VALIKKO

Hoitaja bloggaa

9.7.2018 04:31

Voiko uupunut hoitaja toipua?

Yöhoitajana ei aina jaksa näyttää edes ihmiseltä 😉

 

Vuosi 2011 on tietyllä tavalla yksi elämäni käännekohdista. Opiskelin lähihoitajaksi, olin täyspäiväinen hoitaja ja samalla yksityiselämässäni kuohui. Silloin ensimmäisen kerran törmäsin kiviseinään. Diagnooseina lopulta uupumus ja keskivaikea masennus.

Miten näin pääsi käymään? Enhän minä voinut sairastua? Olin ollut aina iloinen, positiivinen, nauravainen ja hullutteleva. Olin siihen asti tehnyt aina kaiken täysillä. Monta rautaa tulessa, eikä tahti hidastunut. Mitä enemmän tein asioita yhtä aikaa – sitä paremmaksi ihmiseksi koin itseni. Olen ollut aina se olkapää, johon nojattiin ja johon luotettiin. Yksinkertaisesti minulla ei ollut varaa särkyä, mutta lopulta kaikki paine oli liikaa ja murruin.

Kieltäydyin ehdottomasti kaikesta lääkehoidosta. Sitä yleensä ensimmäisenä lääkärit kehoittavat, suosittelevat ja myyvät. Ainut mihin suostuin, oli unilääke, koska ihmisen täytyy nukkua. Myös tehokkaan ihmisen. Kävin kyllä terapiassa, mutta muuten parantelin itseäni kirjoittamalla päiväkirjaa, viettämällä aikaa ystävien ja läheisten kanssa. Ja itkemällä yksin. Ne olivat minun keinoni päästä eteenpäin.

Tuon koettelemuksen jälkeen olen vahvempi kuin koskaan, mutta en ole päässyt yli väsymyksestä. Masennus ja väsymys nostavat päätään aika ajoin uudestaan. Erityisesti silloin, kun olen valtavan paineen alla tai elämässä on liikaa häiriötekijöitä. Tai en vaan saa ja löydä nautintoa mistään.

Väsymyksen ja jopa vihantunne on lamaannuttava, joka johtaa ärtymykseen ja kateuteen. Haluaisit vain nukkua, mutta toisaalta haluat tuhota kaiken, joka edessäsi on. Masentuneena ja vihaisena olen tehnyt valtavia virheitä, joiden selvittely vie vuosia. Silti uskon ja tiedän, että elämässäni on edessä paljon hyviä asioita.

Kaikki eivät aina ymmärrä tai halua ymmärtää, että mitä uupunut ja masentunut ihminen käy lävitse. Mikään ei ole tappavampaa kuin se, että masentunutta ihmistä vähätellään, ”pakko piristetään” ja kehoitetaan ottamaan niskasta kiinni. Jos se olisi noin helppoa, silloin maailmassa ei olisi yhtään onnetonta ihmistä.

Viisautta kutsutaan joskus sydämen tiedoksi. Tällä tarkoitetaan sitä, että rakkaus – passioista korkein – valaisee järkemme palvelemaan rakkaitamme paremmin.— Alexandre Havard

Millä tavalla konkreettisesti masennus ja uupumus näkyi omassa elämässäni? Hassua oli se, että pystyin piilottamaan ja pystyn piilottamaan sairauden tai huonon ajanjakson. Nauran, hassuttelen ja pyrin olemaan positiivinen, mutta sisältä olen musta. Kotona kukaan ei näe sitä, että kuinka huonosti ja epäterveellisesti syön tai kuinka välillä itken tyynyäni vasten, toivoen ettei huomenna enää tarvitse herätä. Olen mestari piiloutumaan. Huonoina aikoina koti oli epäsiisti, söin epäterveellisesti, hoidin huonosti hygienian ja mielessäni pyöri vain synkkiä ajatuksia.

