VALIKKO
11.1.2017 18:49

Läiskäekseema – keski-ikäisten miesten ihotauti?

Kun on aina ollut hyvin perusterve, pienikin muutos terveydessä voi tuntua isolta. Onhan mulla ollut aina lihasjumeja, päänsärkyjä ja huono näkö, mutta mulla ei ole mitään allergioita ja olen harvoin edes flunssassa. Pari vuotta sitten sain diagnoosin pitkäaikaisesta ihosairaudesta.

Syksyllä 2014 huomasin yhtäkkiä, että etureiteni olivat täynnä pienen pieniä punaisia pilkkuja. Mielestäni se näytti samalta kuin atooppinen ihottuma, jota olin nähnyt joskus veljeni käsivarsissa ja ihmettelin, voiko mulla olla sittenkin atooppinen iho. Pilkut levisivät sääriin ja käsivarsiin, ne kutisivat eikä mikään markettirasva tehonnut. Ihottuma alkoi muuttua ja pikku pilkkujen sijaan jalkoihin alkoi ilmestyä sormenpään kokoisia kuivia läiskiä. Varasin ajan ihotautilääkärille.

Lääkäri vilkaisi jalkojani ja totesi, että mulla on läiskäekseema. Ai mikä? Tietysti olin yrittänyt tehdä itselleni Google-diagnoosia ja pelkäsin, että olen saanut jostain syyhyn. Läiskäekseema ei ollut tullut vastaan. Lääkäri tulosti minulle tietopaketin ja kirjoitti reseptin perusvoiteeseen ja kortisonivoiteeseen.

Tässä lukee, että esiintyy yleensä 40-60-vuotiailla miehillä, mutta on sitä muillakin. Ihottuman puhkeamisen syytä ei tiedetä, mutta se kestää yleensä 5-10 vuotta.

Olin vähintäänkin hämmentynyt. Voiteet auttoivat ja seuraavana vuonna mulla ei tullut ihottumaa nimeksikään. Ihottumaan auttaa UV-säteily, kun taas kuiva ilma pahentaa sitä. Kesällä ihottuma siis pysyy poissa ja yksi hoitokeino onkin auringonotto, mistä mulla on vähän ristiriitaiset fiilikset.

En ole ihan sinut tämän ihottuman kanssa, tuntuu vieläkin oudolta, että mulla voi olla tällainen. Onneksi iho on pysynyt melko hyvänä ja toivottavasti pysyy jatkossakin. Tänä talvena pieniä pilkkuja tuli taas, mutta sain ihon perusvoiteella kuriin ennen kuin varsinaiset läiskät ilmestyivät.

Löytyykö muita läiskäekseeman tai muiden ihottumien kanssa painivia?

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.