VALIKKO

Kemikaalit kosmetiikassa – mistä kannattaisi vähentää?

DSC_0023 (3)

Kemikaalien vähentämisestä, luonnonkosmetiikasta ja ekoilusta tulee asiaa nyt joka tuutista. Asian äärelle sen kummemmin pysähtymättä olen itsekin jo vähän aikaa sitten alkanut kiinnittää huomiota siihen, mikä kaikki on tarpeellista. Mä kiinnostun ekoilusta yleensä ensiksi ympäristön vuoksi, mutta sen jälkeen myös itseni vuoksi. Välillä kuulee aika pelottavia tarinoita esimerkiksi erilaisista allergisista reaktioista.

Olen blondannut hiuksiani enemmän tai vähemmän säännöllisesti kymmenisen vuotta, aika hurjaa. Nyt olen kasvattanut omaa hiusväriä tässä kohta vuoden ja se alkaa olla ihan hyvällä mallilla. Vaalennusta ei saa tehtyä ilman kemiallista käsittelyä, mutta kasviväreistä löytyy väriä kirkastavia sävytteitä. (Yle teki kasviväreistä hyvän artikkelin vähän aikaa sitten.) Ehkä voisin kokeilla seuraavaksi sellaista, jos (kun) kyllästyn tähän harmaaseen kuontalooni.

Kuukuppiin olen siirtynyt sen helppouden, roskaamattomuuden ja rahan säästön vuoksi. Luin vasta, että tamponeissa, siteissä ja pikkuhousunsuojissa olevia kemikaaleja ei tarvitse ilmoittaa, joten kukaan ei oikein tiedä mitä niissä on. Inhottavaa?

Yksi asia, johon olen herännyt vähän aikaa sitten, on kuorintavoiteissa olevat pienet rakeet. Niitä on kai myös suihkugeeleissä ja hammastahnoissa. Ne ovat mikromuovia ja päätyvät viemäreiden kautta vesistöihin. Yhdysvalloissa ja Ruotsissa ollaan jo kieltämässä niitä sisältävä kosmetiikka. Itse kuorin tästä lähtien ihoni luonnollisemmilla menetelmillä: suolalla, sokerilla ja kahvinpuruilla. Olen kylläkin testannut vasta ensimmäistä enkä suosittele sitä kasvoihin. Nimimerkillä kolme päivää naama punaisena.

DSC_0033 (2)

Lähiaikoina olen miettinyt kovasti, kuinka paljon me oikeasti tarvittaisiin näitä kaiken maailman mömmöjä, kuten kosteusvoiteita? Olenko mäkin vain totuttanut ihoni rasvaamiseen ja jäänyt siihen koukkuun? (Mulla on kyllä myös ajoittain ihottumaa, joka vaatii apteekin rasvoja. Tosin ihottuman syy ei ole selvinnyt…) Kuulemma luonnonkosmetiikkaan siirtyminen on helppoa aloittaa juuri kosteusvoiteesta.

Entäs miten hiukset oikein kannattaisi pestä? Mun eivät tykkää ollenkaan luomushampoista, vaan käyttäytyvät tosi epämiellyttävästi. Pitäisikö niihin shampoisiin vaan totutella vai eivätkö ne ole tarpeeksi tehokkaita poistamaan huimaa muotoilutuotteiden määrää hiuksissani (suolasuihketta ja hiuslakkaa)? Entäs hoitoaineet? Ekolosta en niitä kovin montaa löytänyt. Kunnon ekohipithän pesevät hiuksensa vain suolalla ja soodalla.

DSC_0030 (2)

Vartalon puhdistukseen nestemäistä vaihtoehtoa parempia ovat palasaippuat, sillä niissä on vähemmän säilöntäaineita. Deodorantissa taas kannattaisi välttää alumiinia, mitä on melkein jokaisessa markettituotteessa. Sen sijaan meikeistä, hajuvesistä ja kynsilakoista mulla ei ole juuri tietoa. Parasta olisi tietysti olla käyttämättä… Meikkien pesuun ajattelin kokeilla seuraavaksi paljon hehkutettua kookosöljyä. Sitä voi käyttää myös kasvojen rasvaukseen, sheivauksen apuna ja hiusnaamiona. Parhaassa tapauksessa sillä saisi siis korvattua ainakin neljä purkkia!

