VALIKKO
26.9.2019 21:14

Syntyvyys laskee vähäisten ilmastotoimien takia

Tutkimuksien mukaan maapallon lämpeneminen ylittää kriittisen 1,5 asteen rajan jo vuosina 2030-2052. Lämpeneminen saadaan pysäytettyä jos saadaan aikaiseksi ennennäkemättömiä muutoksia maankäytössä, energiassa, teollisuudessa, rakennuksissa ja liikenteessä. Minun toivomukset ovat: enemmän yksilötason hiilijalanjäljen pienentämistä, fossiilisten polttoaineiden polttamisen lopettamista, enemmän luonnollisia ilmastotoimia ja omavaraistaloutta.

Valitettavasti ilmastonmuutosta ei saada enää pysäytettyä kokonaan, mutta vaikutukset ovat pienempiä jos saadaan lämpötila pysäytettyä alle 1,5 asteeseen. Esimerkiksi merenpinta nousisi vuoteen 2100 mennessä 10 senttiä vähemmän, kuin kahden asteen lämpenemisessä. Jos maapallon lämpenemistä ei saada pysäytettyä, tulemme näkemään ennätyksellisen paljon eläinten massasukupuuttoja – silloin on vain ajankysymys, että kauan ihmiset pystyvät elämään vaikeissa olosuhteissa? Väestönmäärän kasvu ja vähenevät resurssit pistävät meidät väkisin taistelemaan siitä, mitä on jäljellä.

Syntyvyys tulee laskemaan niin kauan, kun ei ole riittäviä ilmastotoimia, joilla luoda toiveita tulevasta. Puolessa maailman maista hedelmällisyysluku on niin alhainen, ettei väestö uusiudu, jotta väestö uusiutuisi hedelmällisyysluvun pitäisi olla yli 2,1
Tällä hetkellä syntyvyys on korkeaa kehitysmaissa, kuten Nigeriassa, jossa hedelmällisyysluku on 7,1, kun taas Suomessa hedelmällisyysluku oli 1,49 vuonna 2017.

Miksi kukaan haluaisi synnyttää lapsen maailmaan, jossa hän joutuisi kohtaamaan pelkkää pelkoa tulevasta? Tuskin kukaan haluaa oman lapsen näkevän maailman, jossa on tulevaisuudessa entistä enemmän: nälänhätää, kuolemaa, väestötiheyden kasvua, kuumuutta, ilmastopakolaisuutta, vesipulaa, ahdistuneisuutta ja paljon muuta.

Tiede on kertonut jo vuosikymmenien ajan, että ilmastonmuutos on tapahtumassa ja maailmanjohtajat ovat pitkään luvanneet tehdä asialle jotain. Mitään tuloksia ei ole syntynyt kaikista lupauksista huolimatta. Itse asiassa hiilidioksidin määrä on noussut ilmakehässä viime vuosien aikana. Muistakaa, että emme ole tyhmiä, me kyllä muistamme nämä kaikki rikkoutuneet lupauksenne nyt ja tulevaisuudessa. Jokaisella päätöksellä on nyt suuri merkitys – haluatteko olla pelastajia vai pettureita? Päätös on teidän!

Ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa puhutaan jatkuvasti rahasta. Mielestäni on kamalaa, että näin vakavassa asiassa mietitään pelkästään rahaa! Tällä ajattelulla haistatellaan nuorille, koska heidän tulevaisuuden sijaan on tärkeämpää, että ilmastotoimia voidaan tehdä edullisesti, mutta hitaasti. Kohta on jo liian myöhäistä! Me nuoret joudumme elämään ilmastomuutoksen kanssa ja meille on tärkeää, että rahoja käytettäisiin enemmän toimiviin ilmastotoimiin, kuten hiilinielujen rakentamiseen.

Maailmanjohtajien tehtävänä on tarjota tulevaisuus uusille sukupolville, mutta tällä hetkellä useille ihmisille tulevaisuuden miettiminen on vaikeaa, kun he ovat tehneet ilmastonmuutokseen eteen vain tavoitteita – minä ja muu nuoriso tahdomme enemmän tekoja! Antti Rinteen hallitus vaikuttaa erittäin lupaavalta, koska he pohtivat oikeasti ilmastonmuutosta ja tahtovat Suomeen hiilivapaan tulevaisuuden. Toivottavasti siinä onnistutaan, jotta me suomalaiset voidaan taas näyttää esimerkkiä muille maille!

Meidän sukupolvi joutuu korjaamaan vanhempien sukupolvien piittaamattomuutta. Mikä pahinta osa vanhemmista vähättelevät edelleen ilmastonmuutosta. Miksi ette usko tutkimuksiin? Luuletteko, että maailma pyörii teidän navan ympärillä? Tulevaisuudessa me nuoriso olemme päättäjiä- ehkä silloin teidän eläkkeet käytetään viimeistään päästöjenne siivoamiseen? Ehkä ei kuitenkaan, vaikka ilmastonmuutoksen vähättelijät anaitsisivat sen.

Me nuoret joudumme näkemään ilmastonmuutoksen liian läheltä ja tämän takia ilmastolakko on tapa, jolla saada nuorten mielipide ilmastonmuutoksesta paremmin esille. Ilmastolakko on ainoa tapa, jolla nuoret joilla ei ole äänioikeutta pääsevät vaikuttamaan asioihin: nuorten on saatava päättää omasta tulevaisuudesta itse. Jokaisen nuoren on osallistuttava lakkoon, jotta saadaan päättäjille viesti paremmasta tulevaisuudesta!

Olen lukenut internetistä, että miten paljon aikuisia ihmisiä häiritsee, kun oppilaat lakkoilevat ja minua on lähinnä naurattanut, koska jos tämän asian takia ei saa lakkoilla niin minkä asian puolesta sitten? Annan täyden tuen lakkoiluun, koska haluan päättäjien tietävän, että nuoret tahtovat muutosta ilmastopolitiikkaan.

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.