Olen ollut ylisuorittaja. Olen tehnyt tuhat asiaa yhtä aikaa. En voi vieläkään sietää epäjärjestystä, laiskoja ja ylimielisiä ihmisiä. Masennukseen sairastuminen johtuu aina jostain. Oli syynä elämässä tapahtuneet ikävät asiat tai ”vain geeni/taipumus masennukseen”.

Omalla kohdalla masennus tapahtui jo ala- ja yläasteella, jolloin olin yksi koulun epäsuosituimmista tytöistä. Kiusaaminen mursi sisimpäni. Mitä muutakaan voi odottaa kuin kiusaamista, jos olet lihava, silmälasipäinen, isohampainen, kömpelö, helposti ihastuva ja köyhä tyttö? Ja vieläpä perheesi on monella tapaa koko kylän naurunaihe. Ei ole helppo kasvattaa vahvaa itsetuntoa ja nousta häviäjästä voittajaksi.

Tuota vihaa ja inhoa olen kantanut mukanani koko ikäni. Olen aina pyrkinyt todistamaan kuinka hyvä ja loistava tyyppi olen, vaikka ei olisi tarvinnut. En ole kenellekään tilivelvollinen tai velkaa. Lopulta täydellisyyden tavoittelu sairastutti minut. Pitkän aikaa minusta oli jäljellä vain kuori, joka hymyili tekopyhää hymyään. Kuori oli niin kova, ettei se päästänyt ketään lähelleen.

 

Kun me todella tiedämme, että elämä on vaikeaa — todella ymmärrämme ja hyväksymme sen — niin elämä ei enää olekaan vaikeaa.— Psykiatri M. Scott Peck, Rakkauden psykologia

 

Sairastuminen teki minusta paremman ihmisen ja hoitajan. Se toi mukanaan inhimillisyyttä ja ymmärrystä toisia ihmisiä kohtaan. En edelleenkään osaa näyttää rakkautta, enkä puhua aidoista tunteistani helposti. Kaikesta huolimatta olen oppinut puhumaan ongelmistani. Ja luottamaan ihmisiin.

Välillä tunnen vieläkin vihaa, katkeruutta ja kostoa niitä ihmisiä kohtaan, jotka ovat tavalla tai toisella satuttaneet. Halveksin ihmisiä, jotka valehtelevat, satuttavat ja ylimielisyyttään pyrkivät olemaan muiden yläpuolella. En vain kykene arvostamaan tai pitämään sellaisista ihmisistä.

Taistelen edelleen väsymystä vastaan, mutta olen oppinut hidastamaan vauhtiani. Opiskelen ja työskentelen edelleen täyspäiväisesti, mutta opiskelu tapahtuu omassa tahdissa. Tunnen usein syyllisyyttä ja huonoa omaatuntoa, kun en jaksa aina tehdä kaikkea täysillä tai tavata ystäviäni niin usein kuin haluaisin. Voimavarani ovat rajalliset.

Iloa elämääni on tuonut Hertta, joka vaatii lenkille silloin, kun en jaksaisi 😉 Seuraava etappi on saada ruokavalio kuntoon ja lisäksi lisätä monipuolisempaa liikuntaa. Mutta teen kaiken omalla aikataulullani ja omilla ehdoillani.

Koen ettei masennuksesta ja uupumuksesta koskaan toivu täysin. Siihen sairastuva ihminen muuttuu väkisten. Arvot ja käyttäytymismallit muuttuvat. Pyrin olemaan aito ja rehellinen muille sekä itselleni. Tunteita saa ja pitää näyttää. Itselle pitää antaa armoa ja anteeksi.

Ehkä kaikista eniten haluaisin tällä kirjoituksella kertoa siitä, että elämän karikoista voi lopulta selvitä. Uupunut hoitaja ei toivu kokonaan, mutta hänestä voi tulla parempi ja aidompi hoitaja. En silti suosittele sairastumaan masennukseen, vaan opettelemaan tuntemaan omat rajansa.

 

Hertta hirmuinen näyttää helpommin tunteensa kuin omistajansa!

 

Kaikella rakkaudella 

Heidi & Hertta

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.