VALIKKO
6.10.2019 11:22

Mitä tapoja on olemassa ilmastonmuutoksen estämiseksi?

Tämä on ilmastoblogini ensimmäinen blogipostaus Stoorissa, jippii! Tämän uudistuksen myötä Severijuhanin ilmastoblogi on nyt nimeltään: Ilmaston asialla.  Mutta ei hätää, Stoorin upea tiimi sai siirrettyä vanhat blogipostaukseni tähän uuteen alustaan, jotta teillä olisi parempi mahdollisuus päästä tutustumaan sisältööni. Kirjoitan blogiini asioita ilmastonmuutoksesta ja ympäristöstä – tavoitteena minulla on saada enemmän ihmisiä mukaan ilmastonmuutoksen vastaiselle taistelulle. Vihreää tulevaisuutta ei saavuteta sanoilla, vaan teoilla. 

Usein väitetään, että henkilökohtaisella hiilijalanjäljen leikkauksella on vain pientä merkitystä, mutta tämä ei pidä paikkaansa. Henkilökohtaisilla muutoksilla pystyt kertomaan ympäristön hätätilanteesta, vaikuttaa politiikkaan ja innostaa muita ihmisiä mukaan ilmastonmuutoksen vastaiselle taistelulle, jolloin vaikutus on suurempi.

Yksi ihminen voi tehdä muutoksen, mutta yhdessä voimme tehdä liikkeen.  Nyt kerron teille tapoja, joilla ilmastonmuutos saadaan hallintaan!


1. Puhu enemmän ilmastonmuutoksesta.
Ilmastonmuutos on tärkeä asia, johon on puututtava välittömästi. Suurin osa meistä on vastahakoisia puhumaan ilmastonmuutoksesta ystäville ja perheelle, koska ilmastonmuutokseen voi liittyä vaikeita tunteita. Silti ilmastonmuutoksen ratkaiseminen vaatii meitä kaikkia työskentelemään yhdessä, emmekä voi tehdä sitä ilman, että emme kommunikoisi muiden kanssa. Aloita kysymällä läheiseltä ihmiseltä, miten ilmastonmuutos on vaikuttanut heihin. Kuuntele heidän ajatuksiaan ja jaa sitten oma ajatuksesi.


2. Vähennä  lentämistä ja autoilua. Liikenteen suurin päästölähde on lentokoneet, jonka jälkeen tulee autot. Jos lennät paljon, se on todennäköisesti sinun suurin osa hiilijalanjäljestäsi. Olen ehdottanut, että lentomatkustajille pitäisi saada nopealla aikataululla hiilimaksu hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi ja ilmastokriisin torjumiseksi. En voi ymmärtää ihmisiä, jotka lentävät Suomen sisäisiä lentoja, koska meillä suomalaisilla on käytössä erinomainen rautatieliikenne. Omasta mielestäni Suomen sisäiset lennot voitaisiin kieltää, koska niistä on vain haittaa ilmastolle. Ulkomaan matkustamiseen on olemassa myös muitakin ratkaisuja, mutta niitä ei vain markkinoida, koska ihmiset ovat tottuneet ”helppoon matkustamiseen”. Olisi hienoa jos junaliikennettä alettaisiin markkinoimaan enemmän, koska Euroopassa on myös hyvä rautatieliikenne.

Voiko sähköpyörä olla ratkaisu liikkumiseen?

Autosi päästöjen vähentämiseksi kokeile kävelyä, pyöräilyä tai julkista liikennettä. Minulla oli mahdollisuus saada auto 18-vuotiaana, mutta päätin käyttää rahat sähköpyörään ja kulkea sillä mahdollisimman paljon matkoja ekologisesti. Täältä kotoa ei ole pitkä matka keskustaan, jonka takia sähköpyörän ostaminen oli minulle helppo valinta. Ymmärrän, että maaseudulla asuvat ihmiset ei ihan heti ole vaihtamassa autoa sähköpyörään. Myönnän, että välillä joudun olemaan auton kyydissä, mutta minulle tulee hyvä mieli siitä, että voin silloin tällöin kulkea ympäristöystävällisesti. Olen myös alkanut kompensoimaan omia päästöjäni, jotka tulevat autoilusta!
Omasta mielestäni autoilua ei tarvitse kieltää kokonaan vielä tässä vaiheessa jos aletaan tekemään muutoksia tienopeuksiin. Mitä hitaammin auto kulkee, sitä vähemmän polttoainetta kuluu. Fossiilisten polttoaineiden polttaminen on suurimpia syitä, jonka takia ollaan tässä tilanteessa, eli miettimässä ratkaisuja maapallon lämpenemistä vastaan.

