VALIKKO
4.2.2017 19:00

Bloggaa paremmin! 7 vinkkiä

Mähän olen bloggaillut jo monta vuotta, mutta viimeisen vuoden aikana olen alkanut enemmän kiinnittää huomiota siihen, mitä teen. Olen oppinut bloggaamisesta tänä aikana paljon, toki osittain työn puolesta. Olen myös lukenut aiheesta esimerkiksi amerikkalaisista blogeista ja napannut sieltä monia hyviä vinkkejä.

Kilpailu blogimaailmassa on nykyään niin kovaa, ettei mitään rajaa. En oikein tiedä, miten noustaan sinne oikeasti suosittujen bloggajien joukkoon. Siis niiden, joilla on kymmeniä tai satoja tuhansia lukijoita ja jotka elättävät blogilla itsensä. Tuntuu, että ne kaikki ovat olleet pystyssä jo kauan ja tasokin on niin älyttömän korkea. Kuvat ovat kuin suoraan jostain muotilehdestä ja päivitystahti sellainen, ettei normaali päivätyötä tekevä ihminen siihen mitenkään pysty.

Jos ei nyt ihan satoja tuhansia lukijoita, ainakin hieman enemmän katselukertoja voi saada näillä vinkeillä.

1. Suunnittele

Jos sinulla ei ole vielä blogia, mutta haluaisit aloittaa, mieti ensin miksi. Mitä haluat sanoa ja mitkä ovat tavoitteesi? Haluatko tarjota viihdettä, ideoita vai ratkaisua ongelmaan? Millainen kohderyhmäsi voisi olla? Rajatumpi aihe löytää helpommin sitoutuneita lukijoita kuin lavea aihepiiri. (Älä siis tee niin kuin mä teen, vaan niin kun mä sanon.) Millainen on omasta mielestäsi hyvä blogi, millaisia blogeja itse luet? Miksi joku lukisi sinun blogiasi?

Kun blogi on pystyssä, tee julkaisusuunnitelma. Sopiiko sinulle postaustahti kerran viikkoon, kaksi kertaa viikossa vai kerran kahdessa viikossa? Mitä säännöllisemmin postaat, sitä paremmin lukijasi tietävät, mitä odottaa. Itse esimerkiksi postaan tällä hetkellä keskiviikko- ja lauantai-iltaisin. Kirjoittelen postaukset viikon aikana ja ajastan ne.

Ajastan muuten myös Instagram-kuvani Later-nimisellä sovelluksella. Siihen pystyy lataamaan selaimessa kuvia suoraan tietokoneelta, ja sovellus lähettää kuvan Instaan. Laterillä pystyy myös esikatselemaan omaa feediään.

Yksittäisiä postauksia suunnittellessa kannattaa miettiä samoja kysymyksiä kuin blogia perustaessa. Miksi joku lukisi postauksesi? Mitä voisit tarjota lukijoillesi? Mistä sinä tiedät paljon? Hyvä aihe on tuore tai ainakin postaus tuo aiheeseen jotain uutta. Uusi asia voi olla yksinkertaisesti sinun näkökulmasi, kokemuksesi tai ideasi, joita ei ole kenelläkään muulla.

2. Panosta visuaalisuuteen ja laadukkaisiin kuviin

Nykyään niin monet harrastavat valokuvausta ja ottavat myös niin hienoja kuvia, että blogeissakin kuvien taso on aika korkea. Toisaalta tekstiä ei aina edes jakseta lukea, vaan se enemmänkin silmäillään ja katsotaan kuvat. Visuaalisuus siis korostuu ja on blogeissa tosi tärkeää.

Hyvien kuvien ottamiseen ei tarvita välttämättä kalliita välineitä, vaan puhelimen kamerallakin voi saada laadukkaita kuvia, kun sitä osaa käyttää. Mun mielestä tärkeintä blogikuvissa on, että ne ovat tarkkoja eli teräviä ja sopivan kokoisia eli isoja. Valaistus on hyvä katsoa kuntoon ennen kuvan ottamista, mutta kuvankäsittelyssä pystyy säätämään sävyjä jälkikäteenkin. Sommittelua kannattaa myös harjoitella, se tekee paljon.

Lisäksi kuvan olisi mielestäni hyvä tukea tekstiä jollain tavalla, vaikka yhteys olisi löyhäkin.

3. Kirjoita helppolukuista tekstiä

Koska netti on pullollaan informaatiota ja lukijalla on varaa valita, ei se jaksa lukea tekstiä, joka on jollain tavalla vaikeaa. Tee tekstistä silmäiltävä: kiinnitä huomiota otsikkoon ja väliotsikoihin ja jaa teksti sopivan pituisiin kappaleisiin. Tee otsikosta ja aloituksesta houkutteleva, informatiivinen ja koukuttava. Tekstiin voi lisätä myös lihavointeja, kursivointeja ja muita korostuksia, linkkejä ja niin edelleen.

