VALIKKO

Valokuvaajan vinkit juhlavieraalle

Nyt taas kesän juhlasesongin käynnistyttyä sain kipinän kirjoittaa pienen ohjelistan juhlavieraille. Omat kesän juhlani vietän pääasiassa kuvaajana, vaikka toki muutama (tänäkesänä yksi) juhlavieraan paikkakin on varmistunut. Toisinsanoen juhlia seuraan hyvin paljon linssin takaa ja vuosien saatossa on kertynyt moniakin asioita ja ajatuksia, joita haluaisi juhlavieraille muistuttaa näin kuvaajan vinkkelistä 🙂 . Alla siis kymmenen kohdan lista, valokuvaajan vinkit juhlavieraalle!

Listan ei ole tarkoitus olla mikään negatiivinen kieltolista, sen on tarkoitus ennemminkin avata asioita, joita monet saattavat tehdä vahingossa ihan tietämättään. Luethan siis tekstin iloisella mielellä ja positiivisella asenteella 🙂 !

 

 

*****

1. Älä ole kuvaajan edessä

Yksi tärkeimpiä asioita; varmista omalta osaltasi kuvaajan esteetön kulku ja näkeminen. Älä ole kuvaajan edessä, äläkä etenkään tee äkkinäisiä liikkeitä omalta paikaltasi jos jotain tapahtuu; hääkakun leikkauksen tai ylioppilaan puheen sijaan tällöin voi muistikortille tallentua tärkeän hetken sijaan sinun takaraivosi tai takapuolesi. Kannattaa myös jättää kuvaajan käyttämät liikkumisväylät mahdollisimman tyhjiksi, jotta hän pystyy sujuvasti ja sulavasti liikkumaan nopeallakin tahdilla kompastumatta mihinkään tai keneenkään.

2. Älä kuvaa itse

Ikävältä kuulostava sääntö, mutta avataan sitä hiukan. Kuvata tottakai saavat myös vieraat, mutta se kannattaa tehdä hienovaraisesti ja tälläkin kertaa kuvaajan edessä olematta. Kannattaa myös miettiä asiaa siltäkin kannalta, että kun esimerkiksi hääpari on hankkinut paikalle ammattikuvaajan tallentamaan jokaisen juhlan hetken; onko tällöin sinun ihan välttämätöntäkään olla joka hetkessä eturivissä. Vai voisitko ehkä keskittyä juhlimaan ja ottaa kuvia silloin tällöin kivoista yksityikohdista ja hauskoista hetkistä spontaanisti? Tärkeät hetket varmasti tallentuvat palkatun kuvaajan muistikortille ja niitä pääset myös sinä jälkikäteen näin muistelemaan 🙂 . Huomaathan myös, että osa hääpareista kohteliaasti jo kutsussa mainitsee mahdollisista omista toiveistaan vieraiden omatoimiseen kuvaamiseen liittyen.

Jos kuvaat itse juhlassa, muista olla olematta pääkuvaajan edessä. Parhaita kuvausaikoja vieraille ovat hetket, kun ohjelmassa on vapaata seurustelua tai jokin pidempikestoinen ohjelmanumero, jolloin kuvata ehtivät paljon sekä pääkuvaaja, että omatoimikuvaajat 🙂

 

3. Älä käytä salamaa

Jos siis kuitenkin itse kuvaat, ethän käytä salamaa. Sekunnin murto-osa salamallasi voi aiheuttaa enemmän harmia ja haittaa kun hyvää, se voi esimerkiksi valottaa koko hääkuvaajan tärkeän kuvan pieleen. Ammattilaisella on olemassa kalusto, jolla hyvinkin haasteellisisssa ja hämärissä olosuhteissakin saadaan kuvia ilman salamaa, luotathan siihen ja jätät hetkeksi oman kamerasi syrjään, jos salaman käyttö olisi pakollista. Kannattaa myös huomioida, että esimerkiksi kaikissa kirkoissa salamalla kuvaamista ei sallita; jos siis on välttämätön pakko kuvata, olethan muistanut ennalta selvittää myös säännöt ja luvat kuntoon 🙂 ?

