VALIKKO
16.3.2017 18:43

Näyttelyvinkit Jyväskylän ytimessä: Kalevala Koruja ja taidetta Holvissa

Kalevalaista korutaidetta

Kalevala Korun juhlanäyttely ROHKEA. AJASSA. AITO. on parhaillaan esillä Jyväskylän kävelykadun varrella sijaitsevassa Suomen käsityön museossa. Kalevala Koru täyttää tänä vuonna 80 vuotta ja sen kunniaksi laajasti yrityksen toiminnasta ja tuotteista kertova juhlanäyttely kiertää Suomea koko vuoden ajan. Kevään ajan juhlanäyttely on parkkeerattu siis Jyväskylään.

Kalevala Koru juhlanäyttely

Kalevala Koru lienee kaikille suomalaisille enemmän tai vähemmän tuttu asia. Vaikea siltä on ainakin välttyä, niin yleisiä nämä korut ovat. Näyttelystä olikin hauska bongailla lukuisia niin omia ja kuin ystävien omistamia Kalevala Koruja.

Esillä olevien korujen määrä on valtava ja löysin joukosta myös useita aivan ennalta tuntemattomia kaunokaisia. Esimerkiksi muotoilija Paula Häiväojan suunnitteleman hopeasormuksen ”Muutoksen pyörteitä” ottaisin heti omaa sormeani koristamaan enemmän kuin mielelläni. Harmi vaan, että sitä on valmistettu ainoastaan 80 kappaleen erä vuonna 2009, joten taitaa jäädä tämä harvinaisuus vain kaukaiseksi haaveeksi.

Paula Häiväojan Kalevala Korulle 60-luvulla suunnittelema hopeasormus Muutoksen pyörteitä.

Näyttelyssä iski myös yllättävä tarve kaivella omista kätköistä vanhat rippi- ja ylioppilaslahjoiksi saadut pronssiset Kalevala Korut esiin ja ottaa ne taas aktiiviseen käyttöön pitkäksi venähtäneen hopeisen kauden jälkeen. Pronssiset korut ovatkin olleet itselläni jo parikymmentä vuotta unohduksissa, mutta nyt ne tuntuvat taas jotenkin ajankohtaisilta. Johtuu luultavasti siitä, että pronssin ja messingin sävyt ovat tällä hetkellä muutenkin pinnalla esimerkiksi sisustuksessa.

Nykyaikaista kuvataidetta

Lähes käsityömuseon vieressä, tien toisella puolella Kirkkopuiston reunalla sijaitsee Jyväskylän taidemuseo Holvi, jonka alagalleriassa on tällä hetkellä esillä nykymaalaritrio HAUTAMÄKI – HAVIA – SOMERVUORI -taidenäyttely. Innostuin Ilari Hautamäen värikylläisistä töistä jo aikaisemmin Helsingin taidemuseossa käydessäni ja oli varsin mukava yllätys löytää niitä täältä lisää.

Holvin puolella on esillä taidegraafikko Juho Karjalaisen näyttely. Karjalaisen sanotaan olevan suomalaisen sielunmaiseman tulkitsija. Taidegraafikon itsensä kehittämän syövytystekniikan jälki muistuttaa jollain tapaa vesivärimaalausta ja aikaansaadut sävyt ovat hyvin pehmeitä. Varsinkin tummansinisen sävyt ovat mielestäni erityisen hienoja.

Ilari Hautamäki

Juho Karjalainen

Käykää ihmeessä kurkkaamassa nämä! Keskeisen sijainnin vuoksi piipahtaminen ei liene vaikeaa vaikka shoppailureissun yhteydessä. Ja muistattehan, että perjantaisin näihin museoihin on aina vapaa pääsy!

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.