VALIKKO
4.1.2018 18:17

Matkalaukunlainaajan joulu Madeiralla

Vietin vuoden 2017 joulun ensimmäistä kertaa elämässäni jossain muualla kuin Suomessa. Joulunalusviikko ja jouluaatto aurinkoisella Madeiralla osoittautui varsin virkistäväksi ja mieleenpainuvaksi valinnaksi. Paitsi että näin säästyi kaikelta ylimääräiseltä joulutohinalta, pääsi samalla myös nauttimaan kaivatusta valosta ja lämmöstä. Todella tervetullutta vaihtelua tähän kotimaan hartiat korvissa ja hampaat irvessä pimeässä ja kylmässä paahtamiseen.Madeiran ilmasto on miellyttävä ympäri vuoden, minkä takia se valikoitui matkakohteeksi juuri tähän vuodenaikaan. Kohtuullinen lentomatka ja hyvät kelit olivat ratkaisevia tekijöitä. Samalla tuli valloitettua myös uusi maa, sillä aikaisemmin ei ole tullut Portugalissa käytyä.

Madeiralla on huimia korkeuseroja ja jyrkkiä nousuja joka puolella, joten mikään huonojalkaisen ihannekohde se ei ole. Se ei myöskään ole beachillä viihtyvän kohde, sillä tuliperäisellä saarella on vain muutama laavahiekkainen tai pikkukivinen ranta. Eikä se ole mikään shoppailuparatiisikaan. Mutta jos huikaisevat maisemat, upea luonto, herkullinen ruoka ja ainutlaatuinen tunnelma kiehtovat, niin ehdottomasti kannattaa tutustua Madeiran antiin.

Seuraava kuvakavalkadi toivottavasti kertoo enemmän kuin ne kuuluisat tuhat sanaa, mitä kaikkia upeita elämyksiä koko lomaviikko Madeiralla oli täynnä.

Madeiran pääkaupunki Funchal

Teleferico do Funchal köysirata

Teleforico do Funchal köysirata kiikutti vartissa Funchalin keskustasta ylös Monten kylään. Näkymät ovat huikaisevat.

Madeirallahan kuuluu tietenkin maistella  Madeira-viiniä. Blandy’s viinikellarissa sitä on tarjolla kymmeniä eri vuosikertoja. Oma vuosikertani sattuikin olemaan niin erinomainen, että sitä löytyy vain yksityiskokoelmista. Vuoden -76 vuosikerta tuli sitten hörpättyä sen sijaan. Intensiivinen maku oli kyllä, olihan se jo ehtinyt reippaat 40 vuotta tekeytyä.

Funchalin vanhan kaupungin ovet ovat toinen toistaan upeammin maalattuja. Arvaatko minkä oven takana näistä on hammaslääkärin vastaanotto?

Christiano Ronaldo on Funchalista kotoisin ja paitsi että hänelle on pystytetty saarelle patsas ja oma CR7 -museo, on myös lentokenttä nimetty hänen mukaansa. Funchalin lentokenttä on muuten yksi maailman vaarallisimmista kentistä laskeutumiseen.

Funchalin kauppahallissa on tarjolla jos jonkinlaista hedelmää. Osaa ei edes tunnista, eikä mistään löydy suomenkielistä nimeä. Myyjät hallissa ovat erittäin päällekäyviä ja hinnat pilvissä. Tämä kannattaa pitää mielessä, jos sinne eksyy ihmettelemään.

Funchalin kauppahallista löytyy myös suuri kalahalli, josta voi ostaa takuulla tuoretta kalaa juuri niin ison pötkön kuin haluaa.

Kaupungin kukkatorilta löytyi monenmoista joulukasvia ja -kuusta kotien joulukoristeluun.

Osta joulutontulta vappupallo!

Levada do Risco ja Levada das 25 Fontes

Vihreyttä riittää! Lomaviikolle sattui osumaan ajankohtaan nähden ilmeisen poikkeuksellisen kirkas sää. Nämä vuoret ovat yleensä aivan sumun peitossa, eikä niitä näin hyvin pääse näkemään.

Rabacal sijaitsee 1300 metrin korkeudessa. Näistä maisemista alkoi noin 10 kilometrin levada-patikointi.

levada do risco

Madeiralla kulkee nykyisin yhteensä 2150 kilometriä levadoja. Levadat ovat vesikanavia, jotka kuljettavat vettä sateisilta vuoristoseuduilta alas etelä- ja kaakkoisosan kuivemmille alueille, jotka soveltuvat paremmin maanviljelyyn ja asutukseen. Niiden rakentaminen on aloitettu 1400-luvulla. (Wikipedia)

levada

Kirkkaan puhdas vesi kulkee koko ajan omassa uomassaan patikointireitin vieressä. Siellä täällä levadoissa uiskenteli myös rautuja.

Paitsi että vuoristossa ilman raikkauden ja puhtauden tuntee ihan omassa nenässä ja kehossa, näkyy se myös puissa kasvavan naavan määrässä.

