VALIKKO

Hoitaja bloggaa

19.1.2019 23:27

Tositarina – Hoitajan rankka työarki

”Joskus on hyvä olla hiljaa, mutta suurempaa rakkautta on taistella oikeiden arvojen puolesta” H. Hautamäki

 

Pitkästä aikaa. Inspiraatio, terveys ja mielihalut eivät ole saaneet aikaiseksi kirjoittamaan edes yhtä ainutta lausetta. Jännä vaikka kirjoittaminen on ollut aina henkireikä, pelastus. Kun menettää lähes kaiken, niin mikään ei ole enää itsestäänselvyys. Inho epäoikeudenmukaisuutta vastaan sai minut jälleen kirjoittamaan ja muistelemaan menneitä.

Olen aina rakastanut tositarinoita ja elämänkertoja. Kuuntelen juuri Aki Hintsan Voittajan anatomia -kirjaa. Suosittelen lämpimästi jokaiselle kyseistä kirjaa. Olen aina arvostanut ja kunnioittanut Hintsan elämänmyönteistä filosofiaa, rautaista ammattitaitoa, oikeudenmukaista asennetta ja rauhallista olemusta. Valitettavasti Hintsa on edesmennyt, mutta siitä huolimatta monen meistä tulisi ottaa hänestä oppia.

”Pidä tätä ohjenuoranasi: Älä koskaan pöyhkeile nöyrien edessä, älä koskaan nöyristele pöyhkeiden edessä.” – Paulo Coelho

Haluisin kertoa teille tositarinan hoitoalasta. Olen elämäni aikana nähnyt monenlaisia työpaikkoja, hyviä sekä huonoja. Yksi työpaikka on tarinaltaan ylitse muiden.

Leikitään ajatuksella, että menet intoa ja odotuksia täynnä uuteen työpaikkaan. Jos tässä aliarvostetussa ammatissaan voi koskaan enää olla innostunut ja positiivinen. Työpaikalla sinut otetaan lämpimästi vastaan. Suurin osa työkavereistasi ja asiakkaista arvostavat sekä pitävät sinusta. Se auttaa jaksamaan myös huonoina päivinä. Menee kuukausia, ennen kuin huomaat, ettei kaikki olekaan kuin sadussa. Kallis firma mainostaa arvostavansa ja olevansa jokaisen ihmisarvon puolella. Valitettavasti totuus on joskus toisin, varsinkin kun kyseessä ovat raha ja maine.

Firmassa esimiehinä toimivat henkilöt, joiden elämäntehtävänä on poistaa tieltään kaikki alaiset, jotka eivät syystä tai toisesta miellytä. Tähän ei tarvitse järkevää tai pätevää syytä, vaan kaikki ”epämiellyttävät” työntekijät halutaan pois. Työntekijöitä myös muistutetaan ja pelotellaan, ettei firmasta saa koskaan mainita julkisuudessa negatiivisesti. Ei edes silloin, kun kokee tulleensa kohdelluksi epäoikeudenmukaisesti. Jopa työpaikkakiusaaminen painetaan villaisella, koska parhaiten ongelmat hoidetaan lakaisemalla ne maton alle. Ongelmia ei ole, koska ne piilotetaan. Sen vuoksi firman maine pysyy edelleen julkisuudessa hyvänä, vaikka hoitajat tietävät totuuden.

Jossain vaiheessa esimiehet tai esimies vaihtuvat vielä pahempaan tapaukseen. Siihen suureen ylijumalaan, jonka elämäntehtävänä on hajottaa ja hallita. Jonka edessä on nöyryttävä tai sinut ajetaan nöyryyttäen ulos.

Lopulta töihin ilmestyy sisäpiiri, jonne kuuluvat esimiesten tai esimiehen lisäksi parhaimmat alaiset. Parhaimmat alaiset ovat niitä, joille annetaan helpoimmat listat, parhaimmat lomat, helpommin vapaapäiviä ja muut sisäpiirin etuoikeudet.

Tunnelma kiristyy. Tulee poissaoloja, sairauslomia ja kyräilyä työpaikoilla. Ystävämme Facebook ilmoittaa muun muassa mitä parhaimmisto tekee sairauslomallaan tai ketkä ovat pomojen lähimpiä ystäviä. Esimies/esimiehet voivat tehdä mitä haluavat, koska heihin ei päde samat säännöt tai laki kuin alaisiin. Monesta esimiehen tekemästä virheestä alainen olisi jo saanut potkut.

Jossain kohtaan sisäpiirin ulkopuolisilla pinna palaa. Kun ilmoitat ja”keskustelet” asioista, niin sinut tyrmätään. Keskustelut sitaatteihin, koska todellisuudessa sinulle sanellaan miten sinun tulisi ajatella asioista tai kuinka sinä olet tyhmä, etkä ymmärrä miten ylimielinen hierarkia toimii. Lopulta sinun annetaan ymmärtää kuinka surkea sekä arvoton sinä olet kalliille ja hyvämaineiselle firmalle. Niin kauan olit turvassa, kun katselit epäoikeudenmukaisuutta laput silmillä. Totuus, kohtuus ja oikeudenmukaisuus eivät kuuluneet ainakaan tälle firmalle.

