VALIKKO
5.2.2016 19:09

Hätä valmistumisesta

P1260009 (2)

Se joka tietää unelma-ammattinsa, nostaa käden ylös. Pidä käsi ylhäällä, jos unelmatyöhösi voi suoraan kouluttautua. Opiskeletko tai oletko opiskellut juuri sitä? Onko se sellainen, jolla ei ole pulaa työpaikoista? Jos voit vastata näihin kaikkiin kyllä, olen kateellinen.

Opiskelijoiden pitäisi koko ajan valmistua nopeammin ja siirtyä työelämään heti kuin mahdollista. Toisen opiskelupaikan saaminen on entistä vaikeampaa ja tukikuukausia on vähemmän. Jokaisella pitäisi olla se haaveammatti tai ainakin joku käry, mitä haluaa tehdä. Lisäksi sitä pitäisi päästä opiskelemaan heti, välivuosia tai alanvaihtajia ei saisi olla.

Entä jos suunnitelmat muuttuu? Jos pääsee opiskelemaan ja tajuaa, ettei tää ookaan mun juttu? Aika harva tietää peruskoulun tai lukion jälkeen, mitä haluaa. Päätyy opiskelemaan jonnekin ja käyttää aikaa asioihin, jotka eivät ehkä olekaan kovin olennaisia tulevaisuuden kannalta. Tekee sivuainekokonaisuuksia, joissa ei ole mitään järkeä, tekee opintojen ohessa ihan eri alan töitä ja niin edelleen. Sillä ei saisi olla väliä.

Mulla on liikaa opintopisteitä. Mun maisterintutkinto tulee näyttämään siltä, kuin olisin joku Hermione Granger. Siis laajuutensa puolesta. En vain ole osannut päättää, mitä opiskelisin, joten olen opiskellut vähän kaikkea. Nyt kun opinnot alkavat olla loppuvaiheessa, tulee hätä valmistumisesta. Keksisin vielä vaikka mitä opiskeltavaa, kaikkea järkevämpää, mutta tuntuu, että juna meni jo. Pitää alkaa suunnitella, mihin viimeiset tukikuukautensa (ja opiskelumotivaationsa) käyttää.

Oikeastihan silläkään ei pitäisi olla kohdallani hirveästi väliä, että mitä tiettyjä aineita olen opiskellut ja kuinka paljon ja mikä oli pääaine. Niin sitä ainakin aina sanotaan ja käytännön osaaminen tulee hyvin paljon muualta kuin yliopistokursseilta. Tietenkin opiskelusta on kaikenlaista hyötyä, mutta työpaikkaa ei tule kukaan sinne luentosaleihin tarjoamaan. Fakta on se, että tekemällä oppii. Mutta miten niitä hommia pääsee tekemään?

Minusta nuorilla pitäisi olla paremmat mahdollisuudet päästä kesätöihin ja työharjoitteluihin. Että voisi kokeilla useampia asioita eikä tehdä aina vaan sitä, minne sattuu pääsemään. Siinähän vasta aikaa tuhlaantuu, kun joutuu tekemään esimerkiksi kesäisin töitä, jotka eivät yhtään kiinnosta tai edistä työuraa. (Toki niitäkin töitä on minusta oikein hyvä tehdä, tietenkään heti ei voi päästä unelmaduuniinsa. Mutta rajansa kaikella ja siinä kuinka kauan.)

Stoorissa useampikin on kirjoittanut hyviä postauksia opiskelusta ja valmistumisesta. Suosittelen lukemaan ainakin Birgitan postauksen työnhausta ja Ksenian pohdintaa humanistien arvostuksesta.

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.