VALIKKO
14.2.2016 14:03

Kuppi kuumaa ja hyvä kirja

Rentoa sunnuntaita ja mukavaa ystävänpäivää! Tiesittekö, että tänään vietetään ystävänpäivän lisäksi myös lukurauhan päivää? Lukurauhan helmikuun toiselle sunnuntaille on julistanut Suomen Kirjasäätiö.

Kirjan lukeminen on keskittymistä vaativaa puuhaa, jolle ainakin itselläni tulee otettua ihan liian vähän aikaa. On niin paljon helpompaa avata tv tai uppoutua blogien tai Pinterestin syövereihin. Netissä surffatessa aivot joutuvat kuitenkin informaatioähkyyn, ne käsittelevät koko ajan valtavat määrät turhaa tietoa. Kun lukee blogitekstin sieltä, kolumnin täältä ja artikkelin tuolta, tieto on kovin sirpaleista. Mitä tapahtuu keskittymiskyvylle, tiedonkäsittelylle ja pitkien tekstikokonaisuuksien hallinnalle?

P2140009 (2)

En lue läheskään niin paljon kuin haluaisin. Katson paljon tv-sarjoja ja käytän sataa sosiaalisen median kanavaa. Olen kuitenkin vankkumaton lukemisen puolestapuhuja. Itse olen saanut kirjoista niin paljon. Oikeastaan lukuharrastus on määrittänyt koko elämääni ja ohjannut tekemään niitä asioita, mitä nyt teen: opiskelen yliopistossa kirjallisuutta, kirjoittamista, suomen kieltä ja viestintää. En oikein osaa kuvitella tekeväni mitään muuta.

Olen aina lukenut paljon, joten olen oppinut myös hyväksi lukemaan, hyväksi kirjoittamaan ja minulla on hyvä suomen kieli. Pelkästään jo näillä taidoilla on pärjännyt aika hyvin koulussa. Lukeminen rikastuttaa paitsi kieltä myös mielikuvitusta, kehittää empatia-, päätöksenteko- ja ongelmanratkaisutaitoja sekä ruokkii luovuutta. (Lähde, lähde, lähde.) Kaikkien pitäisi lukea kirjoja! Varsinkin lasten ja nuorten, mutta lukutaito kehittyy aikuisenakin.

P2140050 (2)

Itse vietän siis ystävänpäivää pitkän ja tekemisentäyteisen viikon päätteeksi kotona kirja kainalossa ja teemuki toisessa. Otin äidin tekemän taikinan pakkasesta ja paistoin teen seuraksi cheddar-puolukkakeksejä. Ohje on Glorian Ruoka & Viinin.

Miten te vietätte tätä sunnuntaita? Toivottavasti leppoisissa merkeissä joka tapauksessa!

Kommentit

 • Riikka

  Enpä voi tähän oikeastaan lisätä mitään. On hyvä, että nettitekstejäkin luetaan, koska on sekin parempi kuin ei lukemista ollenkaan. Kokonaisessa kirjassa on kuitenkin oma haasteensa ja viehätyksensä, kuten kirjoititkin.

  Mä Aloitin eilen klassikon Eikä yksikään pelastunut (eli Kymmenen pientä neekeripoikaa). Suunnilleen kaikki saman ikäiset tutut on lukenu tuon koulussa, mutta mä en. Johtuu ehkä siitä, että mä luin yksillä Sinuhen ja Täällä Pohjantähden alla. 😉

   0
  • Anniina

   Mullakin on monia klassikoita lukematta, varsinkin käännöskirjallisuuden puolelta. Meillä ei koulussa ollut muita pakollisia kirjoja kuin Tuntematon sotilas ja sitäkään en jaksanut lukea 😀 Yliopistossa on sitten tullut luettua noita kotimaisia klassikoita, Sinuhe ja Täällä pohjantähden alla on kyllä molemmat lukematta.

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.