 

4. Älä väistele kameraa

Ehkä suurin asia, jota haluaisin vieraille jokaisessa tilaisuudessa muistuttaa: ethän väistele kameraa. Väistelemällä sekä vaikeutat tai teet jopa mahdottomaksi  kuvaajan tehdä  työtään ja mikä tärkeämpää; pienennät hääparilta/muulta juhlien emännältä tai isännältä mahdollisuutta saada kaikki toivomansa kuvat. Hehän kuvauksen kuitenkin lopulta maksavat ja kuvausta suunnitellessaan ovat varmasti toivoneet, että jokaisesta vieraasta jokin kuva talteen ja muistoksi jäisi 🙂 . Kuvaaja ei voi ketään kuviin pakottaa, eikä sitä tietenkään tee. Mutta mieti ihmeessä seuraavalla kerralla joka hetkessä päätäsi pois käännellessä sitä hääparia, joka tahtoisi muiston myös sinusta ja lopulta se jää saamatta.

 

Photobooth on mainio paikka itsensä toteuttamiselle ja toistensa kuvaamiselle! Luvan kanssa voi vähän hassuilla ja tehdä hääparille näköisiään kuvamuistoja 🙂

 

5. Puhu kuvaajalle

Me kuvaajatkin olemme ihmisiä ja mielellämme juttelemme toisten ihmisten kanssa 🙂 . Koska olemme töissä, emme pitkiin hengellisiin keskusteluihin kykene tai emme ehkä vastaa kysymykseen montako kuvaa ole tänään ottanut juuri silloin kun hääkakkua leikataan. Mutta kyllä mekin (ainakin suurin osa meistä) hyvin mielellämme sanoja vaihdamme vieraiden kanssa. Ainkin minä koen vuorovaikutuksen vieraiden kanssa olevan yksi hääpäivän kulmakiviä; pääsen entistä enemmän sisään hääparin elämään ja juhlaan, kun kuulen kivoja muistoja tai käy hyviä keskusteluita vieraiden kanssa. Kerro siis ihmeessä, jos joku on hyvin tai huonosti, olet pitänyt jostain erikoisen paljon tai haluaisit vaikkapa kuvan itsestäsi tai perheestäsi juhlan aikana rauhallisella hetkellä. Ainakin itselleni jää hyvä mieli, jos pitkänkin päivän jälkeen joku vieraista huomaa sanoa, että hoiditpa sen ja sen tilanteen hienosti!

6. Pidä kuvaaja ajan tasalla

Pääsääntöisesti tämä tehtävä kuuluu hääkuvauksissa hääparin avustajille eli kaasolle ja bestmanille; pitää kuvaaja ajan tasalla tilaisuuden tapahtumista. Hääparin kanssa käydyssä hääpalaverissa käymme toki aika päivän aikataulut läpi, mutta itse korostan aina yllätysnumeroiden yllätyksettömyyttä kuvaajalle. Jos siis hääjuhlassa tapahtuu jotain, josta hääpari ei tiedä, pidäthän huolen että kuvaaja kuitenkin tietää. Ennenkaikkea jos yllätysnumerosi on yllätys myös kaasolle ja bestmanille ja päätät suht spontaanisti pitää puheen tai esittä runon tai laulun, ehkä pitää pienen teatteriesityksenkin niin muistathan vetää kuvaajaa hihasta ennen sitä ajoissa. Näin kuvaaja varmasti on tilanteen tasalla ja mukana eikä esimerkiksi toiselle puolen hääpaikkaa tai vessassa, kun tämä yllätysnumero tapahtuu.

