VALIKKO
17.5.2017 19:11

Totta vai tarua? Kumotaanpa pari sisustussuunnitteluun liittyvää uskomusta

Sisustussuunnittelu on aina kallista

Tarua. Sisustussuunnittelu tehdään aina asiakkaan budjetin mukaan. Kallis hintalappu ei ole mikään itsetarkoitus. Edullisillakin valinnoilla voi saada hienoa jälkeä aikaan. Esimerkiksi vanhan tuunaaminen ja kierrätysmateriaalien hyödyntäminen on monesti erittäin kustannustehokas vaihtoehto, kun vain löytyy hiukan mielikuvitusta ja kädentaitoja.

Kun budjetti on rajallinen, kannattaa esimerkiksi satsata kunnolla johonkin yhteen katseenvangitsijaan tai huippulaadukkaaseen tuotteeseen. Muu voi olla edullisempaa ”peruskamaa”. Toki kallistakin saa ja reilumpi budjetti mahdollistaa enemmän vaihtoehtoja, mutta kuten sanottu; hintataso määräytyy aina asiakkaan toiveiden mukaan.

Sisustussuunnittelijan ammattitaidon hyödyntäminen ei myöskään edellytä suurta kohdetta tai isoa muutosta. Kyse voi olla vain tunnin tai parin konsultaatiosta koskien jotain tiettyä sisustukseen liittyvää ongelmaa. Sisustussuunnittelija voi keksiä nopeastikin ratkaisun alati kalvavaan sisustusongelmaan, koska hän tutkii asiaa uusin silmin ja ymmärtää kokemuksensa ja tietotaitonsa kautta, mitä ongelman ratkaisemiseksi on mahdollista tehdä. Yksittäinen väri-, kaluste- tai tekstiilisuunnitelma voi jo olla aivan riittävä piristysruiske sisustukseen.

sisustusmateriaalit

Sisustussuunnittelijan pääasiallisia tehtäviä ovat asiakkaan kanssa kalusteliikkeissä pyöriminen, sohvatyynyjen valinta ja pöyhintä sekä kynttilöiden sytyttäminen

Tarua. Tai totta tietenkin osittain. Pääosin sisustussuunnittelijan työaika kuluu kyllä aivan muissa hommissa. Sisustussuunnittelijan arki on hyvin pitkälti esimerkiksi mittaamista, laskemista, ideointia, luonnostelua, tiedon hankintaa, työmaakäyntejä, kirjoittamista, tietokoneen ääressä istumista ja viestintää eri osapuolien kanssa.

Niin hauskaa kuin juuri oikean lampunvarjostimen sävyn valinta ja kukkien asetteleminen maljakkoon onkin, on tällainen hienosäätö loppujen lopuksi todella pieni osa kokonaisprojektia ja sijoittuu yleensä aivan loppuvaiheeseen, kun kaikki muu raaka työ on jo tehty.

sisustusluonnos

Kun lähdet parin päivän matkalle, palatessasi koko koti on remontoitu ja sisustettu uuteen uskoon

Tarua. Kiitos television sisustusohjelmien, joillakin on todella se käsitys, että remontointi ja sisustaminen hoituvat käden käänteessä kuin taikaiskusta. Ei kyllä hoidu.

Todellisuudessa pelkkä suunnittelu voi viedä viikkoja aikaa ja vaatii myös asiakkaan aktiivista osallistumista, jotta siitä saadaan asiakkaan toiveiden mukainen. Lisäksi mm. remonttireiskoilla, sähkäreillä, putkareilla jne. on omat aikataulunsa, kalusteilla ja materiaaleilla voi olla monien viikkojen toimitusajat, arvaamattomia yllätyksiä tulee yleensä remonteissa esiin aina ja jokin menee luultavasti muuten vaan pieleen.

Eli varaudu siihen, että remontin valmistuminen myöhästyy aina. Voi olla, että tämä on vähän pessimistinen ajattelutapa, mutta oman kokemukseni mukaan remontit eivät vaan syystä tai toisesta valmistu siinä ajassa, mitä alunperin on kaavailtu. Mutta kun tämän tiedostaa jo alkuun, voikin hyvässä lykyssä yllättyä lopulta iloisesti.

 

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.