VALIKKO
16.1.2017 16:51

Inspiraatiota etsimässä: 10 vinkkiä mistä inspiraation voi löytää

Inspiraatio = innostus, taiteellinen luomisvire

Jokainen luovan työn tekijä on varmasti joskus ollut tilanteessa, jossa inspiraatio, luovuus ja ehkä motivaatiokin ovat täysin hukassa. Ei vaan lähde, ei yhtään. Pää lyö tyhjää, vaikka deadline vaanii uhkaavasti aivan nurkan takana. Monesti näissä tilanteissa ei auta muu kuin vain asemoida itsensä työpisteeseen ja ryhtyä vaikka sitten väkisin hampaat irvessä hommiin. Yleensä jossain vaiheessa työn edetessä alkaa jo helpottaa ja takkuinen alku lopulta palkitsee tekijänsä. Luovuus on suurelta osin nimittäin pelkkää raakaa työtä ja hikoilua.

Mistä saa inspiroitua?

Inspiroitua voi ja saa mielestäni mistä tahansa. Tärkeintä on pitää mieli ja silmät avoinna, olla utelias ja kiinnostunut monista asioista. Ennakkoluulottomuus on aina erinomaisen hyvä asia. Uusia juttuja kannattaa ainakin kokeilla, mistä sitä tietää vaikka kansantanhut olisi juuri se sun juttu. Epämukavuusalueella ei välttämättä ole kivaa, mutta monesti siellä pyörähtäminen myös avaa uusia näkökulmia.

Good artists copy, great artist steal.

– Pablo Picasso

Inspiraation lähteiden löytäminen arjessa on ainakin itselläni jollain tapaa sisäänrakennettu tapa toimia. Inspiroivia asioita voi tulla vastaan koska tahansa ja mitä yllättävimmistä yhteyksistä. Ehkä se on jotain ajan saatossa kehittynyttä alitajuista herkkyyttä poimia juttuja sieltä täältä, innostua niistä ja yhdistellä asioita uudestaan. Inspiroituminen on yksityiskohtien huomioimista, tarkkailemista ja tilanteissa läsnä olemista.

Hyvät jutut talteen

Hyvät jutut kannattaa dokumentoida aina kun mahdollista. Nykyään joka paikassa mukana kulkeva puhelimen kamera on tässä korvaamaton apuväline. Ja jos kohde ei ole kuvattavissa, kannattaa se ikuistaa esim. piirtämällä tai kirjoittamalla. Joskus inspiraationlähde voi olla myös jokin mukaan otettava esine, kuten vaikkapa lehti tai epätavallisen kaunis luonnonkivi. Pikkuhiljaa näin kehittyy oma inspiraatiokirjasto, josta voi tarpeen tullen käydä etsimässä innoitusta.

 

10 asiaa, jotka minua inspiroivat työssäni

 

1. Kirjat

Olen aina lukenut paljon kaikenlaista. Erityisesti kauniisti taitetut ja upeilla kuvilla varustetut sisustuskirjat ovat työn kannalta inspiroivia. Mutta myös perinteinen kaunokirjallisuus toimii. Silloin visuaalinen maailma syntyy omassa päässä, ja siellä se onkin tosi tehokas. Myös monien lastenkirjojen kuvitukset ovat upean innostavia.

Sisustuskirjat

2. Lehdet

Lehtiä tulee luettua ja selailtua myös paljon ihan laidasta laitaan. Tällä hetkellä tilaan suoraan kotiin kanneetuna vain yhtä sisustuslehteä. Muutoin ostan irtonumeroita sen mukaan, mikä milloinkin sattuu kiinnostamaan. Kotimaisista sisustuslehdistä tämän hetken suosikkejani ovat Asun ja Deko, ulkomaisista Elle Decor Italia ja brittiläinen Livingetc.

Sisustuslehdet

3. Elokuvat ja tv-sarjat

Kiinnostavimpia sarjoja ja leffoja ovat ne, joissa lavastukseen, puvustukseen ja maskeeraukseen on todella satsattu, tunnelma on oikea ja ajankuva on rakennettu huolella. Tai sitten mielikuvitusta on käytetty rohkeasti luomaan aivan oma, ainutlaatuinen visuaalinen maailma. Hyviä tv-sarjoja ja elokuvia tyyli- ja sisustubongarille ovat esim. Mad Men, Downton Abbey, Hercule Poirot, The Great Gatsby, American Hustle, Sorjonen, Moulin Rouge! ja The Grand Budapest Hotel.

