VALIKKO
18.2.2017 17:57

Gradutakuu

Pyysin Kimmo Svinhufvudin Gradutakuu-kirjaa joululahjaksi, koska mulla on tässä ollut syksystä asti graduprojekti aluillaan ja Svinhufvudin toisen teoksen Kokonaisvaltainen kirjoittaminen lukeneena aavistelin, että tässä olisi hyvä kirja. Käsittääkseni teos onkin ollut suosittu ja meille suositeltiin Gradutakuu-sivustoa seminaarissakin.

Kirjan nimi tulee sen ideasta: kirjoittaja lupaa, että jos teet hänen antamansa harjoitukset siinä esitellyllä tavalla, gradusi valmistuu ja se myös hyväksytään. Kirjan mukainen graduprosessi alkaa pohtimalla, miksi teet gradua, mitkä ovat tavoitteesi ja miten ne liittyvät siihen, mitä ylipäätään haluat elämältäsi. Teoksen fokus ei ole siinä, miten kirjoittaa mahdollisimman hyvä gradu, vaan sen pääasiallinen tavoite on auttaa graduntekijää saamaan se valmiiksi.

Kirjassa esitellään kirjoittamistekniikoita, joissa keskitytään siihen, että ylipäätään saa jotain kirjoitettua. Gradun kirjoittamisen voi aloittaa vaikka tajunnanvirralla tai lihavoittaa tekstiä lause, kappale ja sivu kerrallaan. Kirjassa autetaan tutkimussuunnitelman tekemisessä ja gradun rakenteen suunnittelussa. Siinä myös suunnitellaan ajankäyttöä, ohjataan lukemisessa ja opastetaan palautteen etsimisessä.

Teos auttoi kirjoittamaan oman tutkimussuunnitelmani ja se sai minut perustamaan ystävieni kanssa gradutukiryhmän. Gradutukiryhmässä tapaamme joka toinen viikko ja puhumme graduistamme. Gradun tekeminen herättää hyvin vaihtelevia tunteita, välillä siitä ei halua puhua ollenkaan ja välillä ei muusta haluaisikaan. On ihan mukavaa, että gradutukiryhmässä on paikka tälle kaikelle ja muuten voi jutella ystävien kanssa sitten jostain muusta. Gradutukiryhmän idea on myös se, että siellä ei saa pelkästään valittaa, vaan keskitytään yhdessä ratkaisemaan ongelmia.

Gradutakuussa on paljon hyvää sisältöä, mutta mulle se on ennen kaikkea tsemppaava kirja. Se auttaa ajattelemaan, että gradu ei ole mikään maailman suurin koitos, vaan sen tekeminen on mahdollista vaikka lyhyessäkin ajassa. Minun graduni on minun ja minä päätän, millainen siitä tulee.

Kirjan tehtäviä en ole kyllä järjestelmällisesti tehnyt, mutta minulla ei vielä ole paniikkia. Graduni (mahdollisesti kahden) olisi tarkoitus olla valmiina kesällä 2018, joten tässä on vielä aikaa kirjoitella hiljalleen. Tosin tällaisella tyylillä kaikki muu näyttää kiilaavan gradunteon edelle, mutta toivon mukaan saan ensi lukuvuonna keskityttyä graduun paremmin, kun muita opintoja ei ole niin paljon.

Löytyykö muita gradun tekijöitä? Oletteko käyttäneet tällaisia oppaita tai onko kenties juuri Gradutakuu tuttu?

Kommentit

 • Anniina

  Kuulostapaa mielenkiintoiselta, luuletko että ois hyötyä kandiin tai oppariin? Ja hei tsemppiä graduun, toi tukiryhmä kuulostaa just huipulta!

   0
  • Anniina

   Olis varmasti, mihin tahansa isompaan kirjoitustyöhön! Väitöskirjaa varten on oma teoksensa, Tohtoritakuu 😀 Kiitos 🙂

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.