Sitten on se iso mörkö, jonka lasken nyt mukaan kosmetiikkaan: hormonaalinen ehkäisy. Hormonejakin voi kulkeutua vesistöihin ja hormonaalista ehkäisyä käyttämällä etääntyy kropastaan. Monille hormonit eivät sovi ollenkaan, esimerkiksi Mirva Anna-Maria kirjoittaa, että hän tuntee itsensä lopettamisen jälkeen aivan eri ihmiseksi. Itse en ole huomannut mitään ongelmia, mutta mietin kyllä lopettamista joka kuukausi. Toisaalta, raskauden lisäksi hormonit ehkäisevät muun muassa munasarjakystia, minkä takia olen ne alun perin aloittanutkin.

Huhhuh, paljon pyörii ajatuksia tämän aiheen ympärillä. Pyöriikö teillä? Ja onko suositella mulle jotain edullisia kosteusvoiteita tai ohuille ja hennoille hiuksille sopivia shamppoita?

Ajattelin kirjoittaa vielä siivouksesta myöhemmin oman juttunsa.

Kommentit

 • Kaya Ryytty

  Hiuksista vaan tuli mieleen, että jos lopettaa hiusten pesemisen, jossain kohtaa hiukset alkavat ilmeisesti puhdistua itsestään. Tiedä sitten kuinka se käytännössä menee 😀 Tuossa on joku artikkeli aiheesta

   0
  • Anniina

   Joo oon kuullut tästä, mielenkiintoinen juttu kyllä! Aika hurjalta vaan kuulostaa, oon ihan varma että mun hiuksilla kestäis tuo 6 kk 😀 Mulla likaantuu tosi nopeasti ja vielä kun on tää oman värin kasvatus menossa, se kontrasti värjätyn hiuksen kanssa korostaa tyven rasvaisuutta. Huhhuh. Ehkä aloitan pienin askelin, vähentämällä jostain mömmöstä eka?

    0
 • Nimetön Annukka

  Hyvä aihe ja paljon hyvää pohdintaa! Olen heräillyt näihin samoihin juttuihin vuosien varrella, nyt viimeisimpänä villityksenä olen erinäisten kosmetiikka- ja puhdistustuoteuutisointien jälkeen skannaillut läpi kaikki meikki-, kosmetiikka ja puhdistustuotteet joita multa kotoa löytyy. Tosi kätevä apuväline on CosmEthics -appi (saatavilla ainakin iosille ja androidille), joka viivakoodin luettuaan hälyttää heti sisältääkö tuote ärsyttäviä, allergisoivia tai terveydelle haitallisia ainesosia. Todella kätevä ja niin koukuttava! Kaupassa hyllyn edessä seisoessaankin voi ottaa tuotteen käteensä, skannata sen ja katsoa ennen ostopäätöstä sisältääkö tuote hälyttäviä ainesosia. Jos näin on, sovellus antaa vaihtoehtoisia tuote-ehdotuksia ilman haitallisia aineita. Hieman se suositusten lista on suppea, mutta tuotenimellä hakien oon kyllä kaikkeen etsimääni vastauksen löytänyt (käytän melko vähän kosmetiikkaa yleensäkään). Kannattaa testata jos et ole vielä ehtinyt!

  Kysyit shampoo- ja hoitoainesuosituksia – mulla on käytössä Dermosilin ohuille hiuksille suunnattu tuuheuttava shampoo ja hoitoaine. Oon tykännyt, ja ainakin mulla toimii! Tosin, hippikategoriaan niitä ei voi laskea, mutta ainakin tuon skannerin mukaan turvallisia käyttää, eivätkä sisällä silikonia ym. 🙂 Meikinpoistoon käytän apteekin Aqualan L -rasvaa, sekin turvalliseksi skannattu. 🙂

   0
  • Annukka

   Ja minä täällä tosiaan huutelen, en ollut näemmä äsken kirjautunut. 🙂

    0
  • Anniina

   Hei, kiitos muistutuksesta, latasin tuon sovelluksen heti! Olen joskus lukenut siitä ohimennnen ja sitten se oli unohtunut 🙂 Mäkään en oikeastaan käytä mitään älyttömiä määriä kosmetiikkaa, aika perus juttuja vaan. Kiitos myös muista suosituksista, kuulostaa just hyvältä!