Ja sitten se lempilapseni eli oikeinkirjoitus… Oikolue oikeasti tekstisi. Toki kaikilla jää joskus jotain kämmejä eikä blogikirjoittaminen ole välttämättä haudan vakavaa, mutta itse pahimmanlaatuisena kielipoliisina jätän kyllä lukematta jos teksti vilisee yksinkertaisia yhdys sana- ja muita virheitä. Itseäni häiritsee myös liika puhekielisyys, mikä tekee joskus lukemisesta vaikeaa.

4. Seuraa analytiikkaa

Seuraa kävijöitäsi esimerkiksi Google Analyticsin avulla. Se kertoo, mitä tekstejäsi luetaan, mistä niihin päädytään, mihin kellonaikaan, kuinka sitoutuneita lukijasi ovat, paljon aikaa lukijat viettävät blogissasi, mitä laitetta he käyttävät, missä he asuvat, minkä ikäisiä he ovat ja niin edelleen. Kaikki tämä voi auttaa oppimaan, mikä blogissasi toimii ja mikä ei.

5. Mainosta

Jos haluat, että blogia lukee muukin kuin äitisi ja paras kaverisi, niin sitä täytynee mainostaa. Jaa postauksesi aina somekanaviin. Mieti, mitkä somekanavat tavoittavat lukijasi? Seurataanko sinua Facebookin, Instagramin tai Snapchatin kautta? Mieti, käytätkö henkilökohtaisia tilejäsi vai tekisitkö blogille omat Facebook-sivut ja Instagram-tilin? Bloglovin- ja Blogit.fi-tunnukset on myös ihan hyvä olla. Itse seuraan blogeja Bloglovinin kautta.

Hyvä postaus on helppo jakaa, minkä vuoksi kannattaakin olla ne ”somenappulat”. Parhaassa tapauksessa julkaisut lähtevät leviämään somessa ja tavoittavat paljon ihmisiä. Hyvä paikka jakaa omia postauksia ovat myös erilaiset blogisi/postauksesi aiheeseen liittyvät tai bloggaajien omat Facebook-ryhmät.

6. Hakukoneoptimoi

Hakukoneoptimointi eli SEO (Search Engine Optimization) auttaa saamaan näkyvyyttä hakukoneissa. Ainakin WordPressille on ladattavissa erilaisia vimpaimia optimoinnin avuksi, varmaan niitä löytyy myös muille alustoille. Esimerkiksi meillä Stoorissa on käytössä Yoast SEO, johon voi lisätä avainsanan, titlen, slugin ja meta selostuksen. 

Google tykkää pitkistä postauksista, väliotsikoista, linkeistä, tuoreesta ja uniikista sisällöstä, somejaoista ja kuvista. Kuvatkin kannattaa nimetä avainsanan mukaan. Mitä paremmaksi Google arvioi sivun, sitä korkeammalle se nostaa sen hakutuloksissa.

7. Palvele lukijaa

Vaikka bloggaaminen on mulle harrastus, suhtaudun siihen vähän kuin se olisi mun työtä ja mun lukijat mun asiakkaita. Jokainen postaus pitää ”myydä” lukijoille otsikolla, kuvilla ja sisällöllä. Haluan palvella lukijoitani niin, että mun blogia on helppo lukea, se on helppo tavoittaa ja se on helppo ymmärtää. Tähän liittyy esimerkiksi itsensä esittely ja blogin kuvaus vaikka sivupalkissa. Tähän liittyy myös se, että pidän blogiani esillä ja mainostan sitä.

Mielestäni yksi blogien olennaisimmista asioista on vuorovaikutus bloggajan ja lukijoiden välillä. Lukijoiden kommentteihin on siis tärkeä vastata. Lisäksi kannattaa kommentoida itsekin muiden blogeihin ja luoda blogikavereita, jotka voivat tulla kavereiksi myös oikeassa elämässä mutta ainakin verkossa.

Mitä ajattelet näistä vinkeistä? Tuliko jotain uutta – tai oletko jostain aivan eri mieltä?

Kommentit

 • Felicia

  Todellakin hyviä vinkkejä, otin heti sinun neuvoja ja kirjoitin tähän 😉

   0
 • Kiia Innanmaa

  Mahtava postaus ja tosi tyylikkäitä kuvia sulla tässä!! 🙂

  Hyviä vinkkejä, erityisesti ensimmäinen, toinen ja viides on sellaisia, joiden takana mäkin seison hyvin vahvasti! Oon myös samaa mieltä sun kanssa siitä, että vuorovaikutus on yks tärkeimpiä ja parhaimpia juttuja tässä hommassa! 🙂

  http://kiiainnanmaa.blogspot.fi/

   0
  • Anniina

   Kiitos paljon Kiia! Luulenkin, että moni bloggaaja on näistä samaa mieltä 🙂

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.