VALIKKO
20.3.2016 19:38

Ujous ei ole sairaus – Ajatuksia Ujon urakirjasta

ujon urakirja

Bongasin kirjamessuilta Kati Tiirikaisen uuden teoksen Ujon urakirja – Keinoja työelämän sosiaalisiin tilanteisiin. Mun on pitänyt tutustua myös Tiirikaisen aiempaan kirjaan Tunnetko kasvot? Näin selviydyt kasvosokeanasillä mulla on välillä vaikeuksia tunnistaa ihmisiä. Nyt kuitenkin keskityn vaikeuksiin sosiaalisissa tilanteissa, eli ujouteen. Kirjoitin aiemmin, että inhoan sanaa ujo, ja se pitää paikkaansa. Kiinnitin kuitenkin heti huomiota tähän kirjaan, koska vaikka kuinka haluaisin kaunistella asiaa, sitähän mä olen ja olen aina ollut: ujo.

Ujous ei ole sairaus

Tiirikainen määrittelee ujouden ihmiselle ominaisena arkuutena lähestyä toisia ihmisiä. Se on synnynnäiseen temperamenttiin liittyvä ominaisuus, persoonallisuuden piirre. Se ei ole sairaus, josta pitäisi päästä eroon, mutta monet kuitenkin haluaisivat. Ujous aiheuttaa usein sosiaalista epämukavuutta, jota tämä kirja erityisesti käsittelee. Sosiaalinen epämukavuus taas vaikeuttaa elämää eri tavoin. Sen ei pitäisi kuitenkaan antaa vaikuttaa elämään liikaa tai estää tekemästä haluamiaan asioita, kuten pyrkimästä unelma-ammatiinsa.

Kirja herätti kovasti ajatuksia. Siihen kerätyt tarinat ovat samaistuttavia, tekee hyvää tajuta aina välillä, ettei ole yksin tuntemuksiensa kanssa. Muitakin jännittää tai ahdistaa samanlaiset, ne aika hölmötkin asiat. Pelkoja ei voi järjellä selittää. Toiseksi koin jonkinlaisen ahaa-elämyksen sen suhteen, miten pitkälle olen oikeastaan päässyt. Enää ei ole kovin monia tilanteita, joissa oikeasti iskee pakokauhu, kuten joskus nuorempana. Olen opetellut sietämään monenlaisia tilanteita ja tiedän, että kaikesta selviää, vaikka joskus olisi epämukavaakin.

Onko ujous ongelma itselle vai muille?

Vaikka ujouden ja arkuuden ongelma on se, että temperamentti ja ympäristö ovat ristiriidassa, taitaa ujous häiritä eniten ujoa itseään. Ketäpä toista kiinnostaa meidän olemisemme niin paljon kuin meitä itseämme? Kun pieni lapsi ei vielä tiedä, että ujous on huono asia, hän voi elää täysin onnellisena omana itsenään. Vähitellen hän oppii, että pitäisi toimia toisella tavalla, olla erilainen.

Kun ujoudesta huomautellaan jatkuvasti, siitä tulee pikku hiljaa ongelma. Tulee kokemus siitä, että toimii väärin. Ihminen alkaa miettiä liikaa, mitä muut ajattelevat ja sosiaaliset pelot syntyvät. Usein kyse on uskomuksista, pinttyneestä käsityksestä siitä, ettei riitä muille ihmisille. Ehkä pohjimmiltaan on kuitenkin kyse siitä, ettei riitä itselleen?

Suorittavat ujot

Suorituskeskeisyys voi johtua monesta asiasta, mutta ujolla se voi olla perua siitä, että on tottunut tulemaan hyväksytyksi suoritustensa kautta. Mä en ollut koulussa hauska, mulla ei ollut mitään sanottavaa enkä ollut suosittu, mutta sain hyviä numeroita.

Tiirikainen kuvaa uuden opiskelupaikan aiheuttamia epävarmuuden kokemuksia, joista tunnistan itseni ihan täysin. Yliopistossa ei voi olla enää omalla alallaan paras, vaan yhtäkkiä ympärillä on kymmeniä muita entisiä koulunsa parhaita. Muistan sen alemmuuden tunteen, kun aloitin yliopistossa. Kaikki muut vaikuttivat tosi fiksuilta ja itse tunsin itseni tyhmäksi, muutuin taas seinäruusuksi.

Ujous ilmenee eri tavoin

Ujous ei välttämättä näy päälle päin. Se ei ilmene kaikilla kaikissa tilanteissa tai jotkut tilanteet voivat olla vaikeampia kuin toiset. Usein sosiaalista epämukavuutta aiheuttavat esimerkiksi esiintymistilanteet, small talk, puhuminen vieraalle ihmiselle, isossa ryhmässä toimiminen, huomion keskipisteenä oleminen ja ylemmässä asemassa olevalle puhuminen.

Toisenkin ujon voi olla vaikea ymmärtää, miksi toista ahdistaa tietyt tilanteet. Mulla esimerkiksi ei ole ongelmia puhua kenellekään kahden kesken, varsinkaan jos on asiaa. Sen sijaan saatan lamaantua tilanteissa, joissa on paljon ihmisiä. Varsinkin vapaamuotoisissa, joissa ei voi piiloutua minkään roolin taakse vaan pitää olla ihan vaan oma tylsä itsensä.

Millaiset sosiaaliset tilanteet ovat teille vaikeita? Vai oletteko ihan supliikkimiehiä ja -naisia?

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.