    0
 • Lemmi

  Kookosöljyä en suosittele kasvoihin, muutenhan se on todella monikäyttöinen 🙂 Käsittääkseni kookosöljy ei imeydy kasvoille, vaan tekee jonkinlaisen kalvon ihon päälle johtuenmolekyylikoostaan ja saattaa siten aiheuttaa punoitusta, jättää todella rasvaiseksi ym. Minulla on kasvoilla toiminut paremmin manteliöljy, avokadoöljy ja hamppuöljy 🙂 Toki jos kookosöljy sopii kasvoillesi niin ei se vaaraksi ole, lähinnä se ei imeydy samalla tavalla kuin toiset öljyt 🙂

  Shamppoo puoli on ehkä vaikein luonnonkosmetiikkaan siirtymisessä, mutta uskon kyllä että itselleen oikea vaihtoehto löytyy kokeilujen kautta. Utekramilla on monia hyviä ja edullisia tuotteita, samaten voin suositella Santea ja Laveraa 🙂

   0
  • Lemmi

   Pakko korjata vielä, siis Urtekram ei utekram, kirjoitusvirhe :/

    0
  • Anniina

   Okei! Hyvä tietää, ei se auta kuin kokeilla 🙂 Meikinpoistoaineena se kiinnostaa eniten, mutta käytän ensin vanhat purkit loppuun. Just jotain Urtekramin shampoita olen kokeillut, niitä kun saa monista marketeistakin, mutta ei ole tuntunut hyvältä :/ Täytyy testailla kärsivällisesti! Kiitos vinkeistä!

    0
 • Riikka

  Paljon ajankohtaista asiaa! Oon huomannut, että täällä Jyväskylän suunnalla aika harva tietää/käyttää luonnonkosmetiikkaa, koska aattelee, että se on tosi hippiä. Yllättävää on, että tuntemani vegaanit jne. eivät myöskään tiedä aiheesta juurikaan.

  Nykyluonnonkosmetiikka on kuitenkin lähes kaikilta ominaisuuksiltaan (paitsi kemikaalikuormaltaan) tavallisen synteettisen kosmetiikan tasoa – myös niissä shampooissa ja hoitoaineissa. Pyrin siirtymään itse pikkuhilja kokonaan luonnonkosmetiikkaan, vaikka joiltakin osin se on hankalaa (esim. mun tapauksessa ripsivärin osalta).

  Jos aihe kiinnostaa, vieraile esim. Jolien sivustolla (jolie.fi) tai Katja Kokon blogissa (katkakokko.com), molemmista aikoinaan itse päädyin tutkimaan asiaa.

  Mä itse suosittelen Khadin shampooita! Ovat hinnaltaan kampaamotuotteita edullisempia. Niiden kanssa ei ole ollut mitään rasvoittumisongelmaa jne. -päinvastoin! Tuoksu on vähän hassu, sillä niissä on intialaisia yrttejä. Kuulostaa hipiltä, mutta ei oikeastaan ole. Parasta on, että sama aine toimii shampoona ja hoitoaineena!

   0
  • Anniina

   Hmm, ei munkaan tuttavapiirissä taida olla kovin yleistä. Johtuisko siitä, ettei luonnonkosmetiikkaa saa täältä kovin laajasti? Tietysti netistä voi tilailla. Mikäköhän siinä ”liian hipissä” on 😀 Omalla kohdallani kaikki johtuu ihan vaan laiskuudesta testailla tuotteita ja ehkä vähän myös pihistyttää. Mutta kiitos linkkivinkeistä ja sampoovinkistä, tutustun!