 


3. Kahden lapsen politiikka. Nykyään maailmassa asuu arviolta 7,7 miljardia ihmistä. YK ennustaa, että määrä kasvaa yhdeksään miljardiin vuoteen 2050 mennessä. YK:n ympäristöohjelman mukaan keskimääräisen ihmisen ylläpitämiseen tarvitaan 54 hehtaaria – ruokaa, vaatteita ja muita maapallolta louhittuja resursseja. Tämän takia väestönkasvun jatkaminen vaikuttaa kestämättömältä. Omasta mielestäni maissa, joissa on liian korkea syntyvyys niin sitä täytyisi rajoittaa kansainvälisillä sopimuksilla. On huomattu syntyvyyden laskua hallituksen asettamista rajoituksista joissakin kehitysmaissa, joissa on annettu rajoitus pariskunnan lasten määrälle. Suomi taas on sellaisessa tilanteessa, että meidän pitäisi nostaa syntyvyyttä.

”Puolessa maailman maista hedelmällisyysluku on niin alhainen, ettei väestö uusiudu, jotta väestö uusiutuisi hedelmällisyysluvun pitäisi olla yli 2,1
Tällä hetkellä syntyvyys on korkeaa kehitysmaissa, kuten Nigeriassa, jossa hedelmällisyysluku on 7,1, kun taas Suomessa hedelmällisyysluku oli 1,49 vuonna 2017”.

Lainaus poimittu blogipostauksestani: syntyvyys laskee vähäisten ilmastotoimien takia

Tutkijoille on edelleen epäselvää, kuinka monta ihmistä maapallo pystyy ylläpitämään, mutta on selvää, että enemmän ihmisiä tarkoittaa enemmän kasvihuonekaasupäästöjä.4.
Kiinnitä huomiota ruokavalioon. Tärkeintä on varmistaa, että syöt kaiken, mitä olet ostanut. YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön mukaan ruokajäte muodostaa kahdeksan prosenttia kasvihuonepäästöistä.  Myös yksi parhaimmista tavoista pienentää omaa hiilijalanjälkeä on suosia kausiruokia. Kausiruoalla tarkoitetaan raaka-aineita, jotka ovat juuri nyt parhaimmillaan lähellämme. Kausiruoat ovat yleensä kohtuuhintaisia ja meheviä, joten niiden suosiminen kannattaa!

Muualla maailmalla vältetään naudan- ja lampaanlihaa, mutta onko Suomessa tilanne yhtä paha?

Internetissä väitetään usein, että lihansyönti on haitallista ilmastolle, mutta todellisuudessa Suomessa esim. nautakarjatalouden ympäristöhaitat ovat globaalissa vähäiset. Suomalaisella nautakarjataloudella ei ole tekemistä sademetsien raivaamiseen, koska Suomessa naudoille syötetään nurmea, jota täydennetään rehuviljalla ja soijattomilla valkuaisrehuilla (lähde IS.FI). On totta, että naudanliha saastuttaa enemmän, kuin kasvikset, koska ilmastoa kuormittaa naudanlihan tuotanto, sillä eläimen luontaisessa ruuansulatuksessa syntyy paljon metaania, joka on kasvihuonekaasu. Jos et pysty siirtymään kasvisruokavalioon, sinun ei tarvitse syyllistää itseäsi ilmaston pilaamisesta jos suosit suomalaista lihaa. Yleisen suosituksen mukaan punaisen lihan syöminen ainoastaan kerran viikossa on hyvä asia ilmaston kannalta.


5. Vaihda vihreään energiaan. Sinun kannattaa ottaa yhteyttä sähkötoimittajaasi saadaksesi lisätietoa käytettävissä olevista ”vihreän energian” vaihtoehdoista, joiden hiilidioksidipäästöt ovat vähäisiä.

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.