VALIKKO
28.1.2016 20:07

Elääkö opintotuella?

P1210041 (2)

Raha on aihe, josta ei perinteisesti ole paljon puhuttu, ainakaan julkisesti. Haluan kuitenkin kertoa oman kokemukseni siitä, millaista opiskelijan elämä taloudellisesti tämän päivän Suomessa on. Tuntuu että monet, jotka ovat olleet jo pitkään työelämässä tai ovat vasta aloittamassa opintojaan, eivät oikeastaan tiedä yhtään, miten tämä opiskelijan talous toimii.

Haluan heti aluksi sanoa, että en koe olevani mitenkään köyhä. Opiskelijaelämässä on se hyvä puoli, että sen tietää olevan väliaikaista. Toisin on esimerkiksi esimerkiksi työttömillä tai eläkeläisillä, joilla on tiukkaa.

Toiseksi se, mitä ei yleensä oteta huomioon opintotukikeskusteluissa on, että meillä Suomessa ylipäätään edes on opintotuki, jota ei tarvitse maksaa takaisin. Se ei todellakaan ole itsestäänselvyys. Melkein joka puolella muualla maailmassa sinun pitää maksaa siitä, että pääset opiskelemaan, kun meille maksetaan siitä, että opiskelemme. Muissa pohjoismaissakin suurin osa ”opintotuesta” on lainaa. En siis valita oltavistani.

No, sitten siihen asiaan, eli elääkö opintotuella oikeasti? Puhun nyt siitä suurimmasta mahdollisesta määrästä mitä korkeakouluopiskelija voi saada, eli noin viidestäsadasta eurosta kuukaudessa.

Itse olen asunut aina edullisissa asunnoissa, joten minulle on jäänyt käteen parisataa euroa kuussa. Kyllähän sillä elelee… jos ei osta mitään muuta kuin ruokaa. Sillä ei siis saa ostettua uusia vaatteita, ei sisustettua kotia, ei käytyä juhlimassa, ulkona syömässä, maksullisissa tapahtumissa eikä matkustettua edes Suomen sisällä. Sillä ei todellakaan käydä kampaajalla, oteta ripsenpidennyksiä tai käydä hieronnoissa. Ei voi liittyä kuntokeskuksen jäseneksi, käydä leffassa tai tilata Netflixiä. Entäs sitten yllättävät menot? Joskus täytyy käydä lääkärissä, ostaa lääkkeitä tai vaikka uusi tavara rikkoutuneen tilalle.

Minä olen tehnyt melkein koko opiskeluaikani enemmän tai vähemmän töitä. On ollut vain muutamia kuukausia, jolloin minulla ei ole ollut opintotuen lisäksi muita tuloja, ovat ne sitten olleet muutamia kymppejä tai muutamia satasia. Minulla on myös vanhemmat, jotka auttavat niiden yllättävien menojen kohdalla ja ostavat lapselleen esimerkiksi lämpimän takin. Minulla ei ole opintolainaa, koska olen pärjännyt toistaiseksi muutenkin. Mielestäni opintolainassa ei ole mitään huonoa, mutta olen mieluummin ilman, koska pystyn. En elele mitenkään herroiksi, mutta voin joskus tehdä tai ostaa jotain kivaa.

Oma mielipiteeni siis on, että opintotuella ei elä. Ainakaan itse en halua laskea joka senttiä ruokakaupassa ja miettiä, voinko lähteä ystävän luo illanistujaisiin, jos sinne pitää viedä jotain. En halua miettiä jokaisen tekemisen kohdalla, että onkohan minulla nyt rahaa ja murehtia rahasta joka päivä. Pitää siis joko tehdä töitä vuoden ympäri, säästää kesätöistä koko vuodeksi, nostaa lainaa tai saada apua esimerkiksi vanhemmilta. Toki jotkut tosi tarkat ja säästäväiset, taloudellisesti elävät ihmiset elävät kai sillä pelkällä opintotuellakin.

Mitä mieltä siellä ollaan? Riittääkö opintotuki ja saako siitä valittaa?

Kommentit

 • Hanna Laine

  Minä elin pelkällä opintotuella kaksi ekaa opintovuotta. Asuin tuolloin kämppiksen kanssa, mutta vuokra söi silti vajaa 300 ja sitten oli vielä vesi- ja sähkölaskut. Minulla ei ole muistikuvia, että olisin saanut rahallista tukea vanhemmiltani mutta mummo antoi silloin tällöin rahaa. Kai sitä sitten ihan ok eleli kerta mitään traumaattista ei ole jäänyt mieleen. Ehkä minä ostin vain ruokaa? Nyt kylläkin ihmetyttää, miten sitä edes ruokaan riittää kuussa päälle satanen.

