VALIKKO
4.3.2016 20:27

Kirjasuositus: Islantilainen voittaa aina

Islantilainen voittaa aina

Maksoin olueni baarimikolle ja kävelin lasi kädessä pöytään. Mies oli – luojan kiitos – riisunut toppaliivinsä ja asettanut sen tuolinsa selkänojalle. Hän esitteli itsensä Björgviniksi. Kysyin nimeä uudestaan kaveriltani, koska eihän tuollaista voinut muistaa. Tein itselleni muistisäännön. Björg on melkein sama kuin björn, ja se tarkoittaa karhua. Vin on suomeksi viini. Karhuviini.

Satu Rämö on suomalainen yrittäjä ja toimittaja, joka lähti Islantiin ensin yliopistovaihtoon ja myöhemmin muutti sinne miehensä perässä. Yllä oleva lainaus on kohdasta, jossa kirjailija kertoo ensikohtaamisesta miehensä kanssa. Rämön mies on jäätikköopas ja solubiologi, joka järjestää ystäviensä kanssa geenibileet aina, kun joku löytää ulkomaalaisen vaimon, Islannissa on nimittäin 300 000 asukasta.

Muistan kuulleeni tästä kirjasta jo joskus aiemmin, mutta aihe ei vakuuttanut. Joku nainen kertoo elämästään Islannissa, jaa? Tammikuussa Satu Rämö oli puhumassa Mondon matkakirjoituskoulutuksessa, jossa hän sai ainakin minun ja isäni kiinnostuksen heräämään. Ostimme kirjan matkamessuilta heti koulutuksen jälkeen.

Kirja on kirjoitettu ihmeellisen mukaansatempaavasti. Se on hauska ja kiinnostava, ainakin jos on yhtään kiinnostunut matkustamisesta ja kulttuureista. Se kertoo kulttuurieroista, hassuista sattumista ja siitä, kuinka kenelläkään ei ole sukunimeä joten presidenttiäkin kutsutaan etunimellä. Se kertoo islantilaisesta luonnosta, siellä asuvista peikoista ja islantilaisista, jotka voittavat aina. Mielikuva islantilaisista ei kyllä jää erityisen positiiviseksi, sillä tämän kirjan perusteella he kaikki kuvittelevat itsestään liikoja ja mässäilevät rahalla.

Itse en ollut kovin kiinnostunut niistä kohdista, joissa selostettiin kuinka Islannin talous nousi lamasta viime vuosikymmenellä. Muuten viihdyin tämän kirjan parissa mainiosti, ja niin kuin olen jo pari kertaa maininnutkin, haluan Islantiin! Viimeistään tämä kirja on tehnyt siitä mulle pakkomielteen.

Satu Rämö järjestää myös itse opaskierroksia. Tuntuu siltä, että melkein voisi mennä. Rämö kirjoittaa myös blogia nimeltä Salamatkustaja.

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.