 

 

7. Kuvaa hääparia, kun siihen on sopiva aika ja paikka

Vaikka lähes väistämättä nykyään jokainen hääpari kuvauttaa itsensä ammattilaisella potrettien osalta, moni silti haluaa kuvan parista myös omalla kamerallaan tai kännykällä. Otathan kuitenkin huomioon, että ottaisit omat kuvasti silloin, kun sopiva hetkille kuville on. Jos palkattu kuvaaja on kuvaamassa potretteja  tai ryhmäkuvia juhlapaikalla, otathan oman kuvasi vasta kuvaajan jälkeen sillä muuten häiritset sekä kuvaajaa että kuvattavia. Jos kuuden hengen ryhmässä jokainen katsoo omaan kameraansa, ei siitä välttämättä jää se kaikkein paras kuva talteen. Ja jos hääpari joutuu kesken potrettien paparazzien ahdistelemaksi, menee tunnelma hetkessä pian ohi ja muuttuu ahdistukseksi. Otathan ne mahdolliset omat kuvasi siis sopivassa paikassa ja sopivalla hetkellä!

8. Luota kuvaajan ammattitaitoon

Tämän kohdan nimi voisi olla myös älä neuvo kuvaajaa. Tälläkin kolikolla on kaksi puolta, mutta pääsääntöisesti oma ohjeeni on, että kuvaajan neuvominen ja kyseenalaistaminen kuvaustilanteessa ei helpota kenenkään oloa. Vinkkejä ja ohjeita toki saa antaa; jos eteesi tulee vaikkapa joku hauska tapahtuma juhlassa ja kuvaaja on toisella puolen tilaa, voit käydä hänelle kertomassa että hei, tuolla tapahtuu. Voit myös kertoa, jos tiedät juhlapaikalla olevan jotain, mitä et usko kuvaajan vielä huomanneen. Pääsääntöisesti kuitenkin kaikki ”otappa se kuva täältäpäin” tai ”tästäpä tulisi hieno kuva”-tyyppiset kommentit kannattaa pätemismielessä jättää väliin. Vaikka olisitkin kuinka taitava kuvaaja itse, luotathan siihen, että niin on myös tämä palkattu kuvaaja ja hän varmasti osaa hommansa ja tietää mitä tekee 🙂 !

 

9. Älä hoputa juhlittavaa

Kuvittele tilanne: olemme kuvaamassa hääparin kanssa mukavassa aiemmin sopimassamme paikassa potretteja. Olemme hienosti aikataulussa, hääpari on juuri saanut toisensa ja huokuvat onnea ja rakkautta, ovat ihan tässä hetkessä ja viihtyvät kuvauksissa. Yhtäkkiä morsiamen, sulhasen, autokuskin, bestmanin tai kaason puhelin soi (kuka nyt mukana onkaan, joka puhelimen vastaamisesta vastaa) ja soittaja on äkäinen henkilö juhlapaikalta kysyen missä hääpari luuhaa. Selityksenä soittoon, että vierailla on jo nälkä/kuuma/kylmä/ikävä/tekemisen puute. Siinä menee se rauhallinen, seesteinen ja onnellinen hetkemme ja hääparin stressitaso lähtee nousuun. Diiskuneiti kirjoitti Stoorin blogiinsa taannoin kaason ja bestmanin muistilistan. Tähän olisi mainio lisätä osio valokuvauksesta. Juhlakalun apujoukkojen ykköstehtävä: anna hääparin nauttia päivästä, pyri ratkaisemaan mahdollisimman moni ongelma omatoimisesti.

Etenkin hääkuvauksissa yhä edelleen hääpotretit halutaan monesti ottaa vasta kirkon jälkeen, sillä kohdata halutaan ensikertaa alttarilla. Asennoiduthan tähän myös rakas juhlavieras oikein ja käytät odotusajan järjestettyyn ohjelmaan, ehkä juhlapaikan tutkimiseen, vieraskirjan täyttämiseen tai muuhun tapahtuvaan mukavaan ajanviettoon 🙂 . Potrettien hetki on kuitenkin hääparille tärkeä ja ainutkertainen aika, annathan heidän nauttia tästä. Ethän siis ota hääparia kuvauksesta vastaan närkästyneen nälkäisenä jalkaa naputtaen, saati sitten soita kertoaksesi, kuinka tylsää sinulla on heitä odottaessasi.

