VALIKKO
23.2.2017 17:19

Mikä on parasta yksinyrittämisessä ja kotona työskentelyssä?

Kuten kaikessa elämään kuuluvassa yleensäkin, myös yksinyrittämisessä ja kotona työskentelyssä on hyviä ja huonoja puolia moneen lähtöön. Jotta homma olisi edes jollain lailla järkevää ja itselle perusteltavissa, on hyvien asioiden listan luonnollisesti oltava pitempi kuin huonojen. Keskitynkin seuraavassa vain kotona työskentelyn positiivisiin puoliin, joita olen kohta vuoden kestäneen yrittäjätaipaleeni aikana ilokseni havainnut. Ja näitä asioita todella arvostan!

KIIREETTÖMÄT AAMUT

En ole pätkääkään aamuihminen. Tykkään nukkua mahdollisimman pitkään ja herättyäni käynnistyn todella hitaasti. Tästä muodostuukin pienoinen ongelma, kun pitäisi olla aikaisin aamulla edes suhtkoht tunnistettavan näköisenä jossain ihmisten ilmoilla. Herään kyllä nykyisinkin yleensä seiskan pintaan, mutta aamujani helpottaa huomattavasti se, kun voin venyä ja vanua omaan tahtiini ja aloittaa työn tekemisen vaikka pelkät kalsarit jalassa ja tukka pystyssä.

Kun ei ole kiire lähteä mihinkään, ei ole myöskään tuskaisia vaate-/hius-/meikki- tai kenkäongelmia. Toki niitä on edelleen, mutta ilman paniikkia ja pelkoa myöhästymisestä. Minuuttiaikataulut ovat kauheita etenkin aamulla. Ennen, kun olin vielä normaalissa työsuhteessa, pidin vessassa järkyttävän kovalla äänellä tikittävää herätyskelloa, jotta näin koko ajan aamutoimieni aikana mitä kello on. Olin myös kehittänyt itselleni tarkan kyvyn pelkän kuulon perusteella arvioida kellonaika sen mukaan, mikä osuus aamu-tv:ssä oli menossa.

On aivan mahtavaa, kun ehtii mainiosti keittämään kahvit, aamupalan saa syödä rauhassa ja voi lukea myös lehden.

KESKEYTYKSETÖN TYÖSKENTELY

Ihana, oma rauha! Ja sanon tämän nyt yhtään sosiaalisia kontakteja väheksymättä.

Yksin ollessa eivät ylimääräiset keskeytykset tai kutsumattomat vieraat yllätä. Flow on helpompi pitää yllä ilman häiriötekijöitä. Myöskään työporukan kimppalounaat tai perjantain pullakahvit eivät satu töiden kannalta huonoon kohtaan. Itse päätän, mihin aikaan syön lounaan tai keittelen sumpit, jos keittelen.

VAPAUS TYÖAJOISSA

Voin aloittaa ja lopettaa työt milloin itse haluan, huomioon ottaen tietenkin aikataulut, deadlinet ja tapaamiset. Kesken päivän voi käydä vaikka lenkillä tai salilla, ja jatkaa sen jälkeen töiden parissa punnertamista. Jos paiskii parina päivänä pidempään duunia, voi mahdollisesti ottaa vähän vapaammin taas pari päivää. Lisäsin edelliseen lauseeseen sanan mahdollisesti, koska yrittäjän arki on voi olla toisinaan yllätyksellistä ja ennakoiminen vaikeaa. Joustavuus on erittäin hyödyllinen ominaisuus yrittäjälle. Kuin myös kyky itsenäiseen päätöksentekoon.

Myös lomat voin pitää itselleni parhaiten sopivana ajankohtana ilman kolmannen asteen neuvotteluja kaikkien mahdollisten ja mahdottomien osapuolien kanssa. Lomaileminen on myös ruuhkattomampaa ja huomattavasti edullisempaa lomasesonkien ulkopuolella.

TYÖMATKOIHIN EI KULU AIKAA, RAHAA JA ENERGIAA

Työmatkattomuus, kuinka ekologista! Ei saasteita, hiilijalanjälki pienenee ja autokin säästyy, kun jokapäiväisiä työmatkakilometrejä ei kerry. Tosin, vaikka kuljenkin nykyisin työmatkani ekologisesti kävellen, ei tätä noin kymmenen metrin matkaani sängynpohjalta kotitoimistolle ehkä aivan hyötyliikuntanakaan voi pitää.

TEHOKAS AJANKÄYTTÖ

Kun olen töissä, teen todellakin töitä. Aika ei kulu turhissa palavereissa istumiseen. Aikani ei myöskään kulu juoruamiseen sosiaalisten suhteiden ylläpitämiseen kahvitauoilla. On aivan oma asiani, miten paljon aikaa käytän kunkin työn tekemiseen parhaan ja toimivimman lopputuloksen aikaansaamiseksi. Tehokas ajankäyttö vaatii toki itsekuria ja töiden suunnittelua.

Ja ajoittain myös hitusen itseruoskintaa.

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.