VALIKKO
1.8.2017 15:26

Löyly – yleinen sauna ja terassiravintola Helsingin Hernesaaressa

Hahaa! Tänä kesänä onnistuin vihdoin vierailemaan Löylyssä, reilu vuosi sen avaamisen jälkeen. Hulppean arkkitehtuurinsa ja ideologiansa ansiosta se on ollut niin sanotulla to do -listallani jo sen alkuvaiheesta lähtien.

Näyttelijä Jasper Pääkkösen ja kansanedustaja Antero Vartian luotsaama sauna- ja ravintolakompleksi Löyly on Avanto Arkkitehtien suunnittelema puurakennus Helsingin Hernesaaressa. Löylyn ideologia korostaa ekologisia ja eettisiä arvoja ja se onkin saanut ensimmäisenä suomalaisena ja toisena pohjoismaalaisena rakennuksena FSC-sertifikaatin. Eli kaikki puutavara tulee kestävästi hoidetuista metsistä.

Löylyn terassi

Löylyn puuverhoilua

Löylyn merinäköalat

Löylyssä riittää terassia

Savupiippu Löylyn katolla

Veistoksellista arkkitehtuuria

Puoliksi meren päälle pystytetty rakennus on arkkitehtuuriltaan kieltämättä erikoinen, hämmästyttävä ja kekseliäs. Siitä huolimatta, tai juuri siksi se istuu ympäristöönsä kuin rantakallio. Puinen ulkoverhous (lämpökäsitelty mänty) on merellisten säiden armoilla jo kuluneen vuoden aikana muuttanut väritystään harmaaksi, mikä on tietysti ollut alkuperäinen tarkoituskin. Kesäisin aurinkoisella säällä paikka on mitä mainioin auringonpalvontaan, sillä terassipinta-alaa todellakin riittää.

Löyly

Löyly portaat

Kolme erillistä saunatilaa

Löyly pitää sisällään kolme erillistä puulämmitteistä saunaa, joista on suora pääsy mereen uimaan. Savusauna on jo uusittu, koska se pääsi palamaan viime keväänä. Kaikki Löylyn saunat ovat yhteissaunoja, eli miehet ja naiset saunovat samassa saunassa uimapuvut päällä. Pukuhuoneet toki ovat erilliset. Itse en Löylyn saunoihin tällä reissulla tutustunut, mutta jos lauteille mielii, on hinta kahden tunnin löylyttelyistä 19 €/hlö.

Pehmeän minimalistinen sisustus

Joanna Laajisto Creative Studion luoma sisustus jatkaa hienosti Löylyn ulkokuoren luonnonmukaista linjaa. Ravintolatiloista on kaikkialta esteetön näkyvyys merelle. Erityismaininta on annettava näppärästi toimivalle unisex-wc:lle, joka taatusti vähentää niin kovin usein naistenvessaan väkisinkin muodostuvaa jonoa. Ainut havaitsemani ikävä puoli ravintolan sisustuksessa oli se, että se oli jo tässä ajassa päässyt melko huonoon kuntoon. Tahraa ja kulumaa oli kalusteiden verhoiluissa harmittavan paljon, joten olisi ehkä aiheellista tehdä kalusteille jo vähän tehokkaampaa puhdistusoperaatiota tai uudistusta.

Löylyn ravintolan takka

Satuimme osumaan Löylyyn sopivasti lounasaikaan, joten syömiseksihän se meni. Ruokalistalta löytyvä Jasperin kalakeitto valikoitui testiin. Varsin mallikas soppa olikin ja tietenkin lohi keitossa on kestävästi pyydettyä.

Jasperin kalakeitto

Suosittelen Löylyä lämpimästi yhdeksi käyntikohteeksi Helsingissä, jos et ole jo sinne aiemmin eksynyt. Takaan, että Löyly ei jätä ketään kylmäksi!

 

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.