  Mutta kun oli ostettava uusi tietokone, niin korkkasin sen opintolainan. Olihan se melkoista saada sitten huomattavasti paremmin rahaa ja kyllä minä koin sen nostavan minun elämänlaatua melkoisesti. Nyt toki välillä kirvelee, kun on sitä opintolainaa maksettavana mutta keskityn ennemmin siihen, että kaikki minun elämänvalinnat on tuonut minua tähän pisteeseen ja tässä on hyvä olla.

  Mietin vastausta otsikkosi kysymykseen ja sanoisin, että opintotuella pysyy kyllä elossa mutta eläminen ja siitä nauttiminen on ihan toinen asia.

   0
  • Anniina

   Joo, toi on kyllä hyvin muotoiltu. Mäkin asun poikaystävän kanssa, aina välillä mietin että minkäköhänlaista ois asua yksin. Paljon kalliimpaa.

    0
 • Nimetön Nimetön

  Pitäisikö opintotuen siis olla sen suuruinen että rahaa jäisi kuntosalijäsenyyteen, kampaajaan ja netflixiin? Huh huh. Opintotuen tarkoitus on turvata perustarpeet: asunto ja ruoka. Ylellisyyttä varten on opintolaina ja työnteon mahdollisuus. Opintotuella elää. Ylellisyyteen sitä ei ole edes tarkoitettu.

   0
  • Anniina

   No, ei mielestäni pitäisi. Tarkoitukseni oli tuoda esille, miten opiskelijan talous toimii. Eikä opintotuki kaikilla riitä edes siihen asuntoon ja ruokaan, vuokrien taso on aika korkea ainakin täällä Jyväskylässä, pääkaupunkiseudusta puhumattakaan.

    0
 • Kaija Ryynänen

  Opintotuella ei kyllä elä. Sillon kun muutin kotoa pois, niin asuntojen kanssa oli sen verran heikko tilanne että oli pakko ottaa se asunto minkä sai. En saanut edes opiskelija-asuntoa vaikka muutin yli 200 kilometrin päästä. Onneksi se asunto ei sitten ollut kovin kallis ja olihan mulla siellä kämppiskin.

  Olen opiskellut kahta eri alaa kahdella eri paikkakunnalla 5,5 vuoden aikana ja olen elänyt opintotuella siitä kaks kuukautta. Kyllä tässä on ihan työn teolla eletty eikä sillä opintotuella. 🙁 kyllähän se sitten vaikuttaa myös opintoihin, mut vuokra on maksettava ja jotain syötävä.

   0
  • Anniina

   Joo ei kyllä kovin paljon oo yleesä varaa asuntoja valita. Mulla ei kyllä työnteko oo ainakaan toistaiseksi vaikuttanut opintoihin. Musta on kivakin tehdä töitä opiskelun ohella, onpahan tekemistä 🙂

    0
   • Kaija Ryynänen

    Joo siis tottahan tuo on, et kyllä minäkin oon tehnyt aina mielelläni töitä opintojen ohessa. Helpompi sitten tarrata opintojen jälkeen työelämään kiinni kun on jo verkostoja ja työkokemusta. Kyllä sitä silti vaan miettii, et jos ei ois käynyt töissä niin olisikohan jo tutkinto taskussa jne.. 😀

     0
    • Anniina

     Niinpä. Mutta ei se valmistumisen pieni viivästyminen musta oo vaarallista, eikä tuo ees kuulosta viivästyneeltä jos oot opiskellut kahta alaa 🙂

      0
 • Harley Davidson

  We offer loan at low interest rate of 3%. Do you need a loan? Are you in a financial crisis or needs money to start your own business? Do you need loan to settle your debt or pay your bills or start a nice business? You have a low credit score and you are finding it hard to obtain capital loan from local banks and other financial institutions? Here is your chance to get a loan from our Organization. We offer loans to individuals for the following purposes and much more. Personal Loan, Business Expansion, Business Start-up, Education, Debt Consolidation, Hard Money Loans. Contact us today via email: (harley_credit@yahoo.com)

   0
 • Derek Douglas

  Tere

  Kas otsite kiiret laenu? Mul on teile hea uudis! Pakume laene vahemikus 1000 kuni 50 miljonit dollarit aastas 3% intressimääraga.
  Pakume laene äritegevuse arendamiseks, isiklikud laenud, auto laenud jne

  Oleme sertifitseeritud, usaldusväärsed, usaldusväärsed, tõhusad, kiired ja dünaamilised.

    Kui soovite, võtke meiega ühendust e-posti teel; easyloanfirm2020@gmail.com

  Regards
  Derek Douglas
  easyloanfirm2020@gmail.com

  Kas otsite kiiret laenu

   0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.