Nämä levadan varrella kasvavat puut ovat ikivanhoja kanervia. Vähän toista kokoluokkaa kuin mihin on Suomessa totuttu. Ihan äkkiä ei suomalaista kanervaa voisi puuksi kutsua.

Risco waterfall

Vaikuttava Riscon vesiputous ryöppyää alas noin sadan metrin korkeudelta.

Hyvä muistutus, vaikka levada oli muutenkin todella siisti. Luonto kiittää fiksuja ihmisiä!

Levada-vaelluksen lopussa oli noin 800 m pitkä tunneli, jonka sisäänkäynti näyttää näinkin kutsuvalta. Mitähän nuo kaikki Neitsyt Marian patsaat, kukat ja kynttilät tuossa oikein tarkoittavat?

Pitkän ja pimeän tunnelin päästä löytyi onneksi valoa. Itse mahduin kulkemaan tunnelin läpi lähestulkoon suorana, mutta pidempi ihminen joutuu ajoittain kumartumaan, ettei lyö päätään. Sen vuoksi, ja myös yllättävien vesilammikoiden takia otsalamppu olisi ollut tunnelissa kova sana!

Funchalin joulumarkkinat

Joulun aatonaaton ilta on Madeiralla täyttä hulinaa. Paikalliset saapuvat koko perheen voimin Funchalin keskustan joulumarkkinoille tapaamaan tuttuja ja innokkaimmat viihtyvät siellä poncha-muki kourassa aina pikkutunneille saakka.

Madeiran erikoisuus on poncha, joka valmistetaan perinteisesti paikallisesta sokeriruokorommista, sitruunamehusta ja hunajasta. Muitakin makuja löytyy. Tässä kuvan versiossa poncha on maustettu passionhedelmällä. On muuten ihan tiukkaa kamaa!

Jouluvaloja on etelän malliin joka paikassa ja runsaasti.

Funchalin kaupungin rinteet on valaistu näyttävästi. Ja sirkuskin oli eksynyt kaupunkiin.

 

Ruoka oli hyvää! Merenelävät ovat Madeiralla erityisen herkullisia.

Lomaraportin loppukaneettina vielä auringonlasku kuvattuna oman hotellihuoneen parvekkeelta. Ei huono.

 

Kommentit

 • Nimetön Täti Kaija

  Tämä o n mukavaa,, ei ole tarvetta lähteä napamatkoille kun nuoremmat jaksaa paremmin reissata lämpimissä.Jaa a ja tämä osio jota olen ajatellut lämmöllä ,että torilta saisi suoraan puusta otettuja tuoreita kypsiä hedelmiä,,niin siitäkin tuska pieneni jos ne siellä yli hinnoitellaan,,,

   0
  • Marika

   No kiva jos tykkäät! 🙂 Juuri tuolla kauppahallissa oli lätkäisty oikein kunnon turistihinnat hedelmille. Normiruokakaupasta yms. löytyy halvalla.

    0
 • Birgitta Kemppainen

  Matkakuume nousi tätä lukiessa! Olisipa mielenkiintoista joskus viettää joulu vaihteeksi lämpimässä. 🙂

   0
  • Marika

   Sehän on pelkästään hyvää kuumetta!
   Kannattaa kyllä kokeilla joulun viettoa muilla mailla, jos siihen vain on tilaisuus. Antaa kivasti perspektiiviä!

    0
 • Nimetön Nimetön

  Hienoja matkakuvia ja hyvin kerrottu t.kaisa

   1
 • Nimetön Elina

  Hei,
  ensi jouluaattona olemme menossa tuonne. Muistatko miten siellä oli kaupat ja ravintolat auki tuolloin joulun aikaan. Hienolta näyttää maisemat, innolla odotan!

   1
  • Marika

   Kaupat ja ravintolan olivat ihan normaalisti auki. Me tosin lähdimme kotimatkalle joulupäivänä, joten siitä eteenpäin ei ole omaa kokemusta aukioloista. Luulisin kuitenkin, että moni paikka on auki, koska turisteja riittää. 🙂

    1
 • Johanna

  Moikka!
  Jouluaattona lähtö tuonne. Millaista vaatetta kannattaa pakata mukaan? Entä tarvitseeko aurinkorasvaa.

   0
  • Nimetön Nimetön

   Moikka!
   Päivällä oli parikymmentä astetta lämmintä, joten t-paidalla tarkeni ihan hyvin. Illalla voi olla kylmä, joten takkiakin tarvitsee. Hellevaatetta ei niinkään. Ja jos levadoille aioitte, niin korkealla vuoristossa voi olla tosi kylmä (myös lunta). Aurinkorasvaa tarvitsee, jos aikoo oikein ottamalla ottaa aurinkoa, mutta muuten ehkä ei.

   Mukavaa matkaa! 🙂

    0
   • Marika

    Ja se olin siis minä, joka tuossa kommentoi. 🙂

     0
    • Johanna

     Kiitos nopeasta vastauksesta. Eilen matkan varasin ja mitä enemmän kohteesta luen, sitä innostuneenpi olen.

      0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.