Omille hääpareilleni tarjoan aina mielelläni rauhallista first look-kuvausta ennen vihkimistä, jolloin myös potretit kuvataan samalla ja siirtyminen vihkipaikalta kirkkoon tapahtuu samaan tahtiin vieraiden kanssa!

10. Nauti juhlan jokaisesta hetkestä

Se näkyy myös kuvissa. Jos kuvaaja on paikalla koko päivän aamusta iltaan, tuo kohdan neljä kameran väistely alkaa olla lähes mahdotonta. Mitäpä jos siis keskittyisit juhlasta nauttimiseen ja hääparin/muun juhlittavan henkilön onnesta iloitsemiseen 🙂 ? Ankeuttajia ei kukaan juhliin kaipaa, ethän siis lähde mihinkään tilaisuuteen asenteella ”kun ei ole kivaa minullakaan niin ei tarvitse olla muillakaan” . Ja mieti, että kun itse olet jo ehtinyt juhlan jälkeen palata arkeen ja vaikkapa sinne toimiston harmauteen, ei mikään ilostuta niin kuin elää kyseinen juhlapäivä uudelleen kuvaajan toimittamien kuvien avulla. Elää se sama riemu, ilo ja onni hääparin tai muun juhlasankarin kanssa uudelleen. Olipas minullakin hiukset kivasti ja olipa meillä tuossakin hauskaa, muistatko tämänkin tilanteen?

*****************

Uskon, että esimerkiksi päätoimisilla hääkuvaajilla olisi tähän vielä monta kohtaa lisättävänä 🙂 . Itsehän kuvaan ympäri vuoden muutakin kuin häitä ja juhlia, mutta jo tällä omalla tapahtumakuvausmäärälläni olen päässyt tällaiseen listaan. Listan ei ole tarkoitus olla mikään negatiivinen kieltolista, sen on tarkoitus ennemminkin avata asioita, joita monet saattavat tehdä vahingossa ihan tietämättään. Ehkä kaikkinensa ylläolevat ohjeet ja tekstien kohdat voisin tiivistää näin: Luota juhlien kuvaajaan, ole rento ja avoin ja nauti juhlasta. Puhu rohkeasti kuvaajalle jos siihen on aihetta ja pidä kuvaaja ajan tasalla yllätyksistäkin. Nappaa omalla kameralla tai kännykällä hauskoja selfieitä sopivissa tilanteissa, elä juhlapäivä uudelleen kuvaajan kuvista myöhemmin.

Tuliko sinulle mieleesi vinkkejä tai kokemuksia juhlissa kuvaamiseen tai kuvaajan kohtaamiseen liittyen?

 

-Jenni

 

Instagram // Facebook  //  Kotisivut

 

 

Ps.. Juhlatunnelmissa tänään myös Pikku-blogin ihana Satu. Kesäjuhlien jälkeinen ilta/aamuyö on aina ihanan pitkä, kotiin kävellessä ehtii joskus ilta-auringon sijaan ihastella jopa auringonnousua <3 .

Kommentit

 • Iina / MouMou

  Olipa hyvät neuvot!