    0
 • Anni

  Heippa Anppa! Pitkästä aikaa kommentoin tänne! Ei olla varmana ikinä puhuttu tästä aiheesta, mutta oon käyttänyt luonnonkosmetiikkaa jo pari vuotta. Kasvojen suhteen oon tykännyt Madara-nimisestä sarjasta ja Weledasta. Hiuksille onkin ollut sitten hankalampi löytää korvaaja synteettiselle pesijälle. Oon testannut _monia_ eri shampoita edullisemmista hintaluokista ja toistaiseksi parhaita on olleet Flow kosmetiikan saippuapohjaiset shampoopalat. Suosittelen tutustumaan!

  Sit oon kans huomannut, että luonnonkosmetiikkashampoot ei oikein pese tukasta synteettisiä muotoilutuotteita. Less is more -sarja on tämän hetkinen lemppari luonnollisista muotoilutuotteista 🙂

   0
  • Anniina

   Oo, ei ollakaan koskaan juteltu tästä! Ehkä muistan hämärästi et katoin kesällä sun vessassa et sulla oli jotain kiinnostavia puteleita? 😀 Nyt on niin paljon suosituksia että en tiiä mistä alottaa! Toi on kyllä varmasti totta, että muotoilutuotteet ei oikein lähde :/ Oon koukussa suolasuihkeeseen, mut ehkä sillekin löytyis luonnonkosmetiikasta joku korvaaja?

    0
   • Nimetön Anni

    Ai 😀 yks ekokampaaja suositteli tanskalaisen Uniquen suolasuihketta mutta en oo vielä testannut!

     0
 • Outi Puu

  Hyvä postaus! Piti lukea tämä jo aiemmin, mut unohdin! Itsehän olen joutunut hyvinkin radikaalilla tavalla vähentää kemikaalien käyttöä, koska mulla on hajuste -ja kemikaaliyliherkkyys. Itse oon ollut aiemmin ihan jäätävä kemikaalipommi, oon värjännyt vuoskymmeniä ja käyttänyt kaiken saatavilla olevan kosmetiikan. Ja nyt kun meikkaan enää harvoin niin oon kyllä huomannut, että iho voi paljon paremmin kun se saa hengittää. Siitäkin siis on jo apua kun pitää meikittömiä päiviä. Ja meikkeinä en suosittelisi muuta kun mineraalimeikkejä, niitä saa jo hirmu hyviä. Lopputuloskin on paljon luonnollisempi. Shampoissa voi valita ainakin ne missä ei oo hajusteita ja säilöntäsettejä eli kaikkea sitä mikä on turhaa. Samoin rasvoissakin voi valita sen missä on vähiten ainesosia, mutta kookosöljy on kyllä ihan huippu ja sitä saa myös hajusteettomana jos luontainen haju ärsyttää. Oon tästä samasta aiheesta vielä joku päivä bloggaamassa ja kertomassa kuinka itse sairastuin, mutta se stoori on saanut nyt vielä odottaa!

   0
  • Anniina

   Mineraalimeikkejä oon käyttänytkin joskus, mutta mä en kyllä osannut meikata niillä. Laitoin aina liikaa? Meikittömiä päiviä mulla on useampi viikossa ja varmasti vaikuttaa ihon kuntoon 🙂 Sairastumiset on kyllä aina hurjia ja pistää miettiämään… Jään mielenkiinnolla odottamaan sun postausta!

    0
   • Outi Puu

    Joo oon huomannut, että aika hennolla otteella varsinkin meikkipuuteria pitää laittaa ja laaduissa voi olla eroja. Itse oon ihastunut Idun Minerals meikkeihin, meikkivoide ja luomivärit on siltä merkiltä ja hurjan hyviä on olleet! Ja joo sairastumiset on hurjia ja siksi niistä ei aina jaksa edes puhua, ainakin jos on jotain kivempaakin postattavaa mielessä. 🙂 Oon jo monta vuotta pitänyt sairausblogia niin ollut mukavaa vaihtelua tämä kevyempi linja! 🙂

     0
    • Anniina

     Laitan suosituksen korvan taakse! 🙂 Ja joo :/ Mutta toisaalta niistä on myös hyvä puhua ja lisätä tietoisuutta!

      0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.