Yhtäkkiä sinä olet syyllinen työpaikan huonoon ilmapiiriin. Sinun syytäsi, kun et ymmärrä firmasi hierarkiaan. Hieno, kallis ja hyvämainen firma, jonka oikeudenmukaisuuteen olet luottanut, vetää lopulta maton jalkojesi alta. Sinun ahdistetaan nurkkaan, eikä ole muuta vaihtoehtoa kuin lähteä. Sillä aikaa sisäpiiri on kuullut ja nähnyt kuka on laverrellut sekä kertonut totuuksia työpaikasta. Niin ei saa tehdä tässä hierarkiassa. Tällöin sisäpiirin silmissä sinusta tulee roska, jolle voi huutaa, mustamaalata, kiusata ja puhua pahaa selän takana. Hetkessä minusta tehtiin silmätikku ja syypää kaikkeen. Eikö tangoon enää tarvita kahta? Eikö kenelläkään tullut mieleen vilkaista peiliin ja miettiä, että mitä itse on tehnyt väärin? Minä olen tehnyt väärin moniakin asioita, mutta en mitään sellaista, että olisin ansainnut niin rumaa kohtelua.

Edellä mainittu kertomus on tyypillistä hoitoalaa. Ei riitä, että olet hyvä ja ammattitaitoinen hoitaja, vaan sinun on myös osattava olla kiero, omahyväinen ja pomojen suosikki. Hurjaa, eikö?

”Elämässä on hetkiä, jolloin ainoa vaihtoehto on menettää tilanteen” – Paulo Coelho

Haluaisitko sinä olla eläkeikään saakka alalla, jossa todellisuudessa rivityöntekijän arvo on heikko, melkeinpä mitätön? Haluatko olla alalla, jossa sinut väistämättä ajetaan loppuun tavalla tai toisella? Minä en halua, en pysty siihen.

Pitkään syytin itseäni heikoksi. Olen ollut ja olen vieläkin vihainen sekä katkerakin. Kaikista eniten maailmassa vihaan epäoikeudenmukaisuutta. En arvosta ihmisiä, joilla ei ole käytöstapoja ja selkärankaa toimia oikeudenmukaisesti. En arvosta ihmisiä, jotka valehtelevat ja puhuvat puhdasta paskaa selän takana. En arvosta ihmisiä, jotka antavat tittelin määrittää ihmisarvon. Niille ihmisille minulla ei ole käyttöä.

En suosittele kenelläkään jäädä vihaan ja katkeruuteen. Minä jäin, jälki on pahaa. Silloin ne kiusaajat voittavat, sinä häviät. Jonain päivänä annan anteeksi myös heille, jotka ovat työmaailmassa kohdelleet huonosti. Ikinä en unohda, eikä minulla ole enää koskaan heille mitään sanottavaa. Kallis ja hyvämaineinen firma saa vielä huonoakin julkisuutta. Väistämättä joku ulosajetusta avaa suunsa. Silloin toivon mukaan kalliit lakimiehet ovat valmiina. Jokainen ihminen ansaitsee kuulla totuuden. Jokainen ihmisarvo on arvokas.

Lopuksi haluaisin sanoa niille, jotka tuntevat piston sydämessään – Aina voi muuttua, aina voi pyytää anteeksi ja aina voi valita paremman tien. On sinusta itsestä kiinni, että mikä on tiesi.

Minulta vietiin paljon, osaksi omaa syytäni. Joitakin asioita yksikään ei voi minulta viedä – oikeudenmukaisuutta, uskoa sekä vapautta. Mitä enemmän ihmiset puhuvat avoimemmin ja ääneen, sitä enemmän me saamme maailmasta oikeudenmukaisemman.

Ei ole tehtäväni määrittää kenenkään tuomiota, mutta sen tiedän, että jokainen joutuu vielä elämässään polvilleen. Myös hekin, jotka kohtelevat toisia ihmisiä väärin.

Toivottavasti ensi kerralla kirjoittamiseen ei mene näin kauan ja aihekin on positiivisempi 😉Kaikella rakkaudella

Heidi & Hertta

 

Kommentit

  • Nimetön

    Näin on aina ollut ja tulee valitettavasti myös olemaan. Vaikea keksiä mikä siihen auttaisi. Joitakin ikäviäkin asioita on joutunut hyväksymään ja niitä kohtaa jatkuvasti. On ollut pakko ummistaa silmänsä – vähemmällä pääsee – ja toivoa, että joskus asiat muuttuu. Hintaan kirja luettu

     0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.