  Mietin yhtenä päivänä juuri, onko nykyään suuri osa hääkuvista (siis hääpaikalla otetuista) sellaisia, joissa vieraat räpeltävät puhelimiaan kyllästyneinä Instaa selaten tai viestitellen. Toivottavasti ei! 🙂

   0
  • Jenni

   Kiitos Iina 🙂 !
   Löysit hyvän piilopointin tekstistä. Tuo on tietyllä tapaa ihan aiheellinen pelko; moni hääparihan esimerkiksi kirkkoon mennessä kohteliaasti erikseen vielä kieltää puhelimet. Joissain (ainakin jenkkihäissä) olen nähnyt myös sympaattisia koreja, joihin puhelimet on kerätty THE tilaisuuden ajaksi. Tämä jo huolena aika paljon kertoo siitä, että ihmiset on vähän liikaa kiinni siinä virtuaalimaailmassa eikä muista aina nauttia hetkestä tässä ja nyt.

    0
 • Ketä varten häät ovatkaan

  Olipa kamalaa luettavaa. Muutama hyväkin vinkki, mutta suurimmasta osasta näytti kirjoittajalta unohtuvan, mitä varten häät ovat. Häät ovat lähtökohtaisesti juhla eli siis juhlaparin ja vieraiden iloista yhdessäoloa, ei kuvaajan työkeikka. Vierailla on oikeus liikkua nähdäkseen patemmin, osallistuakseen jne. Ihmisillä on oikeus nautti juhlasta miettimättä sattuvatko he nyt pilaamaan Äärimmäisen Tärkeän Kuvaaja Taiteilijan otoksen. Ja ammattitaitoinen kuvaajahan tämän tiedostaa ja osaa tehdä työnsä vieraita häiritsemättä. Ihmisillä on myös oikeus kieltäytyä kuvatuksi tulemisesta sillä se voi olla joillekin hyvin ahdistavaa. Taitava kuvaaja tosin saa myös kaikista vieraista luonnollisen ja edustavan kuvan ”salakuvaamalla” eikä tarvitse lyödä kameralla päin näköä.

   0
 • Jenni

  Hei sinä anonyymisti kommentin ilman sähköpostiosoitetta jättänyt! Kiitos kommentistasi, mukavaa että otit aikaa kirjoittaaksesi oman näkemyksesi asiasta. Toivottavasti muistat seurata tekstiäni ja käydä lukemassa tämän vastaukseni 🙂 .

  Kuten ehkä luitkin tekstistäni, mainitsin että kuvaajana häissä tai missä vain tilaisuudessa olen palkattuna työntekijänä. Tällöin siis hääpari/muu tilaisuuden järjestäjä on palkannut minut tallentamaan jokaisen hetken heille tärkeästä päivästä. Ja tällöin minä koenkin omaksi vastuukseni toteuttaa työni mahdollisimman hyvin ja tehdä kaikkeni, jotta minut palkannut taho saa jokaisen toivomansa kuvan tärkeästä, mitä luultavimmin ainoasta laatuaan päivästään. Nämä vinkit onkin koostettu siis lähinnä ajatellen sitä, että kuinka juhlavieras voi olla mukana auttamassa meitä saamaan ne parhaat kuvat ainutlaatuisesta päivästä. Kyse ei siis suinkaan ole minun ”Äärimmäisen Tärkeän Kuvaaja Taiteilijan otoksesta” vaan siitä, että juhlan järjestänyt taho saisi muistokseen toivomansa kuvat.

  ”Ja ammattitaitoinen kuvaajahan tämän tiedostaa ja osaa tehdä työnsä vieraita häiritsemättä. Ihmisillä on myös oikeus kieltäytyä kuvatuksi tulemisesta sillä se voi olla joillekin hyvin ahdistavaa. Taitava kuvaaja tosin saa myös kaikista vieraista luonnollisen ja edustavan kuvan ”salakuvaamalla” eikä tarvitse lyödä kameralla päin näköä.” << Vaikka kuvausta tekee hyvin vahvasti joukkoon sulautuen, voivat toiset ihmiset silti piilotella itseään maailman ääriin. Ja tottakai jokaisella on oikeus kieltäytyä kuvauksesta, kuten tekstissäni mainitsinkin kuvat ovat kuitenkin ensisijaisesti muisto tilaajalle ja se kannattaa pitää mielessä.

  Harmi, että olet lukenut tekstiäni hiukan erikoisella näkökulmalla ja siitä pahoittanut mielesi! Tekstini loppupäässä oleva lause kannattaa ehkä kerrata vielä uudelleen: " Listan ei ole tarkoitus olla mikään negatiivinen kieltolista, sen on tarkoitus ennemminkin avata asioita, joita monet saattavat tehdä vahingossa ihan tietämättään."

  Mukavaa kesää sinulle ja iloisia mahdollisia kesäjuhlia 🙂 !

   0
 • Nimetön Nimetön

  Satunnaisen anonyymin lukijan vinkki valokuvaajalle: Jos et halua, että lista on negatiivinen kieltolista, kirjoita listasta positiivinen. Ilon kautta! Miten sanoisit kaiken saman ilman yhtäkään “älä”-sanaa? Kirjoita iloisella mielellä ja positiivisella asenteella, niin tekstisi luetaan iloisella mielellä ja positiivisella asenteella. 🙂 On ymmärrettävää, että tilanteet ja ihmiset voivat ärsyttää, mutta ärsyyntyneenä kannattaa tehdä jotakin muuta kuin kirjoittaa vinkkilistaa.

  (Esimerkki: 1. Älä ole kuvaajan edessä —> 1. Anna kuvaajalle tilaa)

   0
  • Jenni

   Heippa Nimetön! Kiitos myös sinulle palautteesta. Tekstiä ei ole kirjoitettu ärsyyntyneenä, enkä koe että jos jokin tilanne tai ihminen ärsyttäisi, olisi blogi oikea paikka siitä avautua 😀 . Kuten tekstissä mainitsin, niin asiat ovat listassa lähinnä siksi että moni varmasti ei edes tiedä tekevänsä jotain, mitä ehkä ei tekisi jos tietäisi kuinka se vaikuttaa muihin osiin 🙂 .

   Ymmärrän hyvin pointtisi ja valinnat kirjoitusmuodosta olen tenhyt kirjoittaessani tekstiä. Koin tämän muodon selkeämmäksi ja kiertelemättömämmäksi lukea, ymmärrän hyvin että tämän voi lukea monella tavalla 🙂 . Näin itse kuitenkin mielessäni, että suurin osa lukijoista osaa lukea tämän osittain jopa karrikoidun tekstin siten, kuin olen sen tarkoittanut ja onneksi näin näyttää käyneen.

   Pahoittelut, jos olet saanut ikävän mielen kirjoituksesta, se ei suinkaan ole ollut tarkoitukseni 🙂 !

    0
  • Satu

   Ei miulle kyllä yhtään tullut fiilis, että ärsyttää. Jos mie ikinä meen naimisiin, niin taidan laittaa tämän vinkkilistan hääkutsujen oheen. Ihan vaan sillä, että kun 63-vuotiaana aukasen valokuvakirjan, niin miun kuvat on täydelliset 🙂

   Tai sit vaan palkkaan Jennin, koska sen kuvat on täydellisiä aina <3

    0
   • Jenni

    Minä ehkä olen kirjoittanut tämän itse liian hyvällä mielellä, etten ole osannut ajatella kuinka tämän voi lukea jos vaikkapa on itsellä huono päivä. Teksti tosiaan on kirjoitettu vähän keskustelun toivossa ja sellaista on saatu aikaan, tämä on hyvä juttu 🙂 !

     0
 • Satu

  Olipa mahtava teksti! Ite en ainakaan edes ollut osannut ottaa huomioon puoliakaan näistä vinkeistä, mitä tuli eteen 🙂

  Ja mie ainakin toivon, että häät ovat nimenomaan juhlaparille täydelliset – sekä muistot myös <3

   0
  • Jenni

   Kiitos Satu kommentista! Se tässä nimenomaan oli perimmäinen ajatukseni; moni ei ehkä huomaa ihan vahingossa tekevänsä asioita, joista voi olla haittaa. Tottakai minä kuvaajana pyrin aina toimimaan vieraat huomioiden ja heitä häiritsemättä, enkä vaadi että jokaisen vieraan pitäisi tätä listaa orjallisesti noudattaa vaan lähinnä haluaisin että jokainen huomioisi kohdat, josko niistä jotain tarttuisi matkaan ilman kovaa ponnistelua 🙂 .
   Uskon, että moni kuitenkin ymmärtää miksi ehkä kaikkien kannalta on paras, että toivon vaikkapa kulkuväylien olevan suht tyhjiä (etten kaadu ja satuta itseäni saati sitten ketään muuta) tai miksi kuvaajalle on hyvä kertoa yllätysnumerosta (jos haluaa, että siitä kuvia jää talteen myös hääparille). Nämä kohdatkaan eivät joka juhlassa toteudu ja tällöin mennään tilanteen mukaan, eivätkä sellaiset juhlat tai vieraat ole yhtään sen huonompia kuin muutkaan 🙂 .

    0
 • Nimetön Turhautunut

  Tosi hyviä pointteja! Itse harrastekuvaan jonkun verran ja tuo älä väistele kameraa -kohta osui ja upposi. Oon jo pitkään yrittänyt ymmärtää tätä väistelyä, mutta en vain löydä sitä pointtia – kyllähän se oikeasti kuvaajana tuntuu pahalta, kun yritän ottaa kuvaa, ja aikuiset ihmiset käyttäytyvät kuin osoittelisin heitä aseella. Se tuntuu ajoittain jopa itsekkäältä, sillä se on tosiaan yksi kuva pois siltä hääparilta/juhlakalulta yms. kenelle niitä kuvia otan. Ymmärrän, että tänä someaikakautena osaa ihmisistä pelottaa, että se kuva päätyy someen ilman heidän lupaansa, mutta muuta syytä kameran välttelylle en tahdo löytää… Kai sitä voi sen verran paikallaan pysyä ja kenties hymyillä, että yksi kuva napataan? Vieraat ovat oleellinen osa juhlaa, sillä he sen juhlan tekevät – ei kai kukaan yksin juhli, eikä siis halua kuvia vain itsestään.

   0
  • Jenni

   Kiitos Turhautunut kommentistasi.

   Kyllä, tämä väistely on ehkä asia mitä moni ei ymmärrä ellei itse ole sitä kuvaajana kohdannut. Jos joku oikeasti pelkää kämeraa kovasti, on siitä ihan sopivaa tulla minulle sanomaan ja mielelläni asiasta kuulen, jotta tiedän 🙂 . Useimmiten tuo väistely kuitenkin menee sellaiselle ”kamerahan menee rikki-osastolle”. Tällöin kannattaa miettiä, että olisiko se oman kasvon näkyminen jossain kuvassa kuitenkaan niin kamalaa; hääpari tai muu juhlakalu kuitenkin varmasti mielellään jokaisen kasvot jossain kuvassa näkisi. Jos kuvaan sattuu hassu ilme tai outo asento, niin haittaako se? Kahdentoista tunnin kuvauspäivään niitä mahtuu aika paljon, enkä minä kuvaajana niistä kamalasti hätkähdä, enkä varmasti niitä suurkuvatulosteina kaupungintalon seinään ripusta. Jokaisen kuvatun yksityisyys siis on tottakai tärkeää, eikä kuvia, etenkään sellaisia vahingossa hupsumpia kuvaajan tehtävä missään ole jakaa 🙂 . Kuvat ensisijaisesti otetaan juhlittavan toiveesta ja hänelle muistoksi, esimerkiksi hääpäivästä monesti mieleen eivät jää ihan kaikki yksityikohdat ja minusta on mukava voida tarjota muistille virkistystä kuvien kautta!

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.
Stoorin bloggaaja? Kirjaudu sisään tästä.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.