VALIKKO
12.4.2016 20:27

Kameran edessä

IMG_9082 (2)

Mä en viihdy kameran edessä, siinä on aina jotain kiusaannuttavaa. Kamera paljastaa asioita, joita peili ei kerro. Elän aina niin kauan tyytyväisenä ulkonäkööni, kun en näe kuvia itsestäni.

3 (3)

Ihan kuin kamerassa olisi enemmän ulottuvuuksia kuin peilissä. Kamera jahtaa joka puolta, kun peilistä näkee vain etupuolen. Kamera katsoo eri tasoilta, siinä missä itsensä näkee peilistä vain silmiensä tasolta. Peilistä katsoo aina peili-ilme, valokuvissa silmät liikkuvat ja oma hymy näyttää vieraalta. Eihän sitä koskaan näe itseään nauramassa, ei tajua miten paljon hampaat näkyvät ja että suupieliin ilmestyy oudot juonteet.

2 (3)

Oon mietiskellyt tätä selfie-kulttuuria. Etukameralla itsestä otettu kuva on oikeastaan sama juttu kuin peili. Sille heitetään se tietty ilme ja kuvitellaan, että tältä me näytetään, mielestämme hyvältä. Mutta eihän me oikeasti siltä näytetä, ei siinä ole mitään aitoa tai luonnollista. Tiedättekö, kun joskus ystävän selfien katsominen tuntuu hassulta? Ei ole koskaan nähnyt hänellä samanlaista ilmettä luonnossa.

IMG_9089 (2)

Koko kuvakulttuuri on nykyään niin outo. Otin selfieitä jo kymmenen vuotta sitten, mutta silloin se oli vähän noloa. Laittaa nyt itse itsestä otettu kuva jonnekin? Jollain tavalla vierastan niitä taas. Tuntuu ahdistavalta, että monille nuorille (tai vähän vanhemmillekin) on niin tärkeää lisäillä koko ajan mahdollisimman hyvännäköisiä kuvia itsestään ja haalia tykkäyksiä. Filmikuva-ajalla valokuvan merkitys oli niin eri. Jollain tavalla haluaisin palata siihen, että kuvalla olisi enemmän arvoa. Että musta on muitakin kuvia kuin niitä suttuisia selfieitä.

Mitä te ajattelette itsensä kuvaamisesta? 

Kuvat: Marianne / STAY FRESH

Kommentit

 • Minna Rajala

  Hyvä teksti! Ehkä kaipaan filmikuva-aikaa siinä mielessä, että myös kuvan kohteella oli jotenkin enemmän arvoa, tavallaan. Varmasti silloinkin osa kuvaamisesta oli ihan yhtä pinnallista, mutta tavallisen tallaajan kuvat edustivat ehkä enemmän niitä taltioituja hetkiä ja sitä tavallista elämää. Toisaalta digikuva-aikana ei tarvitse teetättää niitä epäonnistuneita kuvia 😀

   0
  • Anniina

   Niinpä, kyllähän sitä mietittiin tarkemmin mitä kuvattiin, kun joka kuvasta piti maksaa. Vois ehkä jotenkin soveltaa nykyäänkin tätä ajattelua kuvia räpsiessään, miettiä maksaisko siitä tuhannennesta ruokakuvasta 😀

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.