkauslupaukset joudutaan perumaan, kun kortisoni voisi vaan pahentaa tilannetta. No sinne meni olkapää ja polvi.

Hallusinaatiot näkyinä. (no psyyke aiheuttaakin sitten ne kuuloharhat.)

Itse maksansiirron sivuoireina tuli tietysti krooninen kipu, ptsd, vakava/psykoottinen masennus jne. jne.

Jatkuva, 247, tärinä tai vapina.

Painajaiset. Siis sellaiset mitkä vetää ihan sekaisin moneksi päiväksi.

P a h a sairaalakauhu.

Vastaavasti ruokahalun totaalikatoaminen.

Kylmän ja kuuman lämpötilojen kokemisen vääristyminen.

Nollasta sataan tunteiden vetäminen.

Helteessä lähtee taju ja keuhkot ei vedä.

Siirrossa multa otettiin pois myös sappirakko, ennen sitä ei ollut sappiongelmia. Mutta Jeesus enää ei voi syödä yleisiä sappikipuja provosoivia ruokia, kuten kurkkua, omenaa tai paprikaa, tai kivut lyö täysillä läpi useamman päivän ja laattaamisesta ei tule loppua.

Useamman kerran oon saanut stressireaktiona sairaalassa olosta esim. 40C kuumeen…

Kroppa on välillä myös niin sekaisin, että ilman tartuntaa tai tartuttamista saan henkilökohtaisen oksennustaudin ja oon valmis vajoamaan maan läpi kolme tai neljä päivää…

En ees uskalla enää ajatella että paljonko näitä vielä olis jos vielä miettisi 😂 mutta näiden kanssa elellään, kun lisätään hommaan ne varsinaiset sairaudet ja isot ongelmat, niin ei oo kyllä ollut reiluun kahteen vuoteen yhtään normaalia tai hyvävointista päivää!

Mikä sivari yllätti? Mikä on sun mielestä kamalin pitkäkestoinen sivuoire?

Seuraathan jo HETKENKETKU Facebook sivuja? HETKENKETKU Facebook sivuja?

Kommentit

 • Katri

  Fiilaan tärinän, ruokahalun katoamisen, pahoinvoinnin ja huimauksen kanssa..
  On tultu siihen pisteeseen, että ei tiedä kumpi on pahempi; huimaus, joka aiheutuu lääkkeistä, vai huimaus joka aiheutuu kivusta.
  Mitä tahansa siis tekeekään, on huimaus läsnä.

  Ja näin ruokaa ja kokkailua rakastavana voin sanoa, että ärsyttää todella paljon jatkuva pahoinvointi ja ruokahaluttomuus.
  Kaapissa vaikka mitä hyvää, mutt hittokun pelkkä ruoan näkeminen oksettaa. :’D
  Vois olla syömättä tunteja tai vaikka päiviä, mutta kai sitä nyt jotain on pakko syödä, tai muuten jo pelkkä syömättömyys aiheuttaa vielä lisää huimausta. *facepalm/mikäliehymiö*

  Tsemppiä! <3

   0
  • Sara Kuparinen

   Just toi huimaus, pyörtyily, pahoinvointi, ruokahaluttomuus jne. on ihan hirveä oravanpyörä 😀
   Lopulta ei tiedä mikä johtuu mistä, lääkkeestä, kivusta vai taudista vai toisesta sivuoireesta!

    0
 • Nimetön Anni

  Noi pahoinvointi, ruokahaluttomuus ja kaikki heikotus taitaa olla aika yleisiä melkeen minkä tahansa vahvan lääkkeen sivuoireita, mutta nivelrikko ja toi heikko immuunipuolustus tuli vähän yllättävinä. Paljon tsemppiä sulle noiden kipujen ja kaiken kanssa, löysin tän sun blogin ihan pari päivää sitten ja vaikka sulla taisi olla joku muu kuin ”perus” hepatiitti A/B (jos oon ymmärtänyt oikein?) niin sait mut vihdoin varaamaan ajan ottamaan hepatiittirokotuksen vahvistusrokotteet (ne mitkä laitetaan 6kk ja 7kk kuluttua ekasta rokotteesta yleensä, no mulla on nyt yli vuosi siitä ekasta rokotteesta)…

   0
  • Sara Kuparinen

   Jep, moni on yleinen, mutta ihan tuskaa kun jatkuu päivästä ja vuodesta toiseen…

   Joo, mulla oli akuutti autoimmuunihepatiitti, eli ei mitään syytä tai suojaa sellaista helvettiä vastaan. Mutta onhan se tosi harvinainen ettei tarvii pelätä 😀

   Mutta mahtava kuulla että oot lähtenyt ottamaan rokotteita! Olishsn se ihan hirveetä saada sairaus minkä voi rokotteilla estää 🙂

    0
 • Nimetön Anni

  Ei voi kyllä ku toivoa että lääketiede löytäis jonku keinon helpottaa kroonisesta kivusta kärsiviä ihmisiä. Onhan tuo nyt ihan täyttä paskaa kärsiä joka päivä noin, mitä oot täällä kuvaillu. Onko sulla yritetty tai yritetäänkö jotain uusia hoitoja tai lääkkeitä vai onko ne nyt nämä, mitkä on parhaat tässä tilanteessa?

   0
  • Sara Kuparinen

   Mulle on kokeiltu ties mitä, mutta u know, kun kipu on 247 niin eihän sitä voida opiaateilla loputtomiin hoitaa… Mutta mun kanssa on kyllä yritetty ja yritetään, mutta nyt on aikapaljon tapetilla aihe siitä, että kipupotilailta viedään lääkkeet ja heidän itsemurhansa nousevat.

   Että en voi sanoa että Suomessa (tai ehkä muuallakaan) osattaisiin kipua hoitaa. Joskus voisin tehdä postaukset siitä, millaista kommenttia ja kohtelua kipu potilaat usein saavat.

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.