4. Blogit, some

Netti on ehtymätön aarreaitta ideoiden etsimiseen. Seurailen aktiivisesti blogeja, joiden aihepiiri voi vaihdella sisustuksesta ruokaan ja käsitöistä puhtaasti huumoriblogeihin. Tärkeintä on hyvin kirjoitettu teksti ja hyvät kuvat, jos blogin teema sitä edellyttää. Myös Instagramissa ja Facebookissa on seurannassa useita oman alani parissa työskentelevien tai muuten puuhastelevien tilejä.

5. Pinterest

Halusin nostaa Pinterestin erikseen esiin, vaikka se menisi hyvin myös edellisen some-otsikon alle. Pinterestistä on muodostunut minulle arvaamattoman hyödyllinen inspiraation lähde. Lähes aiheesta kuin aiheesta löytyy loputon tulva kuvia. Erittäin inspiroiva paikka!

Pinterest Design HiMa

6. Luonto

Kaunis luonto, upea maisema, luonnon omat värikartat, vuodenajat, auringonlaskut, eläimet, kasvit, kukat, kivet, puut, vesi… Mikä voisi olla inspiroivampaa ja niin helposti jokaisen meidän saavutettavissa? Varmin ja luultavasti myös edullisin inspiraation lähde.

Luonnon oma värikartta

7. Matkailu

Matkailu todellakin avartaa. Jokainen uusi maa, kaupunki ja kulttuuri tarjoaa vaikka millä mitalla nähtävää ja koettavaa, mistä on helppo hakea inspistä. Matkailusta inspiroituminen onnistuu myös jälkikäteen, jos muistot on tallennettu. Matkaan sijoitettu raha ei ole koskaan hukkaan heitettyä. Ja reissatahan voi myös kotimaassa!

Castelmola, Sisilia

8. Näyttelyt ja museot

Hyviä inspiraation lähteitä ovat myös taidenäyttelyt, galleriat ja museot. Näyttelyn ei aina tarvitse olla millään tavalla ”oman maun mukainen”, vaan välillä on hyvä haastaa itseään katselemaan jotain sellaistakin, mistä ei niin pidä. Aina siitä kuitenkin jotain ajatuksia herää. Itse hankin hiljattain Museokortin, jotta tulisi käytyä vielä aiempaa enemmän eri näyttelyissä.

Juutalaismuseo, Berliini

9. Musiikki, keikat

Musiikista saa monesti hyviä ideoita. Joku osuva biisi saattaa yhtäkkiä pullauttaa mieleen jonkun huippuidean. Monet musiikkivideot toimivat myös mahtavina visuaalisina inspiraation lähteinä. Myös hyvät live-keikat ovat monesti musiikin lisäksi visuaalista ilotulitusta ja ruokaa sielulle. Ikuisena Madonna-fanina en voi olla tässä kohtaa mainitsematta esimerkkinä Madonnan live-kiertueita sekä niiden koreografisesti ja visuaalisesti täydellistä tykitystä.

Madonna Rebel Heart Tour, Torino

10. Ihmiset

Ihmiset ovat inspiroivia, monesti tietämättään. Itse inspiroidun hyvistä ystävistä, oman alansa guruista, huipputyypeistä, rohkeista omalaatuisista hiihtäjistä, nerokkaasta huumorista ja kiinnostavista keskusteluista.


Inspiraatiota voi ammentaa todella paljon vaikka mistä muustakin, mutta päätän listani tällä kertaa tähän. Pääasia, että muistaa olla itse vastaanottavainen ja utelias. Huolettoman lapsenomainen suhtautuminen elämään olisi toisinaan hyvinkin paikallaan, koska lapsella ei ole vielä itsesensuuria. Lapsen mielikuvitusmaailmassa huomio ei kiinnity lopputulokseen, eikä sitä arvioida. Siihen kun itsekin pystyisi!

Kommentit

  • Anniina

    Hyvä postaus! Itse työskentelen vähemmän visuaalisuuden parissa, mutta samat vinkit käy laajemminkin luovaaan työhön. On jännä, miten välillä tuntuu että ideat vaan putkahtelevat mieleen ja välillä ei tule mitään. Se on kyky, mitä pitäisi enemmän kehittää ihan tietoisesti 🙂

     0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.