VALIKKO
8.3.2018 15:09

Vuoden käsityötekniikka kirjonta on modernia ja radikaalia

Kirjonta elää uutta, upeaa tulemistaan yhdessä muiden käsityötrendien kanssa. Kirjonta voi olla harrastuksena rentouttavaa itsensä toteuttamista, jota ei tarvitse ottaa niin vakavasti. Kirjomalla voi vaikka uudistaa ja tuunata vaatteita, asusteita ja sisustustekstiilejä. Kirjotut kuviot ovat juuri nyt muodissa erittäin pinnalla. Välineurheilua kirjonta ei ole, sillä tarvitset yksinkertaisimmillaan vain neulan ja lankaa. Sakset on ehkä hyvä olla myös lähettyvillä.

kirjottu tyynyliina

Seiskaluokan käsityötunnilla kirjomani tyynyliina on nykyisin suorastaan liikuttava ilmestys.

Kirjonta on vuoden 2018 käsityötekniikka

Taitoliitto on valinnut vuoden 2018 käsityötekniikaksi kirjonnan. Kirjonta on yksi perinteisimpiä käsityötekniikoita, jossa kangas tai muu materiaali koristellaan langan avulla erilaisin kuvioin. Kirjonnat ovat olleet kautta aikain  kansantaidetta ja jokaisella kuvioilla on ollut oma tarkka merkityksensä.

Suomessa kirjontaa on harrastettu paljon varsinkin Karjalassa. Erityisesti karjalaisten ja saamelaisten kansallispuvut ovat upeasti kirjailtuja taidonnäytteitä. Aikoinaan kirjontaa on pidetty nimenomaan naisväelle sopivana puuhana, koska siinä yhdistyvät hyödyllisyys ja kauneus. 1800-luvulla koruompelu, kuten lakanoiden ja nenäliinojen taidokas nimikointi, kuului keski- ja yläluokan naisten arkeen. Tosin kirjailija Minna Canth arveli myös, että naisista saattaisi olla muuhunkin kuin kirjomaan.

Kirjominen on monelle lapsuudesta tuttua

Kirjontaa voi toteuttaa monin erilaisin menetelmin ja erilaisia pistomallejakin on olemassa useita. Tutuimpia ja melko yksinkertaisesti toteutettavia taitavat olla ristipistotyöt. Itsekin olen ristipistotöitä jonkun verran tehnyt ja kieltämättä kuvion muodostumisessa, värien vaihtelussa ja ohjeen tarkassa seuraamisessa on jotain kovin koukuttavaa. Jokainen peruskoulun käynyt on melko suurella todennäköisyydellä pistellyt joskus vohvelikankaaseen kuvioita, joten jollain lailla tuttua kirjominen on hyvinkin monelle.

Hyvä esimerkki rennosta suhtautumisesta tähän perinteiseen käsityötekniikkaan on Radikaalit ristipistot -ryhmä Facebookissa, minkä ”oispa kaljaa” ja ”sori siitä” huoneentauluhenkiset ristipistotyöt jaksavat riemastuttaa. Ja inspiroivat myös siinä määrin, että pakko on varmaan jossain välissä itsekin ikuistaa kirjomalla joitain omakohtaisia, elämää suurempia lausahduksia kankaalle. Mikäs sen persoonallisempi sisustuselementti!

Memento-näyttely Suomen käsityön museossa

Yksi kirjonnan näkyvämpiä uudistajia Suomessa on ollut tekstiilitaiteilija Ulla Pohjola. Moniin eri materiaaleihin kirjotut pistot ja luonnonmateriaalit tuovat hienostuneesti taiteilijan sisäisen maailman näkyväksi. Pohjolan ja Kaija Poijulan töitä on parhaillaan esillä Jyväskylässä Suomen käsityön museon Memento-näyttelyssä, joka on avoinna 15.4.2018 saakka. Käy ihmeessä katsastamassa, jos ehdit. Museo on kätevästi saavutettavissa kävelykadulta keskeltä keskustaa.

ulla pohjola kirjottu lintu

Ulla Pohjola

Ulla Pohjola Memento

Ulla Pohjola

ulla pohjola kirjottu tikka

Ulla Pohjola

Kaija Poijula

Kaija Poijula

Kaija Poijula

Kaija Poijula

Kommentit

 • Sukat hukassa

  Tää on kyl sellainen taito minkä aion opetella tänä vuonna! oisin opetellut jo ilman sitä vuoden teemaakin mutta osuipa kuitenkin hyväksi motivaattoriksi 😉

   0
  • Marika

   Kirjonta on onneksi ihanan vapaasti sovellettava tekniikka. Pääset takuulla nopeasti jyvälle!

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.