VALIKKO
13.4.2018 18:00

Tuhat salasanaa ja tietovuoto | Puheenaihe Perjantai

Viime viikolla Helsingin Sanomat kirjoitti Helsingin Uusyrityskeskukseen kohdistuneesta valtavasta tietovuodosta. Kyseessä oli Uusyrityskeskuksen Liiketoimintasuunnitelma.com, josta on nyt lähtenyt maailmalle ainakin käyttäjien tunnarit ja salasanat. Minä olin yksi näistä käyttäjistä.

Heräsin aamulla ”vaihda salasana” sähköpostiin

Nostan hattuni Helsingin Uusyrityskeskukselle, sillä siellä oltiin nopeasti hermolla. Heti aamusta vuotopäivänä tuli sähköposti, jossa kerrottiin tilanteesta. Ohjeena oli vaihtaa salasanat ja jäädä odottamaan lisätietoa. Pakko myöntää, että ärsytti. Ei niinkään vuodon takia, vaan sen takia, etten olisi koskaan palvelua käyttänyt, ellei Keski-Suomen Uusyrityskeskuksen neuvontaan olisi liiketoimintasuunnitelmaa vaadittu. Olin siis täyttänyt vähän puoliksi suunnitelman tapaamistani varten, sillä suunnitelma oli kyllä paperilla, muttei vaaditussa muodossa. Näin ottikin päähän, että nyt ”turhan” takia täytyi ryhtyä vaihtamaan salasanoja.

Salasana rumba oli suurempi kuin odotin

Oli todella jännittävää huomata, kuinka monessa paikassa meillä jokaisella on salasana. Minä siis en muistanut mitä salasanoistani olin palvelussa käyttänyt, jonka vuoksi lähdin muuttamaan kaikki salasanani uuteen uskoon. Vielä päiviä myöhemminkin tulee mieleen uusia paikkoja, joissa pitäisi vaihtaa salasana. Ensin tietenkin lähtivät vaihtoon sähköpostien salasanat, sitten somekanavat, sitten yliopiston palvelimet. Tämän jälkeen rumbaan on liittynyt Netflixit, Macin omat tunnarit ja monet muut.

Olenkin rumban jälkeen miettinyt miten monessa paikassa meillä salasanoja onkaan ja tarvitsisiko näin tosiaan olla. Miksei voitaisi kehittää jotain uutta hienoa järjestelmää, jolla pääsisimme käsiksi tietoihimme. IT-lukijani, ideoita?

Mitä olen oppinut?

  1. Älä koskaan käytä kaikkialla samaa salasanaa.
  2. Kirjoita jonnekin, missä palvelussa on mikäkin salasana, kuitenkin niin, ettei kukaan muu sitä löydä!
  3. Tee salasanasta mahdollisimman monimutkainen, tai käytä erillistä koodattua ohjelmaa.

Oletko sinä ollut yksi tietovuodon uhreista tai tunnetko jonkun? Millaisia tuntemuksia tämä on sinussa